Cine a ucis cele mai mari păsări care au trăit vreodată?

Păsările elefant, cele mai mari păsări care au trăit vreodată ar fi fost vânate de oameni pentru mâncare. La această concluzie au ajuns oamenii de știință care au descoperit oase fosilizate ale acestei specii cu urme de tăieturi pe ele, potrivit BBC.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este o dovadă că păsările care au trăit în Madagascar au fost vânate de oameni. Rămășițele au fost datate acum 10.000 de ani. Până acum s-a crezut că primii oameni s-au stabilit pe insulă acum 2.500 -4.000 de ani.

Oase aparținând păsării elefant au fost descoperite pe malul râlui Crăciun din Madagascar. FOTO: ZOOLOGICAL SOCIETY OF LONDON

Mii de ani alături de oameni

„Descoperirea contrazice această afirmație, stabilind că oamenii au ajuns pe insulă, cu alți 6.000 de ani în urmă, cel puțin“, spune dr. James Hansford, om de știință de la Zoological Society  din Londra. Deși această descoperire ridică semne de întrebare legate de istoria umanității, ea sugerează că „o cu totul altă teorie despre extincție“ ar putea ajuta la înțelegerea uriașei pierderi a faunei de pe unica insulă.

Oamenii nu au nimicit păsările elefant într-o perioadă scurtă de timp, spun specialiștii. Ei au trăit mii de ani alături de aceste animale.

Urmele de tăieturi indică faptul că păsările erau vânate pentru mâncare. FOTO: ZOOLOGICAL SOCIETY OF LONDON

Cine au fost acești oameni?

Păsările elefant erau o specie foarte comună pentru insula Madagascar. Cântăreau cel puțin jumătate de tonă, erau înalte cam de 3 metri și făceau niște ouă uriașe, care le depășeau chiar și pe cele de dinozaur. Păsările elefant, Aepyornis and Mullerornis, au trăit pe insulă împreună cu alte specii remarcabile, cum ar fi lemurii uriași, care și aceia au dispărut.

Există unele teorii despre motivul și momentul în care s-a întâmplat asta, și despre cât de mult au fost oamenii implicați în aceste fenomen. „Nu știm originea acestor oameni și nu vom ști până nu avem și alte dovezi arheologice“, spune profesorulPatricia Wright de la Stony Brook University, cercetător în cadrul studiului. „Rămâne întrebarea: cine erau acești oameni? Și când și de ce au dispărut?“

Cercetarea este publicată în revista Science Advances.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.