Ce s-a descoperit la exercițiul de alarmare a populației

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetățeni, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, Cristian Radu, precizând că din numărul total al echipamentelor de avertizare și alarmare, pe timpul exercițiilor desfășurate, gradul de audibilitate a fost de 48%, relatează Agerpres.

Totodată, el a atras atenția că este nevoie de căi alternative pentru transmiterea mesajelor către populație.

Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exercițiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcționale, iar 635 nu au funcționat.

Prezent la conferință, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a atras atenția că, deși se cunoșteau date despre exercițiu — zile, ore — nu există un sistem eficient de alertare al populației, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.

”Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăți în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluții alternative, una fiind aplicația departamentului care funcționează, dar răspândirea este limitată la acest moment”, a arătat oficialul MAI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.