Ce trebuie să se întâmple cu companiile Gabrielei Firea

Înființarea celor 22 de companii municipale de către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este ilegală, conform unei decizii definitive a Curții de Apel București. Astfel, acestea ar trebui să fie lichidate însă există însă o portiță de salvare pentru edilul șef.

Ilegalitatea va putea fi reparată doar în condițiile în care primește în Consiliul General 2/3 din voturi, pe fiecare firmă în parte, fapt ceea ce este aproape imposibil în condițiile în care PNL și USR s-au arătat total împotriva înființării acestor companii iar Gabriela Firea nu mai are susținerea din partea unor membrii PSD. Prin înființarea acestor companii, primarul Firea a urmărit să evite legea achizițiilor publice și legislația privind funcționarii publici, două instrumente importante de control privind cheltuirea banilor publici. Cele 22 de companii au primit până acum peste 600 de milioane de euro și au circa 8.000 de angați, cei mai mulți, membri de partid sau membri ai grupurilor de interese care gravitează în jurul actualei conduceri a Primăriei, în principal de inspirație ilfoveană, adică Voluntari.

Sunt două tipuri de companii. Unele dintre ele activează pe o piață liberă funcțională, precum cele de pază, IT, consultanță, publicitate, agrement, și unele în care avem monopol natural, atribuții sau proprietăți de jure ale orașului/autorității locale, precum managementul traficului, termoficare, potrivit consilierului municipal Ciprian Ciucu. Lichidarea imediată a acestor companii atrage după sine unele probleme, una dintre ele fiind aceea a iluminatului public.

O altă situație este că s-au desființat unele dintre admnistrațiile din domeniile în care a făcut firmele, sau le-a redus cu mult capacitățile! De exemplu, în domeniul parcărilor, străzilor și parcurilor. Probabil, în aceste cazuri, consilierii locali își vor da votul pentru continuarea celor două companii, pentru a debloca situația.

Primarul Firea consideră însă cu situația nu e atât de neagră. Decizia Curții de Apel prin care s-au anulat hotărârile Consiliului General al Municipiului București de înființare a celor 22 de companii municipale nu creează niciun efect deoarece nu se face nicio referire la sistarea activității, a declarat primarul Gabriela Firea, vineri dimineață. Aceasta este de părere că judecătorii au fost induși în eroare, iar USR București, entitatea care a cerut anularea hotărârilor în instanță, „plânge de mila firmelor căpușă”. ”Nu creează niciun efect decizia de ieri. Nu se face nicio referire la sistarea activității, se afirmă doar că actul de înființare trebuia votat cu două treimi, nu cu jumătate plus unu. Ca să se desființeze ar însemna să fie un nou proces în vederea radierii. Nu este nicio logică juridică și financiară. Aceste companii nu sunt ilegale. Instanța nu a spus așa ceva. Consider că judecătorii au fost induși in eroare, nu au primit toate informațiile. Companiilor nu li s-a dat patrimoniu”, a declarat Gabriela Firea. Primarul general a susținut că desființarea acestor companii ar bloca orașul.

”Compania Consolidări lucrează în 42 de imobile cu bulină și avem documentația gata pentru alte 56, unde pot începe lucrările, deci s-ar întrerupe consolidarea clădirilor cu risc seismic. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă realizează studii de fezabilitate pentru marile proiecte. Ar fi fost de zece ori mai scump și dura mult mai mult dacă le făceam cu firme din piață. Compania Medicală acordă îngrijiri la domiciliu. Trustul Construcții lucrează la Sala Polivalentă”, a mai declarat primarul general, vineri dimineață.

Unul dintre consilierii USR care a reușit să blocheze în instanță deciziile de înființare a companiilor municipale, Ana Ciceală, spune că firmele Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de «tel-drumuri» nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscută companie din Teleorman. „Pentru că, dacă instanţa nu ar fi pus stop acestei ilegalităţi în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste unor indivizi bine conectaţi la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele şi cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanţa a decis că toate companiile sunt înfiinţate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureştenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a comentat Ciceală. Consilierul USR susţine că astfel au fost salvate deocamdată peste 600 de milioane de euro date de către Gabriela Firea acestor companii în majorări de capital social şi bugete. „Bunurile bucureştenilor nu vor mai putea fi transferate către companiile înfiinţate de Gabriela Firea, angajaţii primăriei şi instituţiilor vor avea statut de funcţionar public, iar legea achiziţiilor va trebui să fie respectată”, a spus consilierul USR

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nu e adevărat că deciziile au fost ”blocate” în instanță, pentru că ele sunt decizii vechi, deja votate și intrate în vigoare. Iar instanța n-a cerut (deocamdată) desființarea societăților.
    Mai multă atenție la formulări n-ar strica. Inclusiv în articolele economice…

  2. Zic și io! Deci primăria se poate îndrepta împotriva judecătorului de pe lângă Camera de Comerț și Industrie care a parafat înființarea societăților comerciale, nerespectând legile în vigoare. Judecătorul nu este un notar care să parafeze în baza declarațiilor. Dacă într-adevăr judecătorul a parafat în afara legii atunci să plătească iar dacă judecătorul n-a încălcat nicio lege să se îndrepte împotriva deciziei Curții de Apel.

    Înțeleg de la doamna Ciceală că primarii Vienei și Berlinului, primari ce administrează aceste capitale cu firme ale municipalității, nu au nicio legătură cu binele public al vienezilor și berlinezilor, și sunt niște ciume roșii ce patronează niște „tel-Weg”-uri autohtone.

  3. Necunoscand legea, Firea o tine pe-a ei, semn ca nu stie ca nu poate continua activitatea unor firme a caror acte adtive de infiintare SUNT ANULATE.Ca atare Firea trebuie sa sisteze orice ilegalitate si sa se intoarca la cele 4 adm.ldesfiintate reinfiintandu-le etc.Administraţia Străzilor, Administraţia Lacuri, Parcuri, Agrement, Administraţia Cimitirelor şi Administraţia Fondului Imobiliar. Adm.Fondului Imobiliar poate continua prin completare,reorganizare consolidarea imobilelor cu risc seismic, oamenii ce au lucrat fiind platiti la zi si preluati de AFI. Chiar daca Firea nu sisteaza si desocoteste chestiunile financiare ,ii sufla in spate USR prin consilierii sai generali si precis vor cere suspendarea activ.soc.ILEGALE -opera esuata a dnei Firea!Pt.ca nu va vedea in veci in Consiliul General voturi de 2/3 pt. intrarea in legalitate datorita USR-prin consilierii sai care i-au suflat in ceafa, tot degeaba pt.ca nu a tinut cont de LEGE si iata au asteptat-o la cotitura.Omul prost daca nu este increzut, tot degeaba !Si-a batut joc de tot ce a avut pe mana , mafia o desfiintezi legal nu cu palavre de ziarista a lui Mugur Isarescu, adica nu desfiintezi mafie prin mafie !Ci doar cu legea si CARTEA IN FATA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.