
În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019.
(51.) „Noi nu ştim ce să exportăm”
„A fi sincronic înseamnă a ajunge la acelaşi numitor cu alţii. Mimetismul este post factum.”
Noi îi determinăm pe studenţi să gândească la fel ca noi. Dacă nu, îi picăm la examen. În pictura evului mediu toate femeile erau grase şi roşii, pentru că acesta era canonul de frumuseţe de atunci. Acum este altul.
Limbajul nu e doar o formă de comunicare, ci şi o formă de exprimare a personalităţii. Eu cred că avem personalităţi. Nu sunt de acord cu Călin Vlasie, care spune că nu avem ce exporta. De fapt, noi nu ştim ce să exportăm. Ne putem întreba ce fel de literatură are succes la public pentru a fi editată? Cele mai vândute cărţi din România erau, în anii 90, cele ale Sandrei Brown. De la ea am ajuns la Dan Brown. („Codul lui Da Vinci”). Acest autor dă cititorului impresia că este cult. Zilele trecute, la Bucureşti, era coadă la cărţile lui Coelho. Aceste trei lucruri care vorbesc despre receptarea literaturii mă fac să sper. Dacă acest drum ascendent continuă, am speranţe că ne vom redresa (şi) spre o literatură adevărată. Eu am mai mult încredere în public decât în critica românească.
(Evenimentul cultural, Cafeneaua literară, septembrie/octombrie 2005.)
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.