Cine câştigă în urma căderii lui Sorin Oprescu

Prin reţinerea lui Sorin Oprescu, DNA a dat lovitura anului. Veţi spune, nu este chiar aşa. Mai sunt deputaţi, foşti sau actuali miniştri sau chiar premierul Ponta cercetaţi/inculpaţi de DNA. Nu, primarul Capitalei este un personaj cu un impact mai mare decât ceilalţi. Deputaţii sunt aleşi de o mână de oameni dintr-un colegiu, miniştrii sunt numiţi, premierul este dat de partidul sau, în ultimii ani, coaliţia care se încheagă pentru a guverna. Primarul Capitalei este al doilea om din România după preşedinte ca număr de voturi. Câştigarea Primăriei Capitalei dă un semnal foarte important în ceea ce priveşte alegerile parlamentare. Toate aceste considerente sunt suficiente pentru a-l cataloga pe Sorin Oprescu drept captura de lux a procurorilor DNA.

Pe linie strict de cercetare penală, se pare că procurorii s-au pregătit foarte bine pentru acest moment. Filaje, înregistrări, filmare, acuze privind o sumă de bani (25.000 de euro), găsirea banilor, inclusiv a celor special marcaţi. De menţionat că apărarea lui Sorin Oprescu nu a negat existenţa banilor, ci doar provenienţa lor. De regulă foarte mulţi dintre cei acuzaţi că au primit mită neagă existenţa (fizică) banilor. Dar mă opresc aici cu considerentele de ordin judiciar. Nu sunt nici procuror şi nici judecător pentru a-mi permite să comentez mai multe pe această linie. Voi spune altceva: plutea în aer reţinerea lui Oprescu. Şi nu mă iau după bârfele sau diverse informaţii date pe surse mai mult sau mai puţin credibile. Un lucru era cert: trei dintre subalternii lui Sorin Oprescu, inclusiv mâna lui dreaptă, au căzut pe motiv de DNA. Nici în cazul acestora nu vreau să mă pronunţ pe linie judiciară, dar dacă oamenii ăştia au făcut ceva, este clar că nu au făcut de capul lor. Sau nu au făcut chiar totul de capul lor. Când am spus că plutea în aer reţinerea lui Oprescu, eu m-am gândit (numai) la două mari probleme din mandatul actualului (încă) edil al Bucureştiului. Marea porcărie legată de construirea Naţional Arena (creşterea constantă peste ce s-a prognozat iniţial a cheltuielilor şi negăsirea nici până în ziua de azi a unei soluţii pentru un gazon care să reziste tot atât timp cât rezistă suprafeţe de joc de pe celelalte stadioane mari, mai noi sau mai vechi din Europa) şi golănia legată de (ne)atribuirea lucrărilor pentru polivalentă, subiect tratat pe larg în cotidianul.ro şi în oficioasele sportive. Numai şi numai pentru aceste două chestiuni, Sorin Oprescu ar fi trebuit să fie vizitat de procurorii DNA. Mă rog, nu este niciodată prea târziu, mai ales că, acum, le-a căzut în plasă.

Reţinerea lui Sorin Oprescu, paradoxal, complică, nu simplifică deloc bătălia din 2016 pentru Primăria Capitalei. Pentru că va schimba aproape total tabloul electoral în Bucureşti. La prima vedere, reţinerea lui Oprescu nu ar trebui să afecteze vreun partid politic. El a candidat independent, fiind susţinut de colosul numit USL. Colos care nu mai există. Sorin Oprescu a lăsat de înţeles că va candida şi în 2016, tot ca independent, dar nu a respins avansurile PSD privind susţinerea sa. Oricum, cel puţin în proporţie de 50%, Oprescu este perceput ca PSD-ist, partid din care a făcut parte cu ani în urmă. Nu ştiu dacă PSD s-a gândit serios la o susţinere a lui Sorin Oprescu, sau a fost vorba de o declaraţie a lui Victor Ponta dată mai de mult, în lipsă de alte subiecte. Un lucru este cert: social-democraţii nici nu prea au un candidat viabil pentru Primăria Capitalei. Lucrurile sunt şi mai dramatice la PNL, unde nu există un candidat cu anvergură politică de amploare care să poată garanta o victorie la Bucureşti. Şi chiar dacă liberalii vor avea un politician cu notorietate, tot nu va fi suficient, pentru că bucureştenii mai vor ceva: un manager care în domeniul din care provine să fi făcut ceva. Or, până acum, PNL nu a scos în faţă acel manager care să fie propus bucureştenilor. Şi atât PNL, dar şi PSD, la nivel de Bucureşti, mai trebuie să facă faţă „găurilor negre” numite Andrei Chiliman şi Marian Vanghelie (răcirea lui faţă de liderii PSD nu contează prea mult), care sunt şi ei cu stigmatul DNA pe „tricouri”. (Este groaznic pentru o capitală de stat UE ca primarul general şi doi din cei 6 primari de sector să fie cu mari probleme în justiţie.) Situaţia nou creată pare să-i creeze un culoar favorabil lui Popescu-Piedone. Deşi acesta a anunţat acum câteva zile că va candida doar la sectorul 4, îmi este greu să cred în această declaraţie. Mai ales dacă se confirmă (cu acte) transferul său la UNPR. O alianţă PSD-UNPR la Bucureşti cu Piedone candidat cred că este una dintre variantele îndelung studiate la Palatul Victoria. Acum, că terenul este (sau va fi) gol, varianta „Piedone” trebuie atent urmărită pentru că este cea mai plauzibilă şi, repet, există de mult ca ipoteză de lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.