
Deputatul liberal Cătălin Zamfir a declarat că a identificat patru mari probleme în aplicarea legii dării în plată, la cinci luni după ce a intrat în vigoare.
“Prima este legată de impozitul pe tranzacţie la darea în plată. Aici vreau să apreciez deschiderea Ministerului Finanţelor care a emis o ordonanţă prin care darea în plată e scutită de impozit. Ce nu e clar în acest moment este taxa pe care consumatorilor li se cere să o achite la ANCPI (Autoritatea de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, n.r.). Aveam şi problema taxelor notariale care e lămurită doar pe jumătate şi aici avem de-a face cu o mare restanţă a Guvernului, mai exact a Ministerului Justiţiei. Notarii au decis în iunie să reducă onorariile notariale cu 50%. Din păcate, un Ordin în acest sens nu a fost publicat de către d-na ministru al Justiţiei. Executorii judecătoreşti au luat şi ei decizia de a veni în sprijinul consumatorilor. Practic, executorii vor notifica atât creditorul cât şi angajatorul că respectivul consumator beneficiază de Legea 77 şi cred că lucrurile vor merge mai bine , mai ales în teritoriu”, a declarat Zamfir cu ocazia unei conferințe de presă ce a avut loc la Parlament pe tema dării în plată.
Zamfir este cel care a introdus proiectul de lege în dezbaterea parlamentară iar avocatul Gheorghe Piperea este cel care practic a scris această lege. Potrivit lui Zamfir, toate profeţiile potrivit cărora va dispărea programul Prima Casă și că legea reprezintă un risc sistemic sever au fost contrazise de realitatea economic. “Creditarea a ajuns la o desfăşurare normală, cu avans firesc. Băncile asta trebuie să facă, să dea credite”, a spus acesta.
Prezent la conferință, avocatul Piperea a spus că Eugen Rădulescu, diectorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, a avut cea mai bizară poziție luată. “Acesta a spus că dacă se adopta darea în plată, Prima Casă va deceda. Exista şi un viceguvernator care acum e la păstrare (Bogdan Olteanu, n.r.) şi care a spus că moare statul român dacă apare darea în plată. Dl Rădulescu spune acum un lucru uluitor: că Prima Casă nu a dispărut exact pentru că există darea în plată. Parlamentul ar trebui să îl cheme în Parlament pe dl Guvernator pentru că ne punem întrebarea dacă BNR mai este un furnizor de informaţii publice, după câte incoerențe a furnizat”, a spus Piperea.
Conform avocatului, doar 74% dintre românii intervievaţi în cadrul unei cercetări sociologice făcută de asociația Parakletos au declarat că au auzit de legea dării în plată, iar 19% dintre ei au o părere nefavorabilă despre acesta act normative.
Legea dării în plata a intrat în vigoare în 13 mai şi permite clienţilor care au luat credite imobiliare să scape de orice datorie faţă de banca dacă cedează imobilul cu care s-a garantat creditul către finanţator. Cercetarea sociologică prezentată de Piperea arată şi că 20% dintre subiecţi s-au declarat îngrijoraţi de faptul că legea nu va avea efectul scontat. ”Acesta este un rezultat al campaniei negative care s-a dus împotriva acestei legi”, a susţinut Piperea. Conform studiului prezentat de avocat, doi din trei consumatori văd un impact pozitiv al legii dării în plata asupra băncilor, care vor verifică cu mai mare atenţie bonitatea clienţilor. Totodată, circa 85% dintre consumatori se simt vulnerabili faţă de abuzurile firmelor, mai arată cercetarea.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.