Cel mai important zăcământ al țării

Producția de gaze în zăcământul Caragele, al Romgaz, este în prezent de 1,2 milioane de mc zilnic (anul trecut, pe vremea asta, era 0,7 milioane mc), dar va crește, în 3-4 luni, la 1,7 milioane mc, spune directorul companiei Adrian Volintiru. Nu înseamnă mult, dar e ceva, mai precis o creștere cu aproximativ 2% a roducției totale , la nivel național, care este de circa 26 de milioane de mc zilnic. „Noi creștem producția constant acolo. La Caragele, în 3-4 luni, ajungem la 1,7 milioane de mc, m-a asigurat directorul exploatării locale”, arată Volintiru. Teoretic, o producție mai mare de gaze înseamnă disponibilitate în piață, cu efect asupra scăderii prețurilor. Dar, având în vedere cantitatea suplimentară de gaze pusă pe piață, deloc impresionantă, probabil că influența asupra cotațiilor nu va fi semnificativă.

“Este bine că producția crește, dar se poate și mai bine. Potențialul Caragele este de 3-4 milioane de mc zilnic. Pe noi ne interesează cât mai multe surse de producție, cu cât mai multe cantități extrase”, apreciază Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei și oficialul desemnat responsabil cu Programul de Iarnă al Sistemului Energetic Național. Acesta adaugă că mai mult gaz în piață are efecte pozitive asupra prețului gazelor și, de asemenea, nu vede probleme cu importurile mari de gaze din acest an. “Dacă sunt prețuri mai bune afară, de ce să nu imporți? Sigur, ne-ar plăcea să fie cât mai mult gaz de producție locală pe piață și , aici, poate ne ajută Romgaz, inclusiv cu Caragele”.

Acum 3 ani, la Caragele, a fost făcută cea mai mare descoperire de gaze de pe uscat din ultimii 30 de ani. Noul zăcământ, cu rezerve estimate de aproape 30 de miliarde de mc și exploatabile de 27 de miliarde de mc, se află sub un altul , mai mic, care se află deja în exploatare de 10 ani. Oficialii guvernamentali din acel moment vorbeau de asigurarea independenţei energetice a României sau de transformarea ţării într-un exportator de gaze naturale.

Cantități din ce în ce mai mari din import

De marți, 2 octombrie, importurile de gaze au crescut semnificativ. Potrivit datelor Transgaz, pe Isaccea-Negru Vodă, s-au dublat importurile din Rusia, de la 15-16.000MWh la 28-29.000 MWh, peste noapte. A crescut cu 50% și importul din Bulgaria(tot gaze rusești) , până la 20.000 de MW. Din Ungaria(tot gaze rusești), fluxurile au rămas relative constante, pe la 50.000 de MWh. Transformând în mc, importurile au ajuns la circa 10 milioane de mc, din toate cele trei direcții, în timp ce producția locală se păstrează la 28 de milioane de mc, ceea ce face ca 25% din consum să fie acoperit din surse externe. Este de așteptat ca, odată cu venirea sezonului rece, procentul să urce.

Gazprom pregătește extracția de gaze într-un al doilea perimetru din vestul României

Legat de cât mai multe surse de producție de gaze locale, trebuie menționat că, în prezent, un gigant mondial pregătește în tăcere extracția de gaze din Vestul României. Este vorba chiar despre Gazprom, cel mai mare producător mondial, care prin intermediul subsidiarei Nis Petrol, a primit autorizația să amplaseze conducte pentru conectarea perimetrelor gaziere concesionate la sistemul mare de distribuție. Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie a acordat autorizația de de înfiinţare a conductelor de alimentare din amonte aferente producţiei a gazelor naturale în perimetrul EX-7 Periam, din Depresiunea Panonică, companiei Nis Petrol, controlată de Gazprom. Acesta este ultimul pas înainte ca rușii să înceapă extracția gazelor din perimetru, pentru că odată creată conexiunea la Sistemul Național de Transport, gazele pot fi extrase și livrate clienților. Este al doilea perimetru, din cele 5 pe care le au rușii în zonă, la care ANRE dă licență pentru crearea conexiunii la rețeaua mare, în vederea începerii lucrărilor, după Jimbolia, în primăvara acestui an. De asemenea, este un semn că rușii au intenții serioase cu România, în ceea ce privește extracția și comercializarea gazelor, deși datele preliminare privind producția în perimetrele din Vestul României, publicate acum câțiva ani, preconizau o producție de 22 – 23.000 de mc /zi. Ceea ce este puțin, producția națională fiind de 26 – 30 de milioane de mc zilnic. Pe de altă parte, rușii sunt recunoscuți  pentru discreția în care își derulează afacerile și, pe de altă parte, în ultimii trei ani, prospecțiunile geologice ar fi putut aduce date noi privind rezerve subterane. Prin urmare, nu știm care este producția pe care se bazează Nis Petrol și nici destinația gazului. O sursă din piață afirmă că gazele extrase din Depresiune Panonică ar putea avea ca destinație Serbia, ca vecinii să-și asigure o sursă de producție, ei neavând una proprie.

De asemenea, Nis a primit de la ANRE si licența pentru producție de energie folosită în scopuri comerciale pentru o termocentrală de 7,5 MW, care ar urma să fie amplasată în Jimbolia.

Lucrările de explorare, punere în funcțiune și exploatare a perimetrelor concesionate sunt finanţate în totalitate de către NIS. Compania este înregistrată în Serbia, dar este deținută de Gazprom Neft. Potrivit site-ului propriu, NIS operează cinci perimetre în vestul României. Estimările din 2013 arătau că producția de țiței și gaze ar fi putut începe încă din 2015, lucru care nu s-a întâmplat însă, până acum. În schimb, rușii s-au mișcat în direcția comercializării de carburanți, deschizând, până acum, peste 20 benzinării în țară.

Sediul companiei și baza de producție se află în Serbia, care, spun rușii pe site-ul propriu, datorită poziției sale geografice, a devenit un centru important de operațiuni comerciale și de investiții în Balcani. În prezent, Gazprom Petrol Stations activează în Serbia, Bulgaria, Romania și Bosnia și Herzegovina.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1067 Articole
Author

5 Comentarii

  1. La momentul de fata, cel mai valoros si mare zacamant in Romania este GUVERNAREA! Restul e la completare sau pe cale de disparitie!

  2. Stefan Iordache-De ce bat clopotele Mitica ? De franghie !(dupa D,ale Carnavalului de IL Caragiale)-
    „volintiru :eu sunt bibicu !
    „personajul rebenciuc:fii „volintir”,fii tare ca ai luptat pentru „independenta”…

  3. Ai cui sunt gazele din subsolul României? Stiu eu domna învățătoare,stiu eu,ale OMV-AUSTRIA pentru ca le-au înstrăinat pe șpagă banditii in frunte cu Ad.Nastase.
    STAI jos pui de naparca liberală!
    Tac-tu si ai tăi sunt dușmanii PSD!

  4. uiti ca ti-ai dorit sa aderam la UE, uiti ca BM si FMI impuneau si ele conditii, toti v-ati bucurat cand s-a finalizat procesul de aderare, dar cum spunea si Tanase prin anii ’40…a trebuit sa privatizam mai bine zis sa dam in mod egal si Germaniei si Frantei asa ca nu te mai plange, iar toate au fost trecute prin Parlament, de ce nu s-a opus decat Vadim Tudor si de la PUNR, apoi a disparut sub grija domnului Mircea Chelaru care l-a dat spre absortie PC…

  5. Cum Banca Mondială și Fondul Monetar International
    au cerut privatizarea pe nimic? Pe mită? Gogorița asta cu obligarea,forțarea României sa vândă pe nimic bogățiile este pentru prostirea poporului. A se reține că toate contractele de privatizare sunt secretizate pentru ca poporul să nu vadă jaful si clauzele abuzive.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.