Cheia bunelor relaţii Trump-Erdogan

Fetullah Gülen este inamicul numărul unu al regimului de la Ankara și se află de zile în afara în exil în SUA. Dacă este sau nu în siguranță rămâne de văzut, deoarece Consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate îl vede pe predicator ca pe un ”islamist”.

Cu alegerea lui Trump ca președinte al SUA a reizbucnit discuția aprinsă din jurul lui Fethullah Gülen. Aceasta cuprinde problema extrădării spre Turcia, deoarece ”este un mulah islamic (un imam care anunță din vârful minaretului unei moschei începerea slujbei), care face strigarea din amurg a credincioșilor, și care este rezident al statului Pennsylvania”, a afirmat Michael Flynn, general în armata SUA, consilier al președintelui Donald Trump. Tot acesta l-a numit pe Gulen un ”Osama bin Laden al Turciei”, care s-a prezentat ca un moderatat. ”În realitate el e un islamist”, a declarat Flynn.

Gülen este văzut de guvernul președintelui Erdogan ca dușmanul numărul unu al statului. Președintele Erdogan îl consideră artizanul tentativei de puci din Turcia, din luna iulie, şi cere extrădarea sa. Gülen crede însă că Erdogan însuşi ar fi înscenat puciul, pentru a avea la îndemână argumentul suprem împotriva mişscprii guleniste.

Presa din Turcia crede că, după victoria lui Trump, este tot mai probabilă ”venirea” lui Gülen în Turcia. „Trump a învins, calea către extrădare e liberă”, a scris ”Sabah”, cotidianul puterii turce. SUA sunt legate de un acord cu privire la extrădări, dar deciziile și pașii de urmat se iau de către judecători. Sub guvernarea Clinton, Gülen s-ar fi simțit sigur în SUA. Chiar Bill Clinton l-a numit prieten, rețeaua de școli și instituții de educație a predicatorului a fost un donator pentru fundația Clinton. Avocații lui Gülen au afirmat la Washington că ”se speră că părerile generalului Flynn să nu coincidă cu cele ale lui Donald Trump”. Procesul de extrădare este unul complex și e stipulat într-un acord între SUA și Turcia, se afirmă într-un comunicat al Washingtonului.

”Ar trebui să se evite transformarea predicatorului într-o temă politică”. Este tot mai indicat să se respecte deciziile judecătorilor americani, în contextul în care se afirmă că ”extrădarea s-ar face spre un regim autoritar, ca cel al Turciei”, se specifică într-un articol al site-ului germanN-TV.

Ankara a arătat frustrare odată cu refuzul Washingtonului de a-l extrăda pe Gülen, pentru preupusa participare în puciul eșuat din Turcia. Dar autoritățile SUA cercetează cum ar fi putut juca acesta un rol în lovitura de stat militară din vara acestui an.

Gülen neagă toate acuzațiile cum că ar fi avut un rol în mișcarea de răsturnare a lui Tayyip Erdogan. Dar Ankara susține că acțiunile clericului din America au legătură cu infiltrații din instituțiile de stat turce.

Clericul afirmă că are vederi moderate și că nu are vreo implicare în lovitura din vara aceasta din Turcia. Urmările puciului eșuat au fost că mii de angajați ai instituțiilor de stat și-au pierdut locul de muncă sau au fost arestați. Generalul Flynn a criticat administrația Obama că subminează tratatele SUA-Turcia și a arătat că noua administrație trebuie să înțeleagă interesele comune americano-turce. Acestea sunt ”o sursă de stabilitate în regiune”.

Generalul a fost director al serviciului de informaţii al Armatei SUA și a fost consilier în campania lui Donald Trump. E de așteptat ca generalul să fie indicat de Trump, în vederea ocupării unui loc important, ca membru al cabinetului prezidențial pe probleme de apărare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.