
Pe mulți dintre cititori poate că i-am plictisit cu trimiterile mele la serialul „Homeland”, dar sper ca pe alții să-i fi determinat să-l vadă. De cîștigat au cei din urmă, căci acest serial pare să fie scris cu ajutorul celor care au construit întreaga strategie a războiului din Afganistan, mai ales această parte finală de după anunțarea retragerii trupelor NATO.
Atentatul cu bombă de joi, cu o mașină capcană, de lîngă aeroportul din Kabul, revendicat de ISIS, confirmă acest lucru. În „Homeland”, sezonul 8 întîlnim exact această scenă, cu toate conotațiile sale despre care vorbește acum întreaga lume. Chiar mai mult.
Vă prezintăm cîteva cadre semnificative din film.
Sîntem înaintea încheierii unui acord de pace între Haqqani, conducătorul talibanilor, și Berenson, consilierul pentru securitate al președintelui SUA, care să pună capăt războiului din Afganistan. Sub un pretext fals, Haqqani este condamnat la moarte și spînzurat, locul lui la comanda talibanilor fiind luat de fiul acestuia, care are o înțelegere cu vicepreședintele Afganistanului pentru a continua războiul cu forțele armate ale NATO.
În prima secvență, avem dialogul dintre vicepreședintele Afganistanului și fiica sa, amîndoi fiind adversarii acordului de pace:
Ce reținem din această secvență? Că acea conducere instalată de americani în Afganistan nu vede cu ochi buni un armistițiu de pace între americani și talibani, dar dacă acesta, totuși, se va încheia, el să nu fie controlat de SUA, ci de conducătorii afgani. Însă, „în primul rînd”, ei ar vrea să împiedice încheierea unui armistițiu!
În cea de-a doua secvență pe care v-o propunem spre analiză, îl vedem pe fiul lui Haqqani, ajuns comandantul talibanilor, care, cu sprijinul fiicei vicepreședintelui afgan, organizează un atentat cu mașină capcană împotriva soldaților americani:
Sînt cîteva lucruri care trebuie să fie subliniate:
– 1. Haqqani jr. pune la cale un atentat cu bombă, dar cînd adjunctul lui întreabă de ce să nu folosească o bombă artizanală declanșată de la distanță pentru a nu fi ucis un taliban, el are un răspuns teribil: „Pentru că este o declarație!”
– 2. Cînd adjunctul lui vrea să-l avertizeze, întrebînd: „Știi ce înseamnă dacă omorîm americani?”, Haqqani jr., ca nou șef al talibanilor, răspunde: „Va fi un război și mai lung!”
În această lume nebună, prin această scenă înțelegem și noi ce motivații invocă un terorist atunci cînd pune la cale un atentat care pentru noi este absurd: că vrea să se legitimeze prin astfel de acțiuni „semnate” și că scopul real este prelungirea războiului, căci numai așa își poate justifica existența și Puterea!
În final, lăsîndu-vă să judecați singuri asemănările dintre acest film și realitatea la care asistăm în aceste zile, să revedem declarația lui Joe Biden, președintele SUA, imediat după atentatul real de la aeroportul din Kabul: „We will not forgive. We will not forget. We will hunt you down and make you pay”, adică: „Nu vă vom ierta! Nu vom uita! Vă vom vîna și vă vom face să plătiți!”
Răspunsul lui Biden este al unui mare politician al unei mari Puteri, preocupat de emoția poporului său în fața crimelor săvîrșite de teroriști față de soldații americani.
Exact ca în „Homeland”! Și în film, din același motiv, președintele SUA transmite în fața televiziunilor un mesaj asemănător:
Fără îndoială că filmul serial „Homeland”, ca film de propagandă, a beneficiat de consultanți din partea serviciilor secrete americane, care aveau în față încă din anii trecuți planul de retragere din Afganistan, cu toate consecințele și cu toate variantele posibile. Așa se face că, deși filmul „Homeland” a fost difuzat încă din primăvara anului 2019, el parcă prezintă realitățile de acum!
Din păcate, politicienii noștri, preocupați exclusiv de bucătăria din propriile lor partide și de menținerea lor la putere, nu sînt atenți la aceste semnale propagandistice pentru a avea și ei reacțiile potrivite și pentru a lua deciziile necesare.
@ comentator – exceptional comentariul d-tale .
de retinut ….
Nenea asta care scrie articolul ori a vazut alt serial ori n-a inteles nimic din ce a vazut in asta. Femeia despre care vorbeste e sefa serviciului secret pakistanez , nici pe departe fica vicepresedintelui afgan. Si asta nu-i singura confuzie.
Stire exploziva din aceasta dupamasa!!
Poate prin bunavointa cuiva din redactie se va traduce in limba romana mesajul fulminant al acestui militar (Marine Corps) care este in proces de a-si da demisia in semn de protest. Lumea fierbe… Nu se stie daca militarul va fi lasat sa faca dezvaluiri pana la capat, dupa demisie, cum ne spune, dar e clar ca omul e cu nervii intinsi.
https://www.foxnews.com/us/stuart-scheller-marine-fired-criticizing-military-leaders-resigns
In alta ordine, fiindca vorbim despre productii de film care anticipeaza aproape socant evenimentele in desfasurare, reiau recomandarea de a viziona serialul „Colony” despre lumea actuala sub regim de ocupatie/dictatura cvasi-militara. Am aflat ca il gasiti si pe Netflixul din Ro. p
În primul rand uitati-va bi e la film. Denaturati faptele din film.nu este vorba de vicepreședintele afgan ci de cel pakistanez. Pakistanezi doreau sa consoleze armistițiul.Afganii nu au contat nici în film cu nu au contat în realitate.iar cele care implementați drept presedi telemea este defaptseful de cabinet al președintelui.
Mare scofala. Se numeste predictive programming si e folosit pe scara larga de CIA si Pentagon in colaborare stransa cu Hollywood-ul. Respectiv, acestea nu sunt filme artistice, ci propaganda. Moderna, subliminala, cum se cade sa fie la case mai mari, nu grosolana ca la noi, cu briza marii si miros de creta.
Vezi ce e intampla in film, si cand se intampla in realitate, ai un sentiment de deja-vu, ceea ce face ca reactia sa nu fie de respingere imediata. Acolo lucreaza armate de psihologi cu studii aprofundate. Ca nu spre binele omenirii, asta e evident.
Aveau planuri,aveau strategii, aveau CIA si Mossad, aveau cele mai bune arme si au rupt-o la fuga din Afganistan ca in filmele cu Speedy Gonzales
Problema este ca cel care se naste chiar intr-un carton american pe post de vilisoara ,cu gradinita, cu cos de basket, cu masini de 4-5000 cmc, cu vecina blonda colega de clasa, cu greu il faci sa lupte in Africa sau Asia, chiar daca in filmele de la Hollywood vedem contrariul
Motivatie nula si IQ redus=soldat in armata americana..
Nu e Afganistanul singurul caz din lume in care imperiile sau hoardele stepei sau ciocnit cu tari si popoare, fara sanse: la fel a fost in Dacia doar partial ocupata, la fel a fost in Etiopia,la fel in Finlanda,la fel in Elvetia, la fel in China
Cum spunea Marcus Tullius Cicero:”A nu sti ce s-a intimplat inainte de a te naste,inseamna sa ramai mereu copil”
Parasesc Afganistanul lasand o armata formata din minoritari uzbeci, tajici, uiguri care sa oprime poporul afgan. Urmand ca talibanii sa se macelareasca cu minoritatile.
Inainte de a adopta concluzia definitiva cu privire la realitatile din teren si despre intentiile actorilor reali care ar vrea sa impiedice retragerea completa, recomand sa cititi integral acest articol despre productia „Homeland”, creatorii sai si criticii sai. Merita! Ca fapt anecdotic, un mic extras: „Former U.S. President Barack Obama has praised Homeland and is known to be a fan of the show.[84][85][86] Former Secretary of State Hillary Clinton’s office asked for early screeners of episodes from the first season.[15]”
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Homeland_(TV_series)