În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019.
(46.) „Planuri pentru 2005”
2005 ar trebui să fie un an de bilanţ pentru mine, întrucât, în toamnă – cu voia lui Dumnezeu –, voi împlini o vârstă rotundă. Dar, cum eu nu cred în aniversări, ci doar într-o continuitate pentru care fiecare om este dator, am de gând să-mi urmez calea pe toate cele trei planuri ale scrisului meu:
- În ultimii ani, am tipărit mai multe cărţi la graniţa dintre filosofie şi psihologie, bazate pe un concept propriu: “psihologia transversală”. Astfel, în zilele acestea, aştept să ţin în mână un volum apărut la editura Paidea, “Filosofia limbajului în spiritul psihologiei transversale”.
- Dacă anul trecut a apărut volumul al cincilea al ciclului CEI O SUTĂ, romanul „Vara rece”, nădăjduiesc să scot anul acesta tomul următor: „Axa lumii”. (CEI O SUTĂ reprezintă un proiect cumplit – o istorie romanescă a omenirii, o sută de generaţii din tată în fiu, de la căderea Babilonului şi până astăzi. Într-un editorial al ziarului arădean Shalom, am povestit că singurul personaj liant al acestui ciclu este un evreu, Ţipor, despre care am aflat că înseamnă în ivrit “pasăre”, după ce l-am folosit prin moştenire ereditară, fără să-i cunosc sensul…) Acum lucrez la volumul al şaptelea, care va duce mai departe epopeea până la începutul secolului al XIV-lea. De asemenea, dacă anul trecut am retipărit romanul „Spitalul”, carte la fel de actuală azi ca înainte cu 23 de ani, când a apărut în primă ediţie şi a fost considerată romanul anului, în 2005 sper să retipăresc „Procesul – o dramă evreiască”, întrucât ne apropiem de un veac de la reabilitarea căpitanului Dreyfus. Ca şi în cazul „Spitalului”, nici la acest manuscris nu am de gând să fac vreo modificare faţă de prima ediţie.
- Singura modificare pe care sper să am puterea s-o împlinesc este de a nu mă mai risipi în atâtea materiale de presă. În ultimii doi ani am publicat mai mult de un articol pe zi, ceea ce este, totuşi, prea mult. Dar, scriind aceste rânduri şi văzând pe birou lista de titluri pe care trebuie să le trimit în acest sfârşit de săptămână, nu cred că mă voi putea ţine de angajamentul făcut faţă de mine.
- În rest, sper ca familia să-mi fie sănătoasă, să avem parte cu toţii de pace – evrei şi neevrei – şi să pot să-mi duc la capăt şi îndatoririle la serviciu. Care nu sunt nici puţine şi nici uşoare. Şi, poate, să-mi apară şi una dintre cărţile aflate în faza de traducere.
(Ancheta revistei Realitatea evreească. „Speranţe, gânduri, perspective pentru 2005”, 8 – 27 ianuarie 2005.)
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.