Pomană electorală din dragoste de Cultură

După ce în ultimele zile ale mandatului PSD a tăiat taxe deja desfințate sau altele ce nu pot fi scoase și a votat majorări de salarii fără acoperire parlamentarii socialiști au mai găsit o formulă pentru a acodrda pomeni electorale și a-și face campanie pe banii statului.

Mai mulţi senatori PSD şi independenţi au depus în Senat o iniţiativă legislativă privind înfiinţarea unei noi instituţii, ”Panteonul României”, în scopul de a omagia personalităţile ţării. Proiectul legislativ prevede ca să fie condus de un consiliu, din care fac parte parlamentari, miniştri, membri ai Academiei şi…. primarul Capitalei, informează news.ro.

Noua scorneală legislativă vine la doar câteva zile după ce un alt membru PSD inițiat un alt proiect de lege prin care ar vrea ca Parlamentul să dispună de propria armată, dotată cu tancuri, artilerie și avioane de luptă.

Găselnița aleșilor PSD reia de fapt o mai veche inițiativă a Academiei Române care în 2009 a decis înființarea fundației ”Panteonul României” o organizație non-profit cu obiectivul de a construi un spațiu de comemorare a marilor personalități ale culturii și istoriei naționale.
Scopul acestei fundații era acela de a pune bazale noii instituţii căreia îi revenea coordonarea întregului proiect, inclusiv a construirii unui sediu pentru instituţie, declara în 2009 fostul președinte al Academiei.

La acea dată costul pentru construirea clădirii era estimat la 20 de milioane de euro, iar banii trebuiau să vină din donații primite de fundațiile Academiei. Ințiativa nu a mai progresat de atunci.

Proiectul legislativ depus acum în Senat, la șapte ani de la înființarea fundației, este semnat de 38 de senatori, majoritatea PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae, Mihnea Costoiu, Titus Corlăţean şi Mihai Fifor, dar şi independenţi, precum Ilie Năstase. Cea mai mare diferență față de ideea ințială este ca banii să nu mai vină din donații ci costul să fie suportat din fondurile bugetare alocate Ministerului Culturii și Parlamentului.

Panteonul va fi un monument național aflat sub coordonarea Parlamentului și a fundației, mai stabilește actualul demers legislativ. Sanctuarul ar trebui să fie dedicat personalităţilor ilustre ale poporului român, inclusiv celor aparţinând minorităţilor etnice şi religioase, personalităţi care şi-au adus o contribuţie cu totul deosebită în istoria românilor, în formarea statului român, în dezvoltarea culturii, artei, ştiinţei şi civilizaţiei române şi universale.

Găselnița pesediștilor stabilește ca Panteonul să aibă personalitate juridică și să fie încadrat ca muzeu. Scopul declarat al acestei ”instituții naționale”, așa cum este el prvăzut în proiectul legislativ, este ”dezvoltarea viitoare a poporului român prin omagierea contribuţiei personalităţilor”.

Instituţia ”Panteonul Național” va fi condusă de un preşedinte, un consiliu ştiinţific şi un comitet director.

Consiliul Ştiinţific va fi organ deliberativ, compus din preşedintele Panteonului, preşedintele fundaţiei, 15 membri fondatori ai fundaţiei, 10 membri desemnaţi din cadrul Academiei Române, preşedintele Academiei, și preşedintele Academiei Oamenilor de Știință.

Și cum unei instituții de cultură nu-i stă bine fără politicieni, inițiatorii legii s-au gândit ca din Consiliu ștințific al ”Panteonului” să facă parte și preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Comisiilor de cultură, consilierul preşedintelui României pentru cultură, ministrul Culturii, ministrul Educaţiei, preşedintele ICR.

Nu puteau lipsi din onorata adunare primarul Capitalei sau președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, băgați la grămadă alături de preşedinţii uniunilor de creatori din Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori, oameni de ştiinţă şi personalităţi academice şi universitare şi 5 membri desemnaţi de preşedintele Panteonului. Așa ca să fie toată lumea mulțumită și să nu rămână nimeni pe afară de la masa onorurilor.

Dintre acești membrii ai Consiliului Ștințific se vor desemna 10 persoane care vor alcătui Comitetul Director al Panteonului. Pe lângă directorul executiv din acest comitet vor mai face parte, conform propunerii legislative, ”parlamentari, oameni de ştiinţă, personalităţi academice şi universitare”.

Uriașul grad de cultură al parlamentarilor români este deja proverbial așa că inițiatorii au decis ca Președintele Panteonului să fie numit prin votul majorității deputaților și senatorilor. iar va organiza un concurs de

Senatorii au stabilit și ca sactuarul să primescă un sediu de la Primăria Capitalei, iar dacă acesta nu va fi găsit un teren pentru construirea unuia, Ministerul Culturii urmând să organizeze un concurs pentru un proiect arhitectural al viitorului Panteon.

Instituţia va primi şi un sediu de la Primăria Capitalei sau un teren pentru construirea unuia.
Cei care au propus acestă inițiativă legislativă se mândresc că aceasta are susţinerea actualului preşedinte al Fundaţiei, Radu Ciuceanu, a PF Daniel şi a IPS Ioan Robu.

În 2009, fundația a avut 27 de membri fondatori care considerau că nu le va fi dificil să strângă din donații cele 20 de milioane de euro necesare pentru construcție

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.