Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO?

Prim-ministrul Mark Rutte ar putea demisiona înainte ca discuțiile pentru formarea unui nou guvern să se încheie, după ce NATO a declarat că dorește să-și numească următorul secretar general în câteva săptămâni.

Julianne Smith, reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO, a confirmat că Rutte a fost un candidat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat se va încheia în toamnă, aratî B1Tv, care citează dutchnews.

Ea a spus într-o conferință de presă de marți că membrii alianței militare sunt dornici să aleagă un candidat „în primul trimestru al acestui an calendaristic”, dacă este posibil.

„Nu cred că este un secret… că am auzit de la Rutte însuși, prim-ministrul Rutte, și el și-a exprimat interesul”, a spus Smith. „Deci, aceasta este o persoană la care se uită Alianța.

„Dar este un proces în desfășurare și m-aș aștepta ca acesta să ajungă la un fel de rezolvare în următoarele câteva luni.”

Stoltenberg urmează să-și părăsească postul pe 1 octombrie, după aproape 10 ani de serviciu.

NATO dorește să-și anunțe succesorul în curând pentru a evita ca numirea să se încurce în alegerile europene din iunie sau în viitoarea campanie pentru alegerile prezidențiale din SUA.

Dacă Rutte este numit înainte de formarea unei noi coaliții, el va trebui să decidă dacă va continua ca prim-ministru interimar până în octombrie sau să se retragă pentru a se pregăti pentru următorul său rol.

Stoltenberg ar fi trebuit să se retragă în anuk 2023, dar în contextul războiului din Ucraina, alianța a extins mandatul pentru încă 12 luni, pentru a avea la conducere un lider cu experiență, relatează Sky News.

Când a fost întrebat dacă aceasta este ultima extindere a mandatului său, Jens Stoltenberg a confirmat.

„Da, este ultima extindere. Este un privilegiu să fiu secretarul general al NATO și este de o mare însemnătate, în special acum, când este un război în desfășurare în Europa”, a spus șeful NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Și Rușii se grăbesc !
  După ce au epuiZat tocătorul de UrcRaci de la Avdeevka, l-au turat la maxim pe cel de la Rabotino !
  Se așteaptă altă Brigadă Azoviană care să-și ia ONE WAY TICKET spre Cinci-CotetZe, măRog…🤣
  {■ RăuPîrtZKaK-Stat MajoriZdu-RăuPîrtZKak ■}

 2. Sa nu ne facem iluzii ca secretarul general al NATO, indiferent cine va fi el, va avea putere de decizie. Deciziile au fost si vor fi ale SUA. Faptul ca sunt dezechilibre majore intre state la procentul in bugetul NATO, spune totul. Daca se voia echilibru se facea de mult.

 3. Își bagă gheara’n gat Plavanul.ro pentru această funcție ratata! Sa nu ajungă naibii în spital, se aruncă banii pe confort de lux și tratament degeaba.

 4. Se cauta potavoce pentru NATO, cerinte, politician cunoscut, spalat pe creier, personalitate obedienta, care raspunde in mod imediat la cerintele stapanilor.

 5. Poi și Klanț? Dupe cum s-arată, “ȘOMAJ” scrie pi iel…

 6. Locul va fi ocupat Sergei Shoigu,min.apărării ruse.Dupa ce Rusia va fi înfrântă în Ucraina.

 7. @Parere – nu-i plange dt mila lui Iohanis . Poate sa iasa la pensie anticipata plus ca ii curge salariul de fost presedinte. Nu va fi somer, ci pensionar de lux de invidiat de majoritatea sarmanilor pensionari.

  Problema lui e ca daca nu prinde vreun post care sa il protejeze de LEGE pe el si nevasta sa, s-ar putea sa ne trezim ca dupa un premier varat in puscarie, sa avem si o familie prezidentiala puscariasa!!!

  Dupa pataniile lui Nastase si Basescu, Werner chiar are motive reale sa se teama!!!

 8. Nu mai conteaza cine-i ia locul la sefia Nato, conteaza ca Nato nu va mai fi sa fie in viitorul foarte apropiat prin vrerea Prea Sfantului Dumnezeu. Sfantul Dumenzeu nu uita si nu iarta demolarea celor 300 de biserici si manastiri orotdocse si uciderea calugarilor si preotilor orotodocsi pe care albanezii din Kosovo le-au facut cu obladuirea Nato dupa ce aceasta provinvcie a fost smulsa din componenta Yugislaviei s-a devenit independenta chipurile sub ocupatie americana. Roata se intoarce in viata. Astzi esti sus pe ea maine sub ea. Dupa principiul bine faci bine gasesti. Rau faci cu rau ti se va raspunde.

 9. Ceva protestant, mason trebuie sa fie, ca nu pun aia pe oricine. Trebuie sa stie consemnele, gadilaturile din podul palmei, chestii…

 10. Se pare că e flamand, nu vallon, deci tot un filogerman,..Nu prezintă incredere după performanțele guvernării sale olandeze, unde mulți olandezi abia așteaptă să scape de el..E cu foarte mare probabilitate tot un șoroșist șantajabil..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.