Cele trei crize ale Europei

Europa se îndreaptă implacabil spre o triplă criză, scrie jurnalistul german Thomas Fasbender, care, până la momentul invaziei ruse în Ucraina, era un colaborator al postului Russia Today în limba germană. Fasbender și-a lansat volumul ”Un secolul ciudat. Înainte de Zeitenwende”, o trimitere la discursul cancelarului Olaf Scholz din februarie 2022, în care anunțat o mare schimbare în strategia de politică externă a Germaniei.

”Am decis să folosesc termenul Zeitenwende pentru că a fost adus în prim-plan de Olaf Scholz. Deși cartea a fost scrisă înainte de acel moment, trăim cu adevărat o schimbare de epocă. Însă această schimbare este mult mai ampla decât o descrie Scholz”, spune Thomas Fasbender.

El arată că Europa se confruntă cu trei crize suprapuse, al căror impact se va resimți în Europa pe durata întregului secol.

O primă criză este cea a decăderii totale a Europei Occidentale, după circa jumătate de mileniu de dominație. ”S-a încheiat vremea în care britanicii, francezii, germanii și alții își puneau amprenta asupra lumii la nivel politic, cultural, științific, tehnic și economic”, spune Fasbender.

Schimbările climatice provoacă o a doua criză. ”În ultimii ani, discuțiile s-au concentrat pe găsirea vinovaților pentru schimbările climatice, nu pe modul în care ea poate fi oprită. Însă nu vom reuși să o oprim. Și trebuie să ne întrebăm: ce înseamnă, concret, să trăim într-o lume în care temperatura este cu două grade mai mare. Care vor fi efectele, cum ne von adapta? Ceea ce facem în Germania nu are niciun impact la nivel global. Mi se pare uluitor că începem abia acum să ne gândim la cum ne putem adapta acestor schimbări. Este foarte important, pentru că putem investi eficient doar într-o singură direcție: fie pentru protecția climei (ceea ce nu va fi posibil), fie pentru adaptarea noastră la această climă”.

A treia criză cu care se va confrunta Europa este provocată de explozia demografică din Africa subsahariană. ”Al treilea aspect este creșterea populației în Africa, în special în regiunea subsahariană. Populația de acolo se va dubla până în 2050 și va poate creste chiar de patru ori, până în 2100. Cândva în secolul 22, mai bine de jumătate din populația lumii va veni din Africa subsahariană. Acesta este adevăratul punct de cotitură. Intrăm într-o lume în care Europa va fi văzută cel mult ca un muzeu viu. Cu siguranță nu va mai fi considerată un model sau un far călăuzitor”.

”Noi, europenii, suntem limitați de faptul că fie nu ne dăm seama de noile realități, fie nu le acceptăm. Dimpotrivă, continuăm să ne supraestimăm”, spune Fasbender.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

41 de Comentarii

 1. Am inteles, trebuie sa fim toti in genunchi, in special femeile si sa venereze hornul africii pentru ca aparent o sa isi dubleze sau o sa isi tripleze continentul african populatia.

 2. Uniunea Europeana se indreapta cu pasi mari catre refacerea imperiului si catre alungarea totala a influentei Rusiei din Europa .Asta si-au dorit ramanii si mai toate popoarele europene de veacuri si cu asta ne era datoare SUA inca dupa incheierea celui de al doilea razboi mondial .In rest epidemii , razboaie sau alte alea au tot fost dar ceea ce se intimpla acum este unic in istoria omenirii .

 3. Sa nu uitam de atacurile cu valurile de căldură și mafia psdnl securista

 4. Hopa…Marchievici publica un material distrugător despre Europa care nu e complet sunpt din deget? Erai beat maestre sau drogat? Sau aici se vede ca nu înțelegi cam nimic și când dai de ceva nasol despre vest îl iei cu copy paste imediat? (am zis paste…nu Paste)
  Se pare ca analfabetismul cultural merge mana în mana cu lenea. Da-I înainte tovarășe … nici Cornel nu e mai breaz … a rămas la stadiul de momaie UASCR!

 5. Măăă, jale.. Era de știut. Era clar ce urmări pot avea mărețele măsuri luate de UE la presiunea licuriciului , pentru războiul ukran declanșat tot de ei.. Unii europenmi și-au dat seama că de fapt care este ținta reală a licuriciului, a sancțiunilor și a ”liberalizărilor”. De ce abia acu după atâta timp te doare și realizezi in care belea ai intrat voios și agresiv ? Chestia e că marșezi in continuare in imbecilitatea creată și ești fălos și slugă a nazistului..și nu ieși din vorba licuriciului. Să-ți mai amintesc de ce a zis Orban Viktor la Tușnad ??

 6. De aprox 8 ani se chinuie SUA & UE & NATO sa atraga intr-un Razboi Rusia .
  In febr 2022 chiar au reusit , invadarea Ukrainei de Rusia devenind inevitabila .
  Pregatiti din timp inaltii functionari si politrucii americani si brusselezi si-a suflecat minecutele si au inceput Razboiul Sanctiunilor .
  Numai ca , stupoare , ce sa vezi , sanctiunile anti-Rusia au devenit paguboase in primul rind pentru tarile europene dar si pentru SUA .
  Contra-pondere la NATO s-a umflat in primul rind BRICS – ul , la acest nou CAER dorind sa adere nu mai putin de 52 de state ale Lumii de pe toate continentele . Deocamdata .
  Realizind prostia si orgoliul nemarginit , pragmaticii americani , au ingaduit, in ceasul al XV-lea tarilor africane sa adere la G20 .
  Cam tarziu insa , in Africa RUSIA & CHINA deja au ocupat zona sub-sahariana si principalele resurse minerale cautate in noile tehnologii.
  insa , Statisticile si Bursele internationale indica ca , de peste 12 luni , U.E. = RECESIUNE ; SUA= Depresiune Economica si MARI CONVULSII SOCIALE ( pericol de Razboi civil ) iar NATO in disolutie .
  Cine este interesat cit de cit de soarta Romaniei vede ca perspectivele noastre sunt sumbre .

  Precum un copil naiv dar sufletist de la bloc care are anturaj toxic , ROMANIA s-a inhaitat cu cine nu trebuie .

  Desi este vara INFLATIA si PRETUL ENERGIEI au crescut constant luna dupa luna .
  Obtuzii si caricaturalii politicienii brusselezi fac propaganda si exercitii de diktatura cu estul european insa uita ca , in urma cu aprox 30 ani , est -europenii au ales Sistemul politic west-eueopean numit ” demokratie ” dintr-un singur motiv ( singurul ) FOAMEA .
  Daca U.E. pierde Razboiul Economic cu Rusia ( si-l pierde ) si re-aduce Foamea in estel-european atunci U.E. redevine Piata Comuna .

 7. amuzant articolul… evolutia civilizatiei umane, in special europene si bastardul ei american, care a deprins violenta si agresivitatea in manifestare, este strimba. sint locuri care inca pastreaza legatura cu zonele inalte. dar deh, sint sarace. azi fandoseala, calicia, infatuarea, ostentatia bat intelepciunea. sa ai a devenit noul sa fii. o lume rupta de sine pentru ca ii plac lucruile ieftine. asa e, mai bine te refugiezi in lucruri ieftine si derizorii decit sa lucrezi cu tine pina la desavirsire. succes!

 8. Păi dacă se încalzește planeta cine mai rezistă ca europenanul si americanul se sufocă la 32 de grade?? Ati ghicit,africanul ,sud americanul si asiaticul …dar mai ales africanul că aia e temperatura lui preferată.Deci cât de prost sa fii să nu vezi că Africa e viitorul ? Nu degeaba chinezii si rusii se bat pentru ea.

 9. Marchievici, ca si PROFI Marga, e greu de scos din ale lui si nu ma refer la hobby-ul preferat, citatul din altii!Si de data asta
  a pescuit un peste pantecos ce promite destrabalari gastronomice, fara sa stie ca e neconsumabil, chiar otravitor!Specimenul e un
  batran AGENT SOVIETIC cu state vechi la Moscova, inca imediat dupa FARSA trecerii la „capitalism”…Marchievici nu ne-a spus si pe buna dreptate cine e „Russia Today”, O OFICINA a KGB-ului rebotezat creata de o odrasla a unui batran cominternist din garda NKVD a lui Stalin, odrasla care dirijeaza media sovietica la ordinul lui Rasputin!!! Sub bagheta odraslei de COMINTERNIST au fost si sunt ASASINATI si INCARCERATI JURNALISTII incomozi si lista e KILOMETRICA!!!

 10. Toti lingaii putinantropului vad numai dezastre, crize si nenorociri in UE si NATO. In schimb Rusia are numai succesuri economice si prosperitate, de cand muscalii au intrat ca niste porci in Ucraina. Situatie oglindita fidel in cozile cu cetateni care se milogesc sa fie lasati sa treaca granitele Rusiei, ptr a se stabili in raiul putinez.
  Problema noastra este ca multi tampiti chiar si cred astfel de scenarii filoputinoase……[Rumburak]

 11. Prima jumatate a secolului va duce la punerea sub papuc asiatic a intregii lumi, alternativa e distrugerea totala, nukes sunt destule…

 12. Autorul sa nu-si facă griji pentru Europa. Au mai fost crize. Atâta timp cât ești liber , cât îți cunoști drepturile și îți sunt respectate . Și poți ieși în strada sa protestezi când îți este încălcat un drept fundamental Europa trece peste crize. Călin putinistul sa se uite spre dictaturi . Sau acolo nu sunt crize. Al naibii autorul asta. Al naibii dacii liberi frustrați. Înjurați mana care va hrănește.

 13. Citesc unele comentarii, care ne dovedeste ca sunt romani (europeni), care fie traiesc din propaganda si nu le pasa de realitate, fie sun niste trogolditi.
  Criza natalitaii si populatiei tarilor europene este evidenta.
  Franta este un bun exemplu.
  Romania din cauza emigratie masive, mai ales a unei populatuu apte de munca si vtrati inovativam, dar si a scaderii natalitatii va scade si mai mult. Daca in 2050 vom mai fi 12 milioane sa zicem merci/
  Criza de forta de munca este evidenta daca numai anul acesta s-au cerut 200.000 de muncitori imigranti.

  Apoi urmeaza criza economica datorita unor hotarari politice idioate, abordari heirupiste a incalzirii globale, scaderea fortei de munca supercalificata care se indreapta spre tari unde se pune inca pret pe cercetare. SUA s-a dezvoltat in ultimii 30 de ani pe creierele care au parasit Europa, dar cum si nivelul invatamantului european si cel american este la pamant, progresul tehnologic va staghna si el.

  Africa cu populatie tanara, trezita la nevoia de dezvoltare,de independenta, cu resurse incomensurabile, cu o ura nativa fata de Europa si SUA coloniale, se vor alia cu Noua Asie care cuprinde si Rusia.

  Adevarul e ca Europa s-a bagat singura in mocirla, ascultand orbeste de SUA!!!

 14. un choi Muscam mana care ne jefuieste, coiule. Tu pari unul din acea majoritate care nu este si nu va fi niciodata pregatita sa fie deconectata si de sine statatoare. Autosustenabil, pe limba pe care o pricepi. Prea multi dintre voi sunt atat de fanatici, atat de dependenti de pomeni, asistenta si ajutoare, incat se lupta pentru a-l proteja, cu insusi fratii lor de specie. Ti se taie din drepturi si libertati pe zi ce trece, dar inca delirezi formal despre un trecut dubios, desi tehnic suntem pe drumul unui viitor distopic cu aroma tehnofeudala. Imi imaginez ca unul ca tine este vaccinat, asa ca te scuz. Nu am nimic personal cu neurodegeneratii epocii de rahat in care traim desi multi colegi de ai tai de delir sanitar cereau lagare de concentrare si executii publice pentru oameni sanatosi. Sa traiti bine, mai coiosule !!

 15. Inca un articol in stilul binecunoscut al autorului: copiem de la altii si ne dam mari noi !

 16. Toti AGENTII SOVIETICI din Colhozul BOLSEVIC european sufera de sindromul obsesiv compulsiv copulativ contractat la recrutare al Caderii CIVILIZATIEI europene, din cadrul rastalmacirii istoriei in sens marxistoid-bolsevicoid, care a stabilit pe baze istorice
  „ineluctabile” „disparitia determinista a civilizatiilor si imperiilor”…Daca CIVILIZATIILE si IMPERIILE MILENARE au disparut tot asa va dispare si CIVILIZATIA EUROPEANA, IMPERIILE SOVIETICE URSS-Rasputin si China BOLSEVICA-Tzi Ohm Phing neintrand in CONCEPT!
  IMPERIILE COLONIALIST-IDEOLOGICE au viitorul asigurat cel putin pentru O MIE DE ANI!!!

 17. Se urmareste distrugerea rasei albe si metisarea Europei. Nu o mai frasuiti atat. Rasa neagra a fost adusa pe pamant pentru distrugerea rasei albe iar rasa gri, cei care vor sa conduca lumea, ii stiti, vor face tot pentru acapararea banilor si a puterii iar in spate Lucifer….Cititi Tora.

 18. Foarte bun articol. Cel mai bun de astazi. Multumim Calin ! Tine ne informati…

 19. Același titlu cu aproximativ aceleași idei a apărut și acum vreo două săptămâni. Nu mai aveți subiecte, e foileton sau ce? Grupați-i pe curente și dați-i o singură dată.

 20. Asa, ca un detaliu … daca sabotajul NS2 va mai spune ceva … chiar in Occident e unanim acceptata varianta sabotajului executat de catre ucraineni (ma rog, asta daca „sefii ai mari” nu se ascund iarasi in spatele subalternilor, pe care vor sa-i mai scoata si „eroi” ! …). Iar imbecilul de Scholz probabil ca iarasi va face temenele si salamalecuri in fata clovnului nazist de la Kiev !

 21. credeam ca e marga sau serverin…..”cele 3 crize”,exact marga!

 22. Vestul este azi condus de niste elite degenerate. Degenerate mental dar si sexual. Rezultatele le vedem totul merge spre mai rau. Inflatie de peste 30% dar redusa din pix, o criza economica mascata si un razboi indirect cu Rusia. Despre cea morala ce sa mai vorbim…Plus obsesia controlului a supravegherii informatiei si a comunicarii. Plus impozite pe absolut orice, mai rau ca fanariotii sau feudalii.

 23. Ha, ha! Urlă foamea-n sorosei și-s molicei in loli… Da’ ei latră p-aici…

 24. Africa are 44 loc/km2 in state sunt 34 loc/km2 iar in Romania 84 loc/km2, iar Germania are 225 loc/km2 comparati si intelegeti cum sta lucrurile daca este grav sau nu…

 25. de soarta perversei ”Europa”, ba chiar ne bucura intorsatura istoriei față de jefuitorii colonialisti.
  Apoi, asa-zisa criza climatica pune capac unei analize de 1.5 bani. E si Cotidianul pe duca?

 26. Comentaciu german nu stie ce urmeaza in urmatorii 77 ani….minus 3..4 miliarde la apel…. Minim. Vin robotii pe siliciu. Organicul e scump si poluant. Si limitat la iq. Maimuta. Urmeaza human + mizeria calarita de siliciul evolutiv non stop.

 27. Adevărul e incomod, nu-i așa Charlică? Ia mai citește tu din nou materialul, zi-i merci lui domn Călin și domnului Salvamar și autorului citat, of course. Lasă blivernele tale „prețioase„, Slava Colhozul bolșevic care a bătut pe colhozul menșevic, pencă Lenin a fost mare/ și i-a dat în koor picioare.

 28. @sunt un trol prost
  -aia sint STRAMUTATI SI COLONIZATI,
  de aici nu mai migreaza!!!!!!!!!!!!!!
  (va fi ca cu tziganii,
  1-2 generatii si urmeaza corcirea)

 29. Zeitenwende, ca si cum n-ar mai fi fost nicio „Wende”, nicio schimbare de macaz in politica germana a ultimilor 150 de ani.
  Ba a fost: un exemplu bun e epoca post-Bismarck.
  Bismarck, fara sa simpatizeze Rusia, preferase sa judece cu capul si nu cu emotiile, si aplicase Realpolitik: adica nu-mi place de vecinul dar ma suport cu el, ca n-am de ales. Rezultatul Realpolitik a fost o epoca de pace si progres nemaintalnita de atunci in Europa de Est. Marile inventii, solutiile industriale, geniali cercetatori si-au putut desfasura munca in liniste, intre 1878 si 1914. Atat in Germania cat si in Rusia.
  Speriate de avantul german generat de pacea pe frontiera estica, elitele anglo-saxone l-au gadilat cum au stiut pe Kaiserul WIlhelm al II_lea, pana cand acesta a rupt pacea bismarckiana incepand sa viseze la pangermanisme in dauna slavilor (a avut si emuli mai tarziu).
  Rezultatul „Zeitenwende”-ului din anii 1900, dictat de Wilhelm al II-lea, a fost razboiul mondial, in care pacea in estul Europei a fost tulburata pentru mai bine de 100 de ani. Germania si Rusia, ambele distruse. Inapoi in epoca de piatra.
  Iar anglo-saxonii, bucurosi de asa afacere.
  Cine nu invata istoria e in mare pericol sa o repete.

 30. Nu cred că e nevoie de multă inteligență să relizezi că in scurt timp ajungi la rangul țărilor de lumea a treia.. Sărăcirea europei, acceptarea imigrației CLANDESTINE și sprijinirea unui război european in care toți se pun contra rusului, deși clar nazistul agresiv e ukranul,.. duce la o sărăcire și denaționalizare, plus o islamizare cu agresivitatea și jafurile mărețe de azi din occidentul civilizat..

 31. Toate-s vechi..
  4:39″
  In doctrina Wudro Wilson așa și se scria:cineva trebuie să-i ajute sa se reconstruiască…deci mai întâi trebuie destrugetri! America a inventat lenta și deja era supraîncărcată cu marfa..trebuia vândută cuiva..
  Mecanismul e simplu de tot ..daca la vecin mereu se distruge casa el mereu are nevoie de resurse..când vecinul își face casa puternica trebuie de inventat un război…așa se dezvolta paraziții..

 32. Ce istorie a citit ne ispravitul cu „Realpolitik-ul pacifist” al MARXISTULUI Bismarck?RASTALMACITOR ordinar al ISTORIEI, Bismarck
  a transformat Imperiul francez in „republica” si a DECLARAT Imperiul German exact in Palatul Elysee!!! Tot MARXISTOIDUL Bismarck a legiferat SCOATEREA IN AFARA LEGII a partidului social-democrat ce colcaia de NARODNICI si alti TERORISTI MARXISTI special pt a
  REVIGORA social-democratia intrata in impas, un fel de „oi amorfe”, vorba ceausistului rasputinizat marius…Politica germana de prietenie cu Rusia Tzarista cimentata la 1848 cand REBELIUNEA TERORISTA pornita din Franta a fost transferata in Prusia si apoi la Viena si Budapesta a fost zdrobita de Armata Tzarista a continuat si la 1855 cand Prusia nu a intervenit in Razboiul Crimeei!
  Legaturile de sange au consolidat aceste relatii mai ales dupa 1871 cand Prusia si celelalte Regate si Principate germane s-au unit intr-o NATIUNE, IMPERIUL GERMAN!!! Reich-ul german a ajutat Imperiul Tzarist la 1905 cand BOLSEVICII in frunte cu Lenin din Berlin si de la Geneva si Zürich au organizat si declansat REBELIUNEA TERORISTA care a dat o lovitura mortala in spate in plin razboi cu Japonia!!! Legaturile stranse germano-ruse demasca INSCENAREA declansarii PRIMULUI MACEL BOLSEVIC MONDIAL din 1914!!!

 33. Ce nu spune fritzul este ca Europa intra intr-un colaps economic din care nu-si va mai reveni la nivelul dinainte de razboiul din Ucraina. A jucat periculos contra Rusiei careia i-a aplicat sanctiuni demente ba i-a mai confiscat si banii. Romanii care au impanzit Europa vor fi in curand someri. Inapoi in Romania nu vor mai veni pentru ca momentan nu au ce face asa ca vor ajunge sa lucreze pe la arabi, turci si iranieni ba chiar si in Rusia. Oricum BRICS scrie pe ei. Europa va fi un muzeu urat mirositor.

 34. @Navrapascu 8:16
  Foarte buna remarca: trebuie sa distrugi ca apoi sa fie necesar sa reconstruiesti.
  Asa se si numeste doctrina globalista: Creative Destruction.
  Nu va fi mare surpriza, ci doar o piesa de puzzle la locul potrivit, pentru cine constata ca la reuniunile Valdai, Putin afiseaza EXACT aceasta deviza…

  Dovada ca toti au avut acelasi profesor!

  N-au fost si Putin, si Macron la scoala Young Global Leaders? Ba au fost…si impreuna cu ei o groaza de alti lideri actuali.
  Intamplarea, hazardul.

 35. Un NE ISPRAVIT, ruda de sange ideologic cu Nevertrebratscu a auzit de la mine ceea ce spun de 11 ani despre IDEOLOGIA GENOCIDULUI marxistoid/bolsevicoida, ca a conceptualizat „facerea de bine” ca necesitand DISTRUGEREA SOCIETATII UMANE indiferent de NUMARUL
  VICTIMELOR, SUTE DE MILIOANE-MILIARDE si stim ca proletariatul reprezenta ZECE LA SUTA din societate, restul trebuind sa dispara,
  PENTRU A CONSTRUI PE RUINE!!! Si din acest motiv IDENTITATEA MARXISM/BOLSEVISM – „neomarxism/neobolsevism” e perfecta si numai niste BRUTE sekukuriste pot avea tupeul ordinar, Tica-los, sa le disocieze!!!ILEGALUL Macrou are aceeasi scoala marxist/bolsevica
  precum actualul sef al Directoratului Comintern Moscova, Rasputin!!! Never tebratii nu stiu decat sa rastalmaceasca realitatea!
  Daca Lenin, Stalin si ILEGALUL lor Hitler reuseau sa-i EXTERMINE PE EVREI IN TOTALITATE, never tebratii nu mai aveau obiectul muncii si nici nu mai puteau transfera responsabilitatile de la IDEOLOGIA GENOCIDULUI la EVREII care au dat TITANII MODERNI pe toate planurile, binenteles alaturi de TITANII altor POPOARE…ALESE!!!

 36. o europa fara rusia este visul tuturor si el se impliniste chiar acum cind unii rusofili tot incearca manipularea .

 37. Prostii. ,Decăderea’ este o absolută normalitate. Înălțarea a fost nefirească. Dacă nu decădea, Occidentul s-ar fi trezit cu neoccidentali de tot felul care să-i dea statuile jos și poate chiar capul. Da e firesc să nu își mai pună amprenta doar o nație (chiar și cea occidentală haha) asupra a tot.
  Deci nimic pentru alertaci.

  Faptul că Occidentul e în declin nu pare să defazeze uterul subsaharian, dimpotrivă. Temperatura în casa Terra va mai scădea doar după ce se va pune fie de o pandemie -sunt de 2 feluri pentru îmbogățire și pentru schimbări climatice :), fie de un ww3. Ultimul dacă e nuclear e descris tradițional ca iarnă.
  Analizele astea sunt alerte meteo nordeuropene. Elitiste. Numai zilele astea, AI-ul produs de occidentali nu a reușit să mă alerteze că va fi ploaie și m-am trezit ud. Nu cred că unui boșiman i s-ar fi întâmplat rușinea. Nord europenii-s foarte ingrijorați de cele 2 grade in plus pe când tropicalii s-ar bucura dacă ele s-ar lua de la ei și s-ar da la nevoiași 🙂

 38. CRIZA ce-o traim e provocata american din disperara hegemenului aflat in decadenta !
  Daca UE inca eva NORDSTREAM-urile si afacerile win-win cu Rusia, EUROPA nu era in criza azi si perdanta (dupa AFGHANISTAN cu cele 2 trilioane de $) era doar USA
  asa, dupa NORDSTREAM si fara afaceri cu Rusia (= SANCTIUNI impuse amereican Europei) castiga doar RUSIA si USA = Germnaia e deja in RECESIUNE ! 😀

 39. Acum in aceste vremuri moderne -sublime- tot ce ne trebuie este inca o super criza economica globala. Adica un blocaj financiar. Cand roata nu se mai invarte hop apare si solutia cu un razboi mondial mai mult sau mai putin clasic. Si ca intotdeauna vor exista castigatori si perdanti. Cica o mica iarna nucleara chiar ar prinde bine sa mai racoreasca global warmingul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.