Ce înseamnă semnele jucătorilor de tenis la proba de dublu

De când avem Simona Halep, Horia Tecău, Sorana Cârstea, Monica Niculescu ori Ana Bogdan, românii au redescoperit emoțiile unui meci de tenis și plăcerea de a vedea o partidă frumoasă, indiferent de naționalitatea jucătorilor.

În ziua de azi, tenisul nu mai înseamnă un simplu joc. Iar dacă vorbim de tenisul la dublu, acesta înseamnă spectacol, iuțeala punctului, viteză de reacție, dar și calcule, scheme. Totul ține de inspirație, spirit de anticipație, de experiența acumulată alături de partenerul de echipă.

Comunicarea non-verbală

Am observat de multe ori, la meciurile de dublu, și mai ales la băieți, cum, cu câteva secunde înaintea efectării celui de al doilea seviciu, coechipierul îi indică celui aflat la serviciu care este schema de joc. Schemele sunt diferite între primul serviciu și al doilea, iar unele se referă inclusiv la retur. Ne-am propus să descifrăm limbajul jucătorilor de dublu și să înțelegem comunicarea subtilă, non-verbală, ascunsă de ochii și urechile adversarilor.

Pumnul strâns – „stai“. Degetul mare rămâne în interior. Cel care face semnul își păstrează poziția în care se află, astfel încât cel care servește poate gândi strategia în funcție de acest semn.

Palma deschisă – „intercepție“. Jucătorul de fileu intenționează să schimbe partea de teren, imediat după serviciul partenerului. În mod automat, servantul trebuie să acopere partea rămasă liberă.

Degetul arătător în direcția serviciului – „în stânga“. Se indică serviciul în stânga, adică spre exterior, dar poate fi și semnul de la retur. Dacă cel care e pe fundul terenului returnează, cel aflat la fileu  face semn indicând unde vrea să dea returul, pe lung de linie sau pe cross. Dacă cel de la fileu știe unde partenerul său va da returul, știe și unde să se poziționeze pentru a închide unghiul de joc, ulterior.

Degetul mijlociu îndreptat în jos – „spre corp“. Este un semn care indică faptul că serviciul urmează să plece spre corpul adversarului aflat la primire.

Degetul mic în direcția serviciului – „în dreapta“. Serviciul în dreapta, spre interior, adică la T. Poate fi şi semnul de la retur. Dacă jucătorul aflat pe fundul terenului returnează, cel din față îi face un semn unde vrea să returneze, pe lung de linie sau pe cross. Astfel, știe unde să se poziţioneze pentru a închide unghiul de joc, ulterior.

Arătătorul şi inelarul îndreptate în jos – intercepție pe a doua minge din retur. Este un semn folosit de obicei la retur. Cel aflat la fileu îi indică partenerului care returnează că nu pleacă să schimbe partea pe prima minge, dar pe a doua o să intervină.

Degetul mare îndreptat în sus – lob din retur. Cel care se află la fileu îi semnalizează partenerului său să dea lob peste jucătorul advers aflat la fileu.

Degetele fluturate – simulare. Asta înseamnă că jucătorul aflat la fileu simulează schimbarea părții de teren, pentru a induce adversarul în eroare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.