Ce-i mai ieftin decât braga?

avocat-sima
Avocatul Sima împreună cu soția în vizită la familia căpitanului Andreșescu în anul 1933. De remarcat ținuta doamnei căpitan, dar și expresia copilului, probabil mirat de apariția aparatului foto și de solemnitatea momentului spre aducere aminte

Pentru că o fotografie veche este un fragment de eternitate, răscoliți de frumusețea acestor documente, continuăm să publicăm fotografii vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Tipărim în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate în aceste zile redacției noastre, la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Vă invităm să continuați să ne transmiteți fotografii vechi, scanate și expediate prin e-mail, care să conțină cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. Este un omagiu și un minunat fragment de istorie românească.

Ieftin ca braga! Iată un bragagiu care acum o sută de ani comercializa populara băutură dulce-acrișoară pe străzile Bucureștiului. Obținută după o rețetă simplă, mei măcinat fiert în apă, braga devenise o băutură apreciată în Balcani, unde a ajuns pe filiera turcească. În vremurile fără cola, ea reprezenta răcoritoarea supremă. Ați băut vreodată?

Georgeta, soră medicală de caritate la Spitalul Filantropia. Înzestrată cu o delicatețe tămăduitoare, și-a urmat vocația cu dedicație toată viața. În vremurile războiului, reușea să aducă alinare soldaților doar printr-o privire, făcându-i să uite de durere pentru o clipă și să viseze la o lume cu pace, cu dragoste… o lume în care noi trăim astăzi și pe care poate uităm să o apreciem…

Momentul ăla când ieșeai cu damigeana plină cu vin de buturugă din bodega lui Nicolae Sotirulis din Știrbei Vodă…

Iată cum se petrecea într-o sâmbătă seară acum 100 de ani în micul Paris, cu prietenii la o cafenea cu stil, în acorduri de vioară.

Fotografii și texte trimise de Sorin Mărgărit

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

2 Comentarii

  1. Oooof…O tempora, o mores… si lumea traia atunci fara facebook, Twitterm laptop…Cambridge Analytica…
    Nu se scrisese inca „A brave new World” a lui Huxley, sau „1984” a lui Orwell… nu exista noua securitate….etc!

  2. Stiu ca multi au un imbold natural de a crede ca istoria noastra este un sir de imprumuturi. V-as aminti ca aromanii sau macedoromanii sunt romanii din Sudul Dunarii si producatori prin traditie a bauturii fermentate numita braga. Mai mult atat in Sumer, in regatul Hitit cat si in Egipt,s-au produs bauturi fermentate din cereale, fiind popoare sedentare cu o agricultura impresionanta cu mii de ani inaintea perioadei migratiilor turco-tatare in Asia Mica si Europa. Mai mult logic un popor migrator imprumuta nu ofera retete culinare pentru ca ocupatia lui este jaful si rapirea, nu o vatra/matca unde se munceste pamantul si se mesteresc diferite unelte. Practic unii sterg prin aceasta afirmatie mii de ani de cultura si civilizatie. Imi pun intrebarea pe coreeni tot turcii i-au invatat sa faca sarmale si coltunasi sau pe cei din UK drob si musaca, bine avand denumiri specifice tarilor respective.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.