Cotidianul face un pas spre România cetățenilor (video)

Cotidianul face un pas înainte și încearcă să readucă România cetățenilor săi. În acest sens, a organizat vineri, 29 09, dezbaterea al cărei titlu este chiar România cetățenilor.

 

A fost una dintre puținele metode prin care noi, ca jurnaliști și urmași ai marelui Ion Rațiu, încercăm să ridicăm gradul de responsabilizare al omului de rând, sătul să vadă doar în mass media ce li se pregătește.

La evenimentul moderat de directorul cotidianul.ro, Cornel Nistorescu, au luat parte: prof. Andrei Marga, Octavian Știreanu, Ilie Șerbănescu, prof. Adrian Severin.

„Încercăm să rămânem conectați la nevoiele românilor“, spune în cuvântul său de deschidere, directorul Cornel Nistorescu, deși, admite domnia sa, poate, „nu avem forța de care are nevoie România“.

Dezbaterea vrea să evalueze puncte de vedere și să colecteze opiniile cetățenilor la întrebarea „Ce e de facut pentru România?

Ce e de făcut?

Printre cei care au oferit un raspuns se numără:

Andrei Marga:

„Suntem o tara care traieste pe datorie, iar situatia e îngrijorătoare. E cea mai mare prăbușire din ultimii 20 de ani. Citând acum pe cineva, pot spune că jaful întrece perioada fanariotă.

Care sunt problemele cheie? Păi, după părerea mea, România a cunoscut trei distrugeri:

 • a democrației, atata cîtă s-a putut agonisi
 • conștiința interesului public
 • a meritocrației

Ce e de făcut? După parearea mea o actiune ca „Romania cetatenilor“ e foarte oportuna. Suntem constienti ca fara partide nu e democratie. AR fi tristă revenirea la un singur partid. Ele trebuie sa functioneze, doar ca au nevoie de o injectie din partea cetatenilor. Fiindca partidele care au fost la guvernare sunt un fel de plastilina în mâna serviciilor.

De ce o Românie a cetățenilor? Fiindcă trebuie ieșit din această secundarizare a cetățenilor care nu mai trebuie lăsați pe locul 2. Dar să nu uităm că cetățeanul este legat de o demnitate a lui.

Din nefericire, în Constitutie, demnitatea cetatenilor e la valori juridice nu la principii. Așa că ar trebui să iesim din prejudecata  ca trebuie sa decidem intre globalism si suveranism.

Ar trebui să trecem de la Romania controlată la România cetățenilor.

 

Petrișor Peiu

La randul său, Petrișor Peiu atrage atentia asupra unor aspecte: Cand ai trecut prin ceea ce s-a intamplat in 2008 -2010 ar trebui să ai un plan. Doar că se pare că nu există așa ceva. Lipsa de viziune, de proiect, pe care o punem pe seama Guvernului, este evidentă. Nimeni nu știe exact ce trebuie să facă, și atunci e cazul să vină cetățenii.

Sau, să folosim banii din bănci si sa-i aducem in proiecte de dezvoltare nationala.

Un exemplu: Azi, vor pleca de la Fondul Proprietatea 9.3 mld lei către acționari. Sub formă de dividende. Peste vreo 3 sapyamani, vor pleca de la Petrom incă vreo doua miliarde. Și, apoi, de la Banca Transilvania, inca un miliard de lei. Piata va fi inundată cu acesti 13 miliarde si nimeni nu stie ce se va intampla cu ei.

Dacă Guvernul avea un plan, azi am fi avut o companie de proiect care sa absoarba acesti bani. Nimeni nu vine cu proiecte.

Un alt exemplu: Vorbim de Initiativa celor 3 mMari. Doar că nu am participat ci doar ne-am lipit. Și nu am adus proiecte.

 

Și Constantin Boștină, preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale, a ținut să spună câteva cuvinte la dezbaterea aflată acum în derulare.

„Sa gandim mai departe decat azi din punct de vedere al unei viziuni de viitor“ e sfatul domniei sale. „România e bolnavă? Ce facem? Stăm? Trebuie să trezim. A continua ca acum este un dezstru. Cei de la putere trebuie sa isi inchida mandatul. Altfel, lasam tara sa se duca de rapa. Trebuie sa trezim la viată oamenii de stiinta, intelectualii care simt sa faca bine Romaniei“.

Adrian Severin:

Romania nu poate fi salvata fără o viziune. Aceasta nu poate fi aplicata fara oameni si nu oate dura fara institutii. Nu viziunea guvernului ci a celor care nu au pus un Guvern cu viziune.

Ce fac cetatenii  Romaniei? Noi ne plangem, ca popor, dar se pare că nici poporul nu are viziune, mai spune prof dr Severin care face o dezvăluire uluitoare că „Noi producem gunoi un universitati“. De aceea, „avem nevoie de educatie in masă, pentru ca oamenii să aibă viziune“.

Adrian Severin continuă și susține că „E nevoie sa dam un mesaj SUA dar și că ideea RO Exist e una gresita. Problema cu UE e aceeasi cu problema Constituției. Tratatele sunt ok, dar punerea lor in vigoare e abuzivă. Unele discutii cu reprezentanti ai UE din Bucuresti ar putea fi de ajutor. Să vedem ce nu functionează. Ne plangem de interesele UE, dar, de fapt, acestea sunt ale noastre. Ar trebui să fie. Și mai trebuie să limităm cu strânsul curelei“.

Octavian Știreanu:

„E prima data in istoria recenta cand reprezentamti ai elitelor au consimtit sa fie interesati de un proiect practic, esential pentru Romania. E prima data cand un asemenea apel porneste de la elite“. In discursul său, Octavian Stireanu l-a citat pe Joe Biden:

„Democraţiile nu mor neapărat prin forţa armelor. Ele pot muri când oamenii tac, când oamenii nu se mobilizează sau când nu condamnă atacurile împotriva democraţiei. Când oamenii sunt dispuşi să abandoneze ceea ce este mai preţios pentru că se luptă cu frustrarea, deziluzia, oboseala, cu un sentiment de excludere”.

Octavian Știreanu se intrebă retoric: „Care ar fi finalitatea? Timpul nu mai are răbdare si atunci care e finalitatea? Suntem nevoiti măcar sa redactam o carte neagra a Romaniei ultimelor doua decenii. Sa ramana o marturie“.

 

Ștefan Râmniceanu:

In Romania e o incremenire care va arunca Romania in haos. Ce facem?

SRI și SIE au confiscat puterea si o vor mentine prin softuri cu ajutorul partenerului strategic. Asteptam sa vedem pe cine vor impune? Putem sa avem 80% . Conceptul Romania educata a creat altceva decat s-a dorit.

Sistemul creat de Iohannis a dus Romania in moarte clinica. Presa a contribuit si ea. Ce se mai poate face? CN a lansat o fraza care m-a marcat. Raspunsul se află doar in vocea poporului. Este necesară o amplă miscare, o Antantă civică.

Trebuie cucerită puterea care nu se poate face decat prin unirea cetatenilor patrioti. Această forță trebuie făcută pana in 2024, ca să ne opunem partenerului strategic. Tara apartine poporului român, nu partenerului euro-atlantic.

Ilie Serbănescu are o altă opinie.

„Părerea mea este ca in domeniul reincetatenirii României nu se mai poate face mare lucru. România nu a fost intr-un cleste economic si politic extern niciodată ca acum. Romania a pierdut toate resursele. Nu mai apartin romanilor. A pierdut toate activele principale. sunt in mainii straine. Nu mai re decizie. Cum sa modificam? Ce sa modificam? Nu mai putem negocia fiindcă am pierdut tot“, spune trist Ilie Șerbănescu.

Economia straina din Romania e aproape 60% si se misca impreuna cu alte economii. iȘi nu accepta sa plateasca profit. Si nici nu are „angarale“. Economia romaneasca plateste tot: Edcuatie, Sanatate, armata etc

Cand am intrat in UE , economia straina era de 22%.

Daca vrem sa schimbam, trebuie sa cerem statut de colonie. Fiindca asa va trebui sa raspunda.

Țara spre cetățean

 

Pavel Șuianu: Indiferent de cate bogatii am pierdut, ne-a ramas creierul. Ce e de facut? Să formăm o mișcare din care sa faca parte intelectuali români și intelectualii de afară.

 

Să facem o miscare natională care să conducă procesul de renastere națională. Nu trebuie să negandim la un partid politic. Aceasta clasa politica trebuie inlocuita cu una noua formata din partide care nu au fost la guvernare. Dar, atentie! Si fostii politicieni trebuie folosiți. dar trebuie ca această miscare să ramana deasupra partidelor politice. E si interesul celor doua partide care sunt la putere să se retragă, fiindcă nu mai au credibilitate. Chiar dacă ar veni cu programe valabile.

 

 

Și reprezentantul PNTCD Aurelian Pavelescu vine cu o propunere pentru România cetățenilor.

„Trebuie să cucerim puterea din stat. Toată puterea e stat e captivă. Nu metaforic, ci tehnic. Este confiscată. Iată cateva informații. Anual, partidele parlamentare primesc 52 de milioane de euro. Total neconstituțional. Ce se intampla c acesti bani? Cheltuieli de propaganda, chirii, carburanti, personal angajat la partide pe banii statului etc. Traim intr-o minciună.“ Așa că „Este nevoie de un nou inceput.

E nevoie de un demers intelectual. Trebuie ceva absolut nou. E nevoie de intelectuali. Aici, sunt cateva minti. Intalnirea de azi poate fi de mare ajutor. Trebuie stat si vorbit. Trebuie propuneri. Cuvantul cetatean mie nu imi ajunge. E doar in relatia cu statul. In familie, nu suntem cetateni“. Adrian Pavelescu mai spune: „Romanii s-au obisnuit sa se gandeasca la politica doar din patru in patru ani. Nu trebuie să luăm viitorul generației tinere. E nevoie sa avem un candidat la prezidentiale. Așa putem să ne organizăm“. Pavelescu mai avertizează că „președintele e un dictator“ și ar trebui să se revină la mandatul de patru ani.

Hlihor Niculae, general in retragere, il aminteste pe Sun Tzu si se intreabă „Care armată e mai bună: Cea de oi condusă de un leu sau cea de lei condusă de oaie?“

Jumatate de liceele din tara nu au absolventi care sa treaca de Bacalaureat, aminteste generalul Hlihor care dă exemplu liceul din Călugăreni care de 20 de ani nu are niciun absolvent care să treacă de acest examen.„Și cu toate acestea funcționează!!“, spune generalul (r).

Niculae Hlihor spune si vorba lui Murphy. Dacă vrei să faci ceva, trebuie să faci mai devreme altceva. Acum, e mai devreme“.

Conf. univ. dr. Ion Corbu, lider al partidului „Acțiunea pentru Bunăstarea Românilor (www.pabr.ro) și militant al Alianței „Construim”, speră că România cetățenilor poate fi o soluția la criza actuală. „Romania a pierdut 6 milioane de oameni. Dacă menținem acest trend vom dispărea“, spune Ion Corbu care mai precizează că ar fi bine ca partidele neparlamentare ar trebui să se unească intr-o alianță. „Poate suntem o variantă de vot pentru cei 70% dintre votanții nehotărâți“.

Adrian Gorun:

Hai să definim o identitate in acest spatiu social.

Doar cu unele colocvii si vorbe nu mai putem. Trebuie o miscare prin care sa ii unim pe cetățeni. O miscare care să facă opoziție partidelor de acum. Este momentul sa dam solutii la probleme. Apoi, românii pot decide către ce se vor orienta“.

Ultimele interventii l-au determinat pe directorul cotidianul.ro să menționeze:

„Nu ne-am propus sa organizam partide sau miscari, a tinut să menționeze Cornel Nistorescu. Nu vrem sa ne implicăm in lupta politica, ci doar să oferim cadrul pentru dezbateri. Vrem să arătăm că intelectualii se pot uni. E așa de gravă situația încât vrem doar să oferim soluții. Partidele se pot uni. E dreptul lor. Noi vrem să ținem viu spiritul lui Ion Rațiu și să dăm românilor șansa să se exprime“.

George Simion, președinte AUR

„Noi incercăm să «cucerim» puterea. Cu oameni din randul intelectualilor. Așa cum este domnul Piperea, spre exemplu. Reprezentăm cel mai tânăr partid parlamentar. Avem doar 3 ani, așa că avem nevoie de sfaturi si de implicare. De Romania cetatenilor. De asta am venit. Să ascult. Să notez. De aceea, felicit initiativa cotidianul.

Dezvoltarea Ombudsmanului este propunerea avocatului Angheluș in dezbaterea Romania cetățenilor.

Afrodita Iorgulescu a ținut să atragă atenția asupra faptului că nu s-a făcut o analiză a prezentei României in UE dar și asupra procesului Bologna. UE nu are competente pe educatie. Și nici nu atragem atenția asupra LGBT.

 

Andrei Marga trage concluziile finale:

„Romania cetatenilor e România cetățenilor fără discriminare. Fără extremism. Fără segregări. Nu va câștiga alegerile o mișcare care face asta. Este normal să fie competiție electorală“

 

https://fb.watch/nqaR1D5OOr/ 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

54 de Comentarii

 1. Dupa evenimentele din decembrie 1989 cei mai multi romani traiesc cu senzaţia că ţara nu e guvernată sau că ar fi pe ultimul drum si resimt cu o acuitate dureroasă dezagregarea, disoluţia, absenţa oricărei strategii a poporului roman, pentru poporul român. Ca natie avem nevoie de niste coordonate, niste raspunsuri. Ce facem cu daruirile lui dumnezeu pentru neamul nostru? Cine sîntem noi ca popor? Cine vrem să fim ori sa devenim? Dacă ne punem asemenea întrebări, dacă ne interesează ce cerem noi de la noi înşine ca neam şi ca stat, unde anume avem posibilitatea să ne poziţionăm în matricea naţiunilor moderne, din punct de vedere cultural, politic, economic, social, unde putem fi situati peste zece si mai multi ani şi ce se întreprinde concret pentru asta, atunci cei cu discernamantul neafectat nu putem ramane pasivi fata de realitatile amenintatoare la adresa neamului romanesc.

 2. Deoarece s-a dovedit ca in Romania TRANZITIA si HOTIA sunt fara de SFARSIT si ca DEPOLITIZAREA functiei publice este un obiectiv fundamental vital, pentru a face loc performantei politicilor publice si reformei in administratia statului in vederea gestionarii riguroase a banului public si utilizarii cat mai eficiente a resurselor bugetare, umane, etc este necesar ca, la nivel REPUBLICAN, sa se infiinteze un colectiv de lucru format din experti, denumit “BIROUL NATIONAL pentru STUDIU BUGETAR” asemanator cu cel ce activeaza, de cand a inceput ultima criza din Marea Britanie, care sa optimizeze IN MOD EXIGENT EXISTENTA STRUCTURILOR STATULUI, organigramele, statele de functii, precum si repartizarea judicioasa a fondurilor publice disponibile in functie de prioritati obiective. Acest colectiv de lucru trebuie sa aiba doar scopuri de dezvoltare social-economica si sa cuprinda specialisti (auditori) din toate domeniile de functionare a statului si din sectorul privat (fara pretentii de plata) cu experienta dovedita, buna credinta, onoare, demnitate, putere de creatie si care sa manifeste multa stiinta, responsabilitate si omenie in actiunile lor. Managementul public neperformant, “exercitat pe bijbite” sau „in interes personal ori de grup mafiot” trebuie inlocuit cu cel eficient si progresist. Este vremea când trebuie să ieşim urgent pe cale pasnica din această rutină politica paguboasa, masonica, securistica, sinecuristica, bolsevica, santajista, mocirloasa si paguboasa pentru destinul Romaniei.
  Consideram ca a venit timpul să punem capăt atat monopolurilor politice care functioneaza ca niste grupari infractionale de crima oragnizata de 34 de ani în stil bolosevic mimand democratia cat si “dictaturii pluraliste” care duce la instalarea anarhiei .

 3. De la vise umede pana la realpolitik e o cale atat de lunga, ca mii de ani… Babaietz, eu zic sa lasati samanatorismele, le-a trecut de mult vremea. Nimic nu se va schimba in bine pentru tarisoara decat in cazul unei conjuncturi externe favorabile. Deocamdata nu-i. Deciziile nu se iau aci pa cocioc, aici doar se executa intocmai si la timp. Hai sa traiti bine!

 4. Romania este tara burgheziei. Nu a cetatenilor….Tara cetatenilor este China, singura tara din lume care progreseaza prin munca si creatie….Partidele in Romania sunt toate la fel, sunt gasti burgheze, sunt sculele burgheziei. Rolul lor este de a legitima la Guvernare una dintre Gastile burgheze. NU conteaza care, prezenta la guvernare se perpetueaza prin rotatia gastilor…. La fel ca in Romania este de exemplu America latina. Care nu a progresat cu nimic in 200 de ani de Capitalism…..Nici Europa Occidentala NU este a cetatenilor. Este a Miliardarilor, Armatei si Serviciilor Secu.

 5. & ”CotcoDacia”, !
  Scriitori ,,ziarici” , aceiași de peste treizeci și de ani, au și ei opinii despre, ”două rațe cifulite și găina de sub pat”, bine’nțeles ”cocoșei” cu opinii diferite despre, ”găină”, funcție și de , ”punguța cu bani”, ?

 6. Nici o propunere nu apare doar vechile texte comuniste de pe vremea lui Ceasca sunt scrise pe SITE .Pancarde comuniste cu : noi suntem poporul , Occidentul decadent dispare , sa se nationalizeze totul si sa se imparta , s.a.m.d. Va faceti de tot risul cu astefel de atitudini .Habarnismul va este si mama si tata .

 7. & Cei de sub Emil Boc, ”învingătorul” ”stăpânilor lumii”,la Bechtel, ?

 8. & Gigi Becali a zis că ,,piticania” Moruțan aduce bani, ? Forma corectă, ?

 9. Problema e mai gravă, iar România nu este decât o părticică a ei. Faptul este că UE a fost confiscată şi transformată într-o colonie a SUA. Cu sprijinul instituțiilor corupte de la Bruxelles şi a înalților funcționari din statele europene, şantajați sau cumpărați. SUA a aplicat doctrina Wolfowitz pe UE şi a câştigat, fără niciun fel de intervenție militară, ci doar bazându-se pe înaltă trădare. Au distrus alimentarea cu energie dinamitând conductele Nord Stream, au creat haos cu LGBTQ, imigrația, distrugerea familiei şi moralei, a învățământului şi sistemelor sociale şi de sănătate publică, au dezindustrializat Europa, au făcut praf clasa de mijloc, au sărăcit statele europene şi popoarele. Au demiltarizat Europa pentru a fi siguri şi au încurajat şi înarmat un stat extrem de agresiv, Ucraina, să fie câinele de pază al SUA la granița estică. Totul pentru a stăpãni mai bine. Dacă le reuşea manevra cu înlăturarea lui Erdogan din Turcia, şi Marea Neagră ar fi fost militarizată cu submarine atomice şi portavioane.
  Asta e situația actuală. Iar până când UE nu se va elibera de sub coloniştii SUA, elitele sioniste dar nu numai, Europa se va prăbuşi în continuare iar România împreună cu ea. Dar primul pas este să scape de trădătorii de la Bruxelles şi apoi de cei naționali.
  Pentru asta trebuie să militeze dl. Nistorescu & Co. Altminteri sunt doar vorbe goale şi pierdere de timp.

 10. @ Probabil că, ”aceia ce așteaptă de la Gigi Becali milionul pentru Moruțan”, ?

 11. Solutii pentru a scoate tara din aceasta mocirla economica exista;actualul grup politic care guverneaza Romania trebuie sa plece, iar resursele materiale si financiare ale tarii sa fie utilizate pentru a produce bani; detinem tehnologii ,dar finantarea lor trebuie facuta de guvern , nu cumparand avioane si fiare vechi de la americani;Comisia Europeana trebuie sa ne asculte si sa ne rezolve cererile noastre nu sa inghitim toate laturile lor;
  Felicitari COTIDIANUL pentru acesta intiativa ,numai ca de la ea au lipsit esentialii, ingineri, cu filozofii mare lucru nu rezolvi sunt foarte buni povestitori in pareri si solutii !

 12. Pe domnul general Hlihor l-am cunoscut in timpul serviciului militar , la o unitate de elita a armatei romane .

 13. Succes lucrarilor conferintei Romania cetatenilor- COMANDA DE LA BRIUSEL- din cadrul programului finantat PT TOATE TARILE UE aprobat acolo, intitilat O EUROPA A CETATENILOR!! PS Pai dvoastra cine credeti ca a finantat reuniunea? Initiatorii? Deci e vorba de un fel de POSDRU cu bani tocati de pomana!

 14. Singurul la obiect Dl. Ilie Șerbănescu. Restul pe lîngă. Nu mai spunem că unii au fost și la butoane cu PSD și PDL😂Se stiu. Nu mai dam nume sa-i face de ras😆Cum sa cedeze puterea cineva de bunăvoie?!

 15. Bun-bun, pot sa inteleg reuniunea PROFI-lor, care mai de care mai marxist, cativa neobolsevici, dar ce cauta OMUL DE „DREAPTA” Nea Cornel? Sa fie implinirea unei vechi dorinte de POLITIZARE dupa modelul pretenului sau „Varanul”? Daca Antena 3 s-a oficializat CNN
  ma intreb ce blazon o sa-si atarne Cotidianul? Nu pot decat sa anticipez si singurul criteriu la indemana e SORGINTEA majoritatii participantilor!!! Bomba e insa alta, prezenta PROLETULUI SOVIETIC SeMe Yohn/Ivan ca „orator”, in timp ce PROFI asculta evlaviosi!
  N-am crezut ca am GURA DE Aur cand am analizat legendarea in Aur a unui PROFI autodeclarat marxistoid, pe post de telegar troian!!!

 16. Sansa Romaniei este din nou Rusia…Occidentul a blocat Romania in cushca UE… UE este ca o CUTIE pentru Romania, Romania e incorsetata de UE….Dar Resursele Omenirii NU sunt in aceasta CUTIE….Peste 90 la suta din consumul industrial al romanilor vine din Est, din China, Coreea, Japonia, Turcia…Energia, combustibilii fosili si nucleari sunt din Est…in special din Spatiul Rusiei…..Din UE vin niste Euroi care leaga Romania la gard, in realitate euroii de la UE se regasesc in Datoria Externa a Romaniei….Romania NU va redeveni niciodata Suverana si Liber fara eforturile Rusiei…De aceea Romaniei trebuie sa ii convina victoria Rusiei in razboiul cu SUA / NATO…. Nici UE nu poate fara Rusia !!!…UE se sufoca fara Rusia !!!

 17. In viitorul imediat nu va exista nici o instituţie, o persoană, un guvern care să nu suporte impactul Tegnologiei Informatiilor si Comunicatiilor (TIC).
  Omniprezenta calculatoarelor si telefoanelor mobile,ritmul rapid de evoluţie tehnologică a acestora sunt aspectele cele mai semnificative ale actualei revoluţii informatice. TIC a devenit o parte integrantă a sistemului social, a activitatilor cotidiene,a activităţilor noastre economice, a vieţii sociale. Dezvoltările
  microprocesoarelor, memoriilor, a software-ului, a tehnologiilor de comunicaţii au condus la convingerea că standardele Internet şi tehnologiile specifice ne pot ajuta să construim reţele de calculatoare capabile să conecteze pe oricine în orice loc.
  Simbolul convergenţei dintre telecomunicaţii, calculatoare şi tehnologia de control este
  Internetul, care reprezintă unul dintre vectorii dezvoltarii societatii . Astăzi suntem angajaţi într-o mare schemă de creştere, amplificare şi extindere a relaţiilor şi a comunicaţiei între toate fiinţele şi toate
  lucrurile,care excede tari,popoare,religii si sisteme sociale. Potenţialul Internetului de a informa, educa, distra ,revolutiona şi de a se constitui ca suport pentru organizarea şi desfăşurarea afacerilor la scară globală este considerabil.
  Intrarea in scena o Inteligentei Artificiale(IA) va accelera schimbarea lumii asa cum o cunoastem noi si politica ca activitate ocupationala,va avea parte de tot ce este mai rau, daca nu va tine cont de :
  1. Transformarea modului în care comunicăm
  2. Transformarea modului în care dispunem de informaţie.
  3. Schimbarea modului în care învăţăm.
  4. Transformarea modului în care proiectăm şi fabricăm bunuri
  5. Schimbarea modului în care muncim.
  6. Transformarea naturii şi a modului în care facem comerţ
  etc

  PS cheile viitorului nu le detine nici un partid sau personalitatea politica, fara suparare

 18. „O colectă de idei; cine dă mai mult, cine dă mai mult, toate sunt bune sau binevenite.” Aşa merge treaba!? Unul vrea statut de colonie altul vrea mişcare dar nu vrea mişcare, politică dar nu în politică, schimbare dar să nu schimbăm nimic, etc. Dacă aş fi avut privilegiul să mă aflu măcar în tribune, aş fi strigat tare: „Sunteți praf!” Dar cum n- am fost acolo, n-o să spun aşa ceva. Nu vreau să fiu cenzurat dar nici nu mă puteți împiedica să gândesc. Faceți şi voi la fel apoi ieşiți în public cu ceea ce ați gândit nu cu ceea ce sperați că veți gândi sau veți afla de la alții…De la mine ați aflat deja. Ni s-a acrit de colocvii şi bune intenții. Fapte, domnilor, fapte! Ce-ați făcut acolo nu seamănă nici măcar a tentativă. Tare mă tem că în două săptămâni s-ar putea să vă împărțiți în tot atâtea „mişcări” pe cât de mulți ați fost în sală. (Şi încă nu ați ajuns la împărțitul funcțiilor…)

 19. @Mărgelatu: o prostie de la cap la coadă. Aşa s-a crezut sau s-a vrut să se creadă. În realitate internetul a făcut mai mult rău decât bine.

 20. Unde în lume a existat / există ‘o țară a cetățenilor’ cu excepția, poate, a ceea ce istoria definește ca primă formă de organizare socială (inceputurile comunei primitive) când oamenii nu descoperiseră însușirea necuvenită (furtul) a unor părți din bunurile deținute în comun cu ceilalți.

 21. In dezabaterea aceasta apare o intrebare CE E DE FACUT ?
  Raspuns: LUAREA PUTERII DIN MANA GANGSTERILOR…..
  Nu dezvolt DOAR REAMINTESC: PUTEREA IN ROMANIA A FOST LUATA DE GANGSTERI IN URMA LOVITURII DE STAT DIN ’89 CU AJUTORUL STRAINILOR…..

 22. Mda. La vremuri noi, tot noi. Cam așa aș caracteriza eu proiectul România cetățenilor care să trăiți bine în țara lucrului bine făcut. O nouă lozincă, aceiași indivizi din 1945 încoace. Albert Einstein spunea că dovada nebuniei sau a prostiei este să încerci același lucru de nenumărate ori, dar să te aștepți la rezultate diferite de fiecare dată când încerci același lucru. Cine crede că George Simion este dintr-o altă cazarmă decât tovarășul Ion Iliescu, tovarășul Petre Roman sau tovarășul Traian „Petrov” Băsescu, merită tot ce i se va întâmpla. Trebuie să fii cel puțin idiot să crezi că în România s-a schimbat ceva din 1945 încoace. Cât despre Aurelian Pavelescu, acest cal troian care a făcut PNȚCD praf și pulbere – este cea mai calificată persoană să ne învețe cum distrugi din interior o organizație prefăcându-te că lucrezi pentru ea. Șpăgarul DOVEDIT Adrian Severin este reprezentantul de vază al boierimii de partid de tip Adrian Năstase. Mai lipsea să îl cooptați și pe Serghei Mizil, vă mai încălzea atmosfera cu povestirile lui „spumoase” cum fluiera el după chelnerițe și stăteau milițienii drepți la beizadelele de nomenclaturiști cu valuta și șmecheria la ei.

  La vremuri noi, tot noi! Hai sictir cu România voastră! 🖕

 23. Din foto,cei din vechea generatie tin in maini carti,hartii,prostii,SIEmion mobilul..
  Asta este diferenta dintre o generatie incremenita in proiect si dinamismul tinerei generatii

  PS Revolutiile incep pe telefonul mobil

 24. Romania v.a fi Romania cand un nucleu de geniali competenti merituosi influenti patrioti se vor uni in taina sa elimine de la radacina vechea putere neocomunista mafiota.Pana atunci v.a fi la fel.Este o vorba din batrani ,,APA TRECE PIETRELE RAMAN,,intre timp urmarim circul.

 25. Putine sint de retinut din aceasta dare de seama. De fapt, mai nimic, in afara de remarca lui Adrian Severin despre ‘gunoiul’ produs de universitati. Remarca lui este in linie cu cea a lui Vasile Parvan acum 100+ de ani: „…Pontificii înțelepciunii dogmatizate încep să recunoască neputința lor de a crea altceva decât niște docili papagali intelectuali și niște gelatinoase vertebrate etice. …” [Universitatea din Cluj, 3 noiembrie 1919; Wikisource].

  Forme fara fond atunci, forme fara fond azi.

  Nu stiu incotro trimite Severin prin ‘viziune’ instilata de ‘educatia in masa’. Sper ca nu la educatia scolara, pentru ca dezastrul de acolo incepe. Educatia _de stat_ masificata formateaza uniform mintile (pattern-izare), produce reflexe de obedienta in elevi si autoritare in profesori, transmite interesele ideologice si propagandiste ale statului – de unde sa rasara ‘viziune’ aici?! ‘Aici’ include si educatia zis ‘privata’, in care ‘privati’ sint doar banii care trec dintr-un buzunar in altul – in rest, tot statul are puterea prin acreditare, licentiere, programe, manuale +/- subsidii.

  ‘Viziunea’ este una singura: viziunea libertatii poporului. Ea nu va fi oferita nici de stat, nici de ‘intelectuali’. Viziunea libertatii se naste si creste in fiecare zi, la firul ierbii (grassroot), prin nenumarate acte individuale de neascultare civila, prin invatare din experienta, prin bancuri, prin auto-educatia ‘pe furate’ din comentarii de ziar, pe bloguri si pe Telegram. Auto-educatia in spiritul libertatii e vie, larg diseminata, are nenumarate capete, ea creste anarhic si viguros in salbaticia internetului si pe strada. Ea azi traieste in intersitiile sistemului, in rigole si subsoluri, generind o contracultura de care onor platformistii nu vor sa stie nimic. Intr-o zi, ea isi va da formele institutionale si legile care i se potrivesc – dar 29 septembrie 2023 nu este acea zi.

 26. Pe cine reprezinta Cotidianul? Si cine se afla in spate? Niste tristi uitati de vreme. Mosilor, parte din voi fosti colaboratori si puscariasi,lasatin-ne .Epoca voastra a apus.Ati avut sansa atunci sa faceti ceva pentru generatiile voastre.Tinerii de azi au alte aspiratii,au alte urgente decat lalaiala asta nationalist-patriotica,ortodoxa de rit rusesc.

 27. @ CACA-MACA —— PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT . DOAR CA EI NU PLEACA SINGURI , TREBUIE GONITI !

 28. Slab de tot Esop, Escu, Marinarul, Gmbplay. Nu puteți trăi ca cetățeani? Ci doar ca rîme sau șobolani? Bine vă sintetizează vederile de scorbură ale lui Caca Maca. Nici măcar nu pricepeți ce-i aia să fii cetățean. Nu v-ar strica să citiți Constituția, cel puțin. Noroc de voi cu optimismul lui caca maca. Optimismul celui care crede că în țară e loc doar pentru reduși la minte ca el.

 29. AROGANTA SPECIFICĂ LUI SEVERIN, SEMNATARUL TRT CU UCRAINA IN 97, LIMITELE SCRITORULUI SIMINON , lipsa unui proiect-program concret, face din colocvii și dezbateri o rampă de relansare după esecurile și compromiterea democratiei.Lipsa respect, de încredere, de unitate și demnitate instituțională, națională și profesională o prelungire a agoniei politice,îân care nimeni nu-și trecunoaste propriile greseli, nu are puterea de a coagula și magnetiza fortele constructive si naționaliste.TREBUIE CAP, VÂSLAȘI ȘI SACTIFICII, ELITE ȘI PRINCIPII NAȚIONALE.

 30. Poza spune totul: viitorul Romaniei este un grup de bosho condusi de un gitan. Continuati, ca meritati !

 31. Sunteti inca la nivelul de „trebuie sa facem tovarasi, trebuie realizat planul tovarasi, trebuie sa ne implicam cu totii tovarasi, nici munca fara piine nici piine fara munca, prin economii spre mari bucurii , etc. etc. Nu aveti nici un plan, nu aveti oameni implicati, nu aveti resurse , asteptati bani de la UE pt ca sa functionati in colonie, intr-un cuvint nu mai aveti nimic de spus si de facut in folosul natiunii! Asa ca mergeti la culcare!
  Nu intelegeti ca am cazut atit de jos incit nu mai ramin decit 2 alternative – cea radicala si cea a supunerii pina la disparitie ca neam! ROEXIT e solutia finala! Pina acolo nu mai consumati nimic strain! Citi dintre voi sunt in stare sa faca efortul colectiv de a boicota bancile straine si multinationalele prin a nu mai consuma de la ele? Organizati comunitati inchise tip stat in stat ! Sunteti in stare? Daca nu , ograda voastra va deveni incet dar sigur cocina de porci! E doar o chestiune de timp!

 32. & Marga, Nistorescu, Știreanu, dacă nu mai e de furat vor să pună mîna pe AUR, ? ,,Lume puțină dar bună”, ?

 33. & Andrei Marga ,”Mână Lungă”
  Vrea la AUR să ajungă.
  AUR-ul mi se cuvine,
  Premi, bani, onoruri multe,
  Pentru cine vrea s-asculte,
  Toate mie mi le dați
  Să vă declar ,,conformați” !

  ‘ ?

 34. Te iei de oameni care nu trăiesc în grotele tale impostor ??????, ci fac ceva pentru comunitatea și țara lor. Bine e că oamenii te lasă sub semnele tale, ca impostor care și minte, căci ce să facă neputința? Vezi că o inițiativă de genul România cetățenilor – un fel de Bavaria cetățenilor care aleg liber – a cîștigat loc la guvernare la Munchen. Tu cu bîrfe, alți oamenii, firește normali, cu fapte bune.

 35. Am vazut bai Traiane , ce au facut indivizii de mai sus pt. tara ! Ca toti sunt politicieni fosti , au participat direct la distrugerea Romaniei prin legile pe care le-au semnat , si alte acte normative , prin care au vindut statul roman ! De la astia se asteapta regenerarea Romaniei ? Bati cimpii !

 36. Băi Axioane, tot prostii spui. Acei oameni care au semnat România cetățenilor au valoare și merite certificate de fapte, nu de vorbele ce-ți plac.judecata ta de Gîgă este ca și cum, fiindcă tu ești român, ești de vină, împreună cu toți românii, de stricăciunile lui johannis sau ale lui carol al II-lea. Ca și cum toți caii sunt albi. Ai judecăți de abia ieșit de la supt.Are dreptate Traian – cu inși dezlînați la minte, cum te arăți, această țară nu va ieși din necazuri. România cetățenilor este o speranță. Numai proști ca tine vor să o omoare.

 37. & ,,Scopul scuză mijloacele”
  ,,Păsărică albă-n cioc, subțirică la mijloc, tragi cu pușca, nu ia foc, păsărica-i cu noroc”

  , ?

 38. Psihopatia nu salvează – nici o țară și pe nimeni. Și dacă e ???????

 39. Cotidianule tu ești sănătos la cap ? Salvarea țării
  cu derbedeul golan Simion ? Nu pot să creed !!

 40. Romania Cetatenilor Care Nu Stiu Ce Vor-cam asta ar fi adevaratul titlu al initiativei.Succes garantat.

 41. Numai de minciuni ești în stare, bă tomlin @ ciracii. Mai bine ați semmna toată ziua cu minciuna. România cetățenilor a spus demult ce vrea. Citește cel puțin cartea coordonată de Nistorescu și știreanu, Prostocrația.
  Ai datele. Numai că trebe și citit. Că în rest, cum dă Domnul.

 42. Sunteti normali la cap ? Aurelian Pavelescu ???
  Din lac in put
  Mult succes

 43. Se discută de cetățeni, nene, nu de selecțiile de oameni ale lui băsescu, johannis, helwig, rog și alții. Oricine ar fi. Și România merită să discute cu cetățeni, nu cu ce permit inși care au ajuns unde nu este cazul. Oricare cetățean – să citim Constituția – are drepturi ca oricare alt cetățean. Îmi închipui că România cetățenilor este a cetățenilor. Nu cred că este normal cel care face discriminări.

 44. Urmăresc de ceva vreme așa-zisa ” Românie a cetățenilor” , care potrivit unor participanți a fost lansată de ” elitele intelectuale” ale României.( adică
  nu este inspirată de partenerii strategici ai țării sau de ONG-uri sorosiste ).
  Ideea de bază pare a fi activarea societății civile din România în sprijinul unor partide noi ( AUR și încă câteva, mai nesemnificative), care însă ar trebui să participe la alegerile din 2024 cu o listă de candidați recrutați dintre organizatorii inițiativei ( Andrei Marga,Adrian Severin, Gheorghe Piperea,etc )

  Altfel spus, România cetățenilor impune atât programul partidelor care vor să se afilieze, cât șio parte a candidaților în alegeri. Mulți dintre aceștia sunt deja compromiși, fie de colaborarea cu fosta securitate ( Andrei Marga ) fie deoarece au fost propagandiști de frunte ai defunctului sistem comunist ( Adrian Severin, fost lector la academia ” Stefan Gheorghiu ) samd

  Soluțiile propuse până acum sunt firește de râsul curcilor ( educație de masă pentru că românii să poată deveni „vizionari”, propune A Severin ) sau eliminarea influenței SRI sau SIE asupra partidelor politice românești. Da, acest control al serviciilor este real, el decurgând din calitatea României de stat membru NATO. Și UE dealtfel a devenit mai nou o simplă anexă economică a NATO, darămite România !

  In fine, cine crede că ” elitele intelectuale ” adunate de România cetățenilor și partidul lui Simion vor putea scoate împreună România de sub influența SIE, SRI sau NATO și vor reuși revenirea țarii la statutul de ” independență ” girat de foști reprezentanți ai vechii securități, și-a pierdut total sau parțial uzul rațiunii.

 45. DESTEAPTA-TE ROMÂNE

  APEL LA RAȚIUNE, ÎNȚELEPCIUNE ȘI DIALOG:

  MANIFEST PENTRU PACE, LINIȘTE ȘI DEMNITATE
  MĂ GÂNDESC , MĂ STRĂDUIESC, LUPT pentru:
  1.)PACEA LUMII;
  2.) SĂNĂTATEA ȘI VIITORUL PLANETEI;
  3.)LA STOPAREA IMEDIATĂ PE TIMP DE 3 LUNI A ORICĂREI AGRESIUNI MILITARE, BIOLOGICE, PSIHOLOGICE, FIZICE, timp în care marile puteri ale lumii, organizatiile internaționale legal constituite și recunoscute să stea la masa dialogului, dezbaterilor pentru interzicerea DREPTULUI FORȚEI ȘI PRIMATUL FORȚEI DREPTULUI in lumea contemporană;
  4.)LA VIAȚA CE NI S-A DAT PT A TRĂI, A MUNCI, A NE BUCURA;
  5.)LA EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE;
  6.)LA PREVENȚIE ÎN SĂNĂTATE, ADMINISTRAȚIE, LEGISLAȚIE, EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE;
  7.) LA MUNCĂ, ONOARE, OMENIE, DREPTURILE OMULUI ȘI CREAȚIILE UMANE;
  8.)LA CREAȚIILE DIVINE ȘI MILENARE;
  9.)LA ROLUL, ROSTUL ȘI SACRIFICIUL UMAN, UNITATE, DEMNITATE ȘI IDENTITATE NAȚIONALĂ;
  10.)LA IUBIREA APROAPELUI.
  TRĂIASCĂ LUPTA PENTRU PACE, OMENIE, BUNĂSTARE
  20 OCTOMBRIE 2023

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.