Cine spune că Ungaria nu mai este o democrație?

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia o ia pe aceeași cale, democrația din Balcani se erodează din cauza influenței Chinei și Rusiei, iar UE nu face nimic pentru a opri această evoluție. Asta spune un raport al Freedom House despre țările în tranziție, publicat miercuri.

Este vorba despre un raport care analizează 29 de țări din Europa Centrală, de Est și din Asia Centrală. Ungaria este catalogată în raport drept „regim hibrid”, nu ca ”democrație”. Regimuri hibride mai sunt stabilite de Freedom House în Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Albania, Serbia, Muntenegru. Ultimele două țări enumerate au fost și ele retrogradate de la statutul de ”democrații”, și nu trebuie să uităm că Muntenegru abia ce a devenit țară membră NATO, la fel ca și Macedonia de Nord.

Dacă așa spune Freedom House, atunci așa trebuie să fie. Însă guvernul Ungariei nu este de acord.

Secretarul pentru comunicare internațională al guvernului de la Budapesta a avut o replică pe Twitter la acest raport. Freedom House ”a fost o organizație bipartizană pentru drepturile omului. Odată cu finanțarea de la George Soros au decăzut, devenind vârful de lance al partidului în care s-a transformat rețeaua Soros. Cine nu se conformează cu viziunea lor liberală este retrogradat”.

România, Bulgaria, Polonia și Croația sunt date de Freedom House drept ”democrații semiconsolidate”, în timp ce ”democrații consolidate” sunt doar Slovenia, Slovacia și Cehia. Dacă în cazul Poloniei raportul arată că țara urmează calea Ungariei, nu se spune ce tendințe sunt în România și celelalte ”democrații semiconsolidate”. Nu sunt greu însă de intuit criteriile raportului Freedom House, câtă vreme sunt congruente cu cele ale UE, care critică la fel de dur Polonai și Ungaria însă, atunci când vine vorba de acțiuni concrete, Bruxellesul preferă să introducă un bemol în deciziile luate împotriva Poloniei.

Pentru mai toată presa internațională, bomboana de pe coliva democrației ungare a fost legea care îi permite premierului Viktor Orban să conducă prin decrete în timpul stării de urgență, fără însă a se stabili cât va dura această stare de urgență. Însă parlamentul ungar poate oricând decide încheierea acestei perioade. Ce nu este însă pe placul UE și al Freedom House (sau al SUA, câtă vreme este vorba despre un ONG finanțat de guvernul de la Washington) este că parlamentul de la Budapesta este dominat de partidul premierului Orban, după alegeri libere și corecte.

Raportul Freedom House arată că ”Polonia și Ungaria nu se confruntă cu repercusiuni pentru că au slăbit statul de drept, iar partidul Fidesz din Ungaria a rămas membru al PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European”, adăugând că președintele Trump nu a susținut democrația în regiune.

Tot din America, de data aceasta dintr-o publicație conservatoare, aflăm că ”cele mai sumbre estimări de după adoptarea legislației de urgență nu s-au adeverit”. ”Orban și-a folosit autoritatea pentru a obține câteva mici victorii pe plan intern: renovarea unui parc din Budapesta, în ciuda criticilor primarului din opoziție, introducerea obligativității menționării sexului copilului la naștere. Ar putea fi considerate măsuri neplăcute, criticabile sau oportuniste, însă sunt departe de autoritarismul de care este acuzat Orban”, scrie American Conservative. Guvernul poate pune sub acuzare pe oricine răspândește informații false despre virus, însă nu a fost închis niciun ziarist. Poate că perspectiva arestului are un efect dur asupra presei din Ungaria, însă site-urile independente și politicienii continuă să-l critice pe Orban”, mai arată American Conservative.

Ungaria se pregătește de redeschiderea economiei și ieșirea din izolare. Orașele mai mici sunt primele vizate, în timp ce budapestanii vor rămâne în continuare în izolare. Practic, modul în care s-a răspândit epidemia a urmat aceleași linii ca și disputa politică din țară: Ungaria rurală și a orașelor mici, cea care votează Fidesz, a înregistrat un numar insignifiant de cazuri, iar capitala dominată de opoziție a fost lovită mai serios de epidemie.

Opoziția din Ungaria se teme că guvernul Orban se va folosi de criza economică provocată de izolarea populației pentru a extinde puterile premierului cât mai mult. Observatorii internaționali, după cum am remarcat în raportul Freedom House, vorbesc despre posibilitatea apariției primei dictaturi din Uniunea Europeană.

Unde se află în realitate Ungaria? Opinia The American Conservative: ”Carantina de acum este un interregnum? Sau este ceva ce anunță noua normalitate? La fel ne putem întreba și despre autoritatea sporită a lui Orban. La începutul lunii aprilie, când a fost adoptată legislația de urgență, lucrurile păreau sumbre. Acum, Ungaria se redeschide și cele mai sumbre previziuni despre cum guvernul va recurge la reprimări nu s-au adeverit. Însă un posibil al doilea val, o criză politică sau o recesiune prelungită ar  putea schimba totul. Situația politică din Ungaria este încă incertă. Nu este un răspuns satisfăcător, însă nu merită să-i ascultăm pe cei care ne vând certitudini într-o perioada ca asta”. Iar în această categorie pot intra și titlurile presei internaționale cum că brusc, dupa câteva săptămâni de epidemie de gripă, Ungaria și Polonia nu mai sunt democrații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

17 Comentarii

  1. Sa punem pubt acestor organizatii care fac carti dupa comenzi! Importanta e realitatea din teren, de la fata locului si NU ce se furnizeaza cititorilor!

  2. Românu prostănac evită mereu in exemplele date despre situația economilor din Europa să pomenesască de situația economică din Ungaria. Oare de ce ?? Probabil pentru că de fapt Ungaria este poate unica țară din europa la care nu este recesiune economică, unde se petrec investiți și la ora actuală, unde ratigul de țară este ridicat, unde există o preocupare reală și eficientă de sprijinire a celor afectați economic de pandemie. Deci Ungaria dă un exemplu strălucit ca de fapt cum trebuie procedat. Asta evident doare pe român, care stă in rahat pân la nas, dar deschide gura cu păreri de stânga liberală șoroșiste, despre Orban V. sau ”lipsa de democrație”, la unguri. Păi, deși e doar peste gard, mai degrabă românu prostănac ar trebui să ia lecții, să imite măcar Ungaria, in speranța măcar parțială a succeselor lor.

  3. Pai și ce o sa facă taica Soros cu atitea vaccinuri ,daca dictatorii ăștia nu vor sa intre și ei în rindul lumii. O sa ramina cu ele pe stoc.

  4. Vax albina ! Au început să se trezească popoarele şi să-şi ia soarta în propriile mâini ! Şi dacă ai norocul să ai în frunte patrioţi ca Viktor Orban , sau Kacinnschi şi nu nişte trădători de neam şi Ţară ca ai noştri, e clar că respectiva Ţară se duce înainte ! Noi, doar înapoi ! Cum le place mai nou unora ca Cernea cu ai lui @rezistenţi… la bunul simţ !

  5. a cantat la toate mesele, doar, doar, ii promite careva Transilvania. Asta, e.
    O sa mai cante vreo 100 de ani, daca o mai fi…

  6. ungaria ramine sluga supusa a rusilor. ungaria este prima interesata ca Romania sa nu intre in shengen pt ca urmareste adincirea decalajelor economice dintre cele doua tari. Romania este mentinuta in clestele ugraria rusia si este destabilizata cu presedinti de joasa speta, aburita si abramburita cu servicii incapabile de a se curata de aceste influente.

  7. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea (asa cum noaptea, vara, trebuie sa ne obisnuim cu biziitul enervant al unui tintar si sa dormim mai departe) ca exista niste baieti care „hotarasc” ei unde e „democratie” (zau ?) si unde nu e, care stat si care organizatie e „terorist(a)” si care are nota 10 la purtare, „cine are unghiutele curate” si cine nu … Ciinii latra, ursul trece ! …

  8. Ar trebui data in toate tarile LEGEA DEMOCRATIEI….Democratie nu inseamna cine are mai multe voturi ci reprezentatea la putete proportional cu categoriile sociale. Altfel cei bogati…mafia…interlopii au bani fac televiziuni platesc marionete si aduc oamenii mafiei la putere din lipsa legii democratiei.
    Dar daca conform legii democratiei fiecare categorie sociala si profesionala ar avea un numar bine stabilit prin lege de parlamentari atunci avem un nr de agricultori un nr de profesori medici soferi vanzatori hotelieri patroni muncitori bancheri…etc

  9. Ungaria face rău că necăjeşte România, profitând că are o excelentă MEK Hungarian Electronic Library, pe când Biblioteca Digitală a Bucureştilor, chiar în anul Centenarului dispăru de pe net, într-o ţară de IT-işti, deşi era o excelentă sursă de carte pre-comunistă, pentru tineri, Diasporă şi cercetătorii români şi euroatlantici.

  10. Iarasi dai dovada de prostie si spirit obtuz ! Sint roman, trec de citeva ori prin Ungaria inspre si dinspre Vest si o recunosc deschis, sint impresionat de curatenie, ordine, oameni modesti dar amabili (sa precizez ca am masina cu numar romanesc !). Si toate astea intr-o tara despre care toata lumea recunoaste si stie ca e potential mult mai saraca decit Romania in ceea ce priveste bogatiile naturale, lipsuri suplinite de abnegatie si constiinta ca numai muncind se pot mentine la suprafata, intr-o Europa dovedita in fiecare zi mai banditeasca si mai egoista ! Asa ca … atunci cind mai injuri la romani, fa-o te rog la adresa unei clase politice jegoase si corupte (stiu, se spune ca „orice padure are uscaturile ei” si, daca vei spune ca la noi „uscaturile” sint multe, mai ales „la virf”, iti dau dreptate !)

  11. Pai noi discutăm daca este sau nu democrație in Ungaria, in conditiile in care democratia moare in UE. Tendintele din ultimii ani in europa dau indicii clare ca se vrea instararea unui regim dictatorial la nivelul intregii europe si a unor ideologii incompatibile cu libertatea, in special pentru țările din est. Vorba unei doamne ministru – libertățile individuale sint un lux.

  12. Romania nu este in categoria Ungariei pentru ca este Johannis presedinte si PNL la guvernare.
    DACA ar fi PSD la guvernare am fi si noi categorisiti la fel ca Ungaria sau Polonia!
    Asta este democratia Europeana ,sub influenta sorosistilor! De ce nu deschideti ochii dragi europeni?????

  13. Ungaria este una din putinele state istorice cu un Ev Mediu bogat.Atunci s-a creat matricea identitatii sale culturale ireductibile.Cu ea se poate dezvolta contra curentului totalitar,globalist. Daca Ungaria ar avea resursele Romaniei ar zgudui UE. Cu resurse materiale limitate gosodarite cu patriotism,inteligenta si caracter, Ungaria este o referinta pentru patriotio occodentali.


  14. @Marele Urs spune:

    @Marele Urs spune:
    7 mai 2020 la 20:43

    Iarasi dai dovada de prostie si spirit obtuz ! Sint roman, trec de citeva ori prin Ungaria inspre si dinspre Vest si o recunosc deschis, sint impresionat de curatenie, ordine, oameni modesti dar amabili (sa precizez ca am masina cu numar romanesc !). Si toate astea intr-o tara despre care toata lumea recunoaste si stie ca e potential mult mai saraca decit Romania in ceea ce priveste bogatiile naturale, lipsuri suplinite de abnegatie si constiinta ca numai muncind se pot mentine la suprafata, intr-o Europa dovedita in fiecare zi mai banditeasca si mai egoista ! Asa ca … atunci cind mai injuri la romani, fa-o te rog la adresa unei clase politice jegoase si corupte (stiu, se spune ca „orice padure are uscaturile ei” si, daca vei spune ca la noi „uscaturile” sint multe, mai ales „la virf”, iti dau dreptate !) ”

    Prietene, cred ca Marele Urs ar fi cel mai fericit sa nu comenteze asa cum este nevoit sa comenteze.
    Adica sa nu generalizeze, pentru ca din cate am inteles, asta te doare.
    Dar sti, e cam greu sa nu generalizezi, in conditiile in care statisticile oficiale arata ca tocmai majoritatea romanilor au o anume parere si un anumit comportament fata de maghiari, in general. (Si nu numai fata de maghiari, ci si fata de romi, evrei, turci, chinezi sau rusi. Altfel spus, generalizeaza. Retorica tipica in spatiul public e de genul: a, nu sunt toti bozgorii rai pentru ca stiu si cativa de treaba…)
    Accentul e pe ”majoritate”. Iti inteleg perfect supararea, dar asta e adevarul. Si nu e vina ta. Cu stima.

  15. Ooo,. da !..Și mai ales că acest securistan pur romanesc tinde iară spre dictatură..Deci clasa politică romanească, de obicei incultă, impotentă, incompetentă, vede rezolvarea porblemelor sale prin totalitarism, prin dictatură. Și asta e deja vizibl din start. De te uiți in istorie cum au răsărit dictaturile, vei vedea cum mereu se caută un vinovat,.In nazism ovreiul, in comunism chiaburul și acum in democrația originală ungurul, care mereu vede o altă cale mult mai democratică.. Deci politica romanească de 30 de ani are o tendință clară de a fi totalitaristă, dictatorială,, Mai mult, se găsesc boi injectați, obtuzi deja, care au impresia că au ei drepturi mai multe dacă ingrădesc drepturile altora..Ințeleg un ”stat de drept” prin desfințarea unei organizații a unei minorități. Ințeleg, aprobă, interdicția de a folosi limba, simbolurile, instituțiile minoritare.. Deci rezultatele subculturii, a indoctrinării sunt deja foarte vizibile. analfabetul funcțional român doar atâta pricepe de ce-i zice un cornut din politic, sau din media pe sticlă.. i se pare corect, i se pare normal, chiar vrea ca el, el românu cornut, să fie beneficiarul fără efort al munci altora.

  16. @Marele Urs De acord cu postarea dvs. Remarc ca INCA NU ATI RASPUNS la intrebarile pertinente pe care vi le-adresat Alcibiade.Braila…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.