Cine și de ce vrea altă majoritate?

Începe să-mi fie frică. Zi de zi plouă peste noi cu inițiative trăsnite, cu taxe surprinzătoare, cu modificări de Cod Fiscal, cu măsuri din burta lui Darius Vâlcov sau din subconștientul lui Liviu Dragnea. Și acest potop de inițiative aiurite (așa par, din moment ce tot ei le abandonează și nu le poate verifica nimeni) nu se mai oprește. De la impozitul pe gospodărie la pensiile speciale, de la modificări de Cod Penal la cele din Codul Fiscal, toate se prăvălesc peste noi ca un bombardament cu fructele gîndirii neputincioase. Modificările legislației fac parte din chiar mersul vieții. Dar modificările nepregătite, anunțate și, după ce sunt fluierate, sunt abandonate sau drese din condei nu sunt semn de seriozitate și nici de competență. Aceste modificări nu generează progres, ci neîncredere și confuzie.

Să ne întoarcem la celebrele demonstrații din studiourile TV făcute la tabla improvizată, recitate frumos mai ales de Liviu Dragnea și de Lia Olguța Vasilescu. Eram gata să credem că sunt doctori în dreptul muncii, în fiscalitate, în administrație publică. Cînd colo, ei nu erau decît niște recitatori de fonfleuri. În fapt, aceste personaje repetau pe de rost, ca papagalul, niște liste cu măsuri scornite de „cel mai tare creier economic al PSD“, adică de Darius Vâlcov. Tot ce ne-a impresionat în campania electorală se prăbușește acum (ba chiar devine periculos) cu fiecare inițiativă scoasă din pălărie și abandonată după fluierăturile spectatorilor (adică alegătorii). Începe să fie suficient de clar că măsurile PSD-ului prezentate cu atîta pedanterie în campania electorală nu sunt decît niște scorneli, iar tot discursul comunicatorilor agreați de PSD (de la președinte la toți ceilalți prezenți seară de seară prin televiziuni), o fanfaronadă politică de cea mai joasă speță. A devenit cum nu se poate mai limpede că PSD-ul n-are echipe de specialiști, că faimoasele sale departamente pe domenii s-au desființat de mult și tot ce ni se flutură rezultă doar din scărpinările îndelungi pe scăfîrlia prea încălzită a liderilor.

Ce ne facem? Se poartă negocieri pentru formarea unei alte majorități. E rost de putere, de funcții, de afaceri și opoziția dă semne că se agită. Ba că pleacă oameni din PSD care să formeze cu Victor Ponta un nou partid care să contribuie la o nouă majoritate, ba că liberalii se mișcă și ei, încercînd să-și sporească efectivele cu oameni de la Traian Băsescu sau de la Nicușor Dan. Ba că se poartă negocieri secrete cu UDMR.

Ca să ce? Ca să dărîme Guvernul Tudose!? Sună spectaculos și teribil de comic. Ce să facă noua majoritate? Și cu cine? Care ar fi ideile principale pe care opoziția își construiește proiectele viitoare? Ludovic Orban, cea mai sonoră voce a opoziției, nu depășește comportamentul de public relations pe la tot felul de evenimente populare. Pînă acum, n-am descifrat în propozițiile sale nici o idee majoră. Cine este creierul economic al PNL? Pînă acum, prestația dezastruoasă a PNL se bazează pe cîteva idei cîrpite, aparținînd unui creier care ar putea prezenta interes mai degrabă pentru DNA. Este vorba despre Adriean Videanu! Încă nu știm dacă PNL-ul are un om care să-i zică bogdaproste și să-i arunce proiectele la coș.

Ce am putea să sperăm de la gînditorii opoziției? De ce să ne legăm o speranță de ei? Știe cineva ce pregătește opoziția? Ați auzit de o reunire a unui grup? V-a trecut pe la ureche vreun plan pentru o guvernare PNL? Chiar și o simplă invocare a unei versiuni a faimosului proiect de țară pregătit la Cotroceni și pe care nimeni nu l-a văzut. De fapt, el este încă o promisiune deșartă, un fel de pasaj din două discursuri de Klaus Iohannis, departe chiar și de o ciornă oarecare.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.