Cine va face curățenie la Casa Albă în urma lui John Bolton

Sunt rare momentele în care presa internațională de mai toate orientările salută o decizie a administrației Trump. Una dintre aceste decizii a fost îndepărtarea de la Casa Albă a consilierului pentru Securitate Națională, John Bolton.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi eliberarea din funcţie a consilierului său pentru securitate naţională, John Bolton, invocând ”puternice dezacorduri” faţă de ”multe dintre sugestiile sale”, dar Bolton sugerează că şi-a oferit singur demisia, informează agenţiile Reuters şi EFE. ”L-am informat aseară pe John Bolton că nu mai este nevoie de serviciile sale la Casa Albă. Am avut puternice dezacorduri faţă de multe dintre sugestiile sale, la fel ca alţii din Administraţie”, a scris Trump pe Twitter.

Războaiele lui John Bolton

Bolton a fost principalul exponent al liniei dure neoconservatoare, ”războinicul” din fosta echipă a administrației George W. Bush, adus, în primăvara anului 2018, la Casa Alba. Este cel care a dorit aplicarea ”scenariului libian” în Coreea de Nord – adică ridicarea sancțiunilor în schimbul renunțării la programele balistic și nuclear, pentru ca, așa cum s-a întâmplat cu Muammar Gaddafi, după câțiva ani SUA să susțină o rebeliune, iar dictatorul să sfârșească ucis într-un șant. Bolton este cel care a susținut ideea unor lovituri militare în Coreea de Nord, nu negocierile pe care le-a preferat, în cele din urmă, Donald Trump. Bolton este cel care susținut scenariul unei lovituri de stat în Venezuela în acest an, este cel care a inventat o nouă ”axă a tiraniei”: Venezuela-Cuba-Nicaragua.  Bolton este cel care a susținut și trimiterea unui portavion și a 120.000 de militari SUA în Orientul Mijlociu, pentru un război cu Iranul, este cel care s-a aflat la originea deciziei lui Trump de a ordona lovituri aeriene în Iran, în iunie 2019, un ordin pe care președintele l-a anulat cu câteva minute înainte de atac. Bolton este cel care s-a opus negocierilor dintre SUA și talibanii din Afganistan și planului președintelui Trump de a avea un acord de pace semnat până la 11 septembrie 2019, o dată simbolică (18 ani de la atacurile asupra World Trade Center) la care Trump dorea să încheie un capitol al războaielor americane. Bolton este cel care s-a opus detensionării relației dintre SUA si Rusia și a susținut înarmarea Ucrainei cu tehnică militară americană defensivă. Sunt poziții deloc suprinzătoare din partea unui John Bolton care, în timpul administrației Bush, a susținut invadarea Irakului și războiul din Afganistan.

O administrație haotică și disfuncțională

Presa internaționala l-a criticat aproape la unison pe Bolton pentru aceste abordări războinice. Însă apele se despart când vine vorba de Donald Trump. The Independent sau The Guardian, alături de CNN sau CNBC susțin că, indiferent de opiniile pe care le putem avea despre John Bolton, îndepărtarea sa de la Casa Alba este un semnal îngrijorător. Asta arată că ”administrația SUA este disfuncțională și haotică”, scrie The Guardian. Este un semnal că ”Trump dorește să fie doar lăudat pentru deciziile sale, nu acceptă critici din partea echipei sale, orice critică este văzută ca o trădare și nu scapă nepedepsită”. Demiterea lui Bolton ar echivala cu eliminarea contragreutății care asigura întrucâtva că Donald Trump nu va negocia marile dosare geostrategice ca pe niște simple afaceri imobiliare, susțin aceste publicații.

Încheierea pactului dintre Trump și statul profund?

O cu totul altă abordare vine din partea presei antisistem.

În primul rând, de ce a fost numit războinicul neoconservator John Bolton în această funcție importantă de la Casa Alba? Unii comentatori americani au sugerat că sarcina lui Bolton a fost de a curăța sistemul de personajele loiale fostei administrații Obama. Apoi, Bolton urma să fie demis. O altă ipoteză a fost aceea a unui pact între Donald Trump și tabăra neoliberală/neoconservatoare de la Washington: Trump îl numeste pe Bolton la Casa Albă, iar statul profund american va deține astfel controlul; în schimb, statul profund va renunța la investigația Mueller-FBI în cazul implicării Rusiei în alegerea lui Donald Trump (ceea ce s-a și întâmplat, odată ce raportul final al procurorului Robert Mueller l-a exonerat pe Trump de orice complicitate cu Rusia). În ambele situații, demiterea lui John Bolton este văzută ca o lovitură dată de Donald Trump statului profund.

Evenimentele imediat premergătoare demiterii lui Bolton pot avea o semnificație importantă. Președintele Trump dorea să-i invite la Campo David pe liderii talibani, pentru a marca înceheierea unui acord de pace, cât mai aproape de momentul 11 septembrie. Negocierile au fost întrerupte de două atacuri ale talibanilor, săptămâna trecută, atacuri în care și-au pierdut viața și doi cetățeni români. John Bolton se opunea unui acord cu talibanii. Există vreo legătură între statul profund și tabăra neoconservatoare și cele doua atacuri ce au năruit negocierile?

Apoi, președintele Trump, de data aceasta în acord cu președintele Franței, și-au exprimat intenția de a reprimi Rusia în clubul G7. La scurt timp a urmat un istoric schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, un eveniment ce poate duce la reluarea negocierilor pentru încheierea conflictului din Donbas. Pe acest fond, CNN a publicat informația privind exfiltartrea unui spion american la Moscova, în 2017, un spion care ar fi lucrat pentru SUA vreme de peste un deceniu. CIA a infirmat informația, însă ne putem întreba dacă dezvăluirea făcută de CNN nu a fost, din nou, o încercare a statului profund de a stopa ceea ce ar putea fi începutul unei detensionari a relației SUA-Rusia.

Rusia nu are ”nicio așteptare”

Orientarea ocupantului fotoliului de consilier pentru Securitate Națională indică poziționarea SUA în marile dosare internaționale. Este o funcție extrem de sensibilă, pentru care se luptă taberele din statul profund. Primul consilier pentru Securitate al lui Donald Trump a fost generalul Michael Flynn, fost șef al spionajului militar al SUA, un militar care avea o relație buna cu Vladimir Putin și își dorea detensionarea relației cu Rusia. Mandatul său a durat mai puțin de o lună, a fost demis, pus sub acuzare în dosarul Russiagate pentru mărturie micinoasă, pentru că acceptat bani de la guverne străine. Verdictul în cazul său nu a fost pronunțat până acum.

Al doilea consilier al lui Donald Trump a fost generalul H.R McMaster, un susținător al suplimentării trupelor americane din Siria și din Afganistan, exact opusul promisiunii de retragere a trupelor făcută de Trump în campania electorală. A urmat ”războinicul” John Bolton.

Președintele Donald Trump va anunța săptămâna viitoare cine va fi noul consilier al Casei Albe pentru Securitate Națională. Va fi momentul în care vom afla dacă îndepărtarea lui Bolton este o mișcare strategica sau face parte dintr-o simplă rotire a cadrelor.

Rusia „nu are nicio aşteptare” după demiterea de către preşedintele american Donald Trump a consilierului său de securitate naţională, John Bolton, a transmis miercuri un ministru adjunct al afacerilor externe, Serghei Riabkov, potrivit AFP şi Reuters. „Am observat în mai multe rânduri în trecut că permutările din administraţia americană nu aduc nicio îmbunătăţire. De aceea, nu avem nicio aşteptare”, a declarat Riabkov pentru agenţia rusă de presă RIA.

Posibilii înlocuitori ai lui Bolton

Publicația American Conservative scrie că Trump are nevoie de un consilier mai apropiat de viziunea sa, un consilier care să poată vorbi în numele său, așa cum nu a făcut-o John Bolton și nu o fac nici directoarea CIA (Gina Haspel), nici secretarul de Stat Mike Pompeo și nici vicepreședintele Mike Pence. Vicepreședintele Mike Pence vorbește în numele lui Trump? La finalul lunii mai, Mike Pence le-a spus absolvenților de la Academia Militară West Point: ”Veți lupta pe front pentru America. Veți conduce oameni în luptă. Se va întâmpla. Unii veți lupta împotriva teroriștilor islamiști. Alții veți lupta în Penisnula Coreea și in Indo-Pacific (…) Unii veți lupta în Europa, unde o Rusie agresivă vrea să schimbe frontierele prin forță”, a spus Pence. ”O întrebare: Nu cumva candidatul Donald Trump a spus că va încheia războaiele și va aduce soldații acasă, nicidecum că va intra în noi conflicte în Orientul Mijlociu, Asia, Europa, emisfera vestică și în Indo-Pacific?”, scria Pat Buchanan.

Așadar, cine ar putea să-i ia locul lui John Bolton? American Conservative sugerează că ar putea fi colonelul Douglas Macgregor, Ricky Wandell (acum asistent al comandantului Statului Major Interarme), Steve Beigan (reprezentantul special pentru Coreea de Nord) sau chiar Richard Grenell (ambasadorul SUA în Germania care a stârnit o mulțime de polemici la Berlin în timpul mandatului său).

Ce este mai bine pentru România?

Până acum, consilierii pentru Securitate ai președintelui Trump nu au făcut decât să-i apropie pe cei mai mari adversari ai Americii, Rusia și China,la un nivel nemaîntâlnit din vremea lui Stalin și Mao scrie jurnalistul Pat Buchanan. ”În loc să intre în negocieri cu Rusia, SUA au impus noi sancțiuni Rusiei, au înarmat Ucraina, au trimis nave de luptă în Marea Neagră, au sporit prezența NATO în zona baltică au aruncat la gunoi tratatele pentru controlul armamentului negociate de Ronald Reagan în timpul Războiului Rece”, scrie Buchanan. ”La finalul Războiului Rece eram singura superputere. Cine ne-a slăbit această poziție? Cine a luat viața a 7.000 de militari americani și a cheltuit 6.000 de miliarde de dolari în războaiele din Orientul Mijlociu? Cine ne-a băgat într-un al doilea război rece? Oare toate astea s-au întâmplat, din nou, din cauza izolaționștilor?”, scrie Buchanan.

Să fie o veste bună pentru România numirea la Casa Albă a unui consilier pentru securitate apropiat de viziunea lui Pat Buchanan, un consilier care să apropie SUA de Rusia, cu riscul ca aceste puteri să-și dea mâna peste România? Sau continurea pe o linie neoconservatoare, cu un consilier dur, care să-l împiedice pe Donald Trump să ducă o politica tranzacționistă și să negocieze dosarele geopolitice ca pe niște afaceri imobiliare? Săptămâna viitoare la anunțarea noului consilier, România ar putea primi un mesaj important de la Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

12 Comentarii

  1. Disprețul și rușinea de origini și de propria identitate comunitară, mascate în virtutea „minții deschise” nu este doar un fenomen al secolului 21, ci îl găsim și în urmă cu 150 de ani ca manifestare a „spiritului liberal”, așa cum vedem în fragmentul următor din scriitorul rus Dostoievski, din anul 1868 :

    „În primul rînd, vorbind la modul general, ce este liberalismul, dacă nu o ofensivă (raţională sau eronată asta e o altă problemă) asupra ordinii de lucruri existentă ? Nu-i aşa ? Ei bine, argumentul meu constă tocmai în faptul că Iiberalismul nu este o ofensivă asupra stărilor existente de lucruri, ci o ofensivă chiar împotriva esenţei lucrurilor noastre, a lucrurilor înseşi, nu doar împotriva ordinii, nu doar împotriva rînduielilor, ci chiar a ţării.

    Liberalul meu a ajuns atît de departe, încît îşi neagă ţara, adică îşi urăşte şi îşi bate propria mamă. Fiecare realitate de-a noastră nenorocită şi ghinionistă îi provoacă rîsul şi aproape că-I entuziasmează. Urăşte obiceiurile poporului, istoria lui, totul. Dacă există pentru el vreo justificare, aceasta nu poate fi decît că nu are ce face şi ura sa pentru țară o ia drept Iiberalismul cel mai fecund (o, veti întîlni frecvent la noi cîte un liberal aplaudat de toţi ceilalţi şi care, poate, nui în realitate decît cel mai neghiob, cel mai obtuz şi mai periculos conservator, lucru pe care nici măcar el nu-l ştie !).

    În vremuri nu prea îndepărtate, unii Iiberali ai noştri mai că nu luau această ură drept adevărata dragoste de patrie şi se lăudau că văd mai bine decît altii în ce ar trebui să constea această dragoste; acum, însă, au adaptat deja o atitudine mai francă şi chiar de cuvintele „dragoste de patrie” au început să se jeneze, chiar noţiunea au expulzat-o şi au eIiminat-o, considerînd-o dăunătoare şi insignifiantă.”

    https://www.incorectpolitic.com/liberal-si-complexat/

  2. Bine ca a scapat de dement!Bolton era ca un robot pro razboi,unde il ghidai, el vroia razboi!Trump a fost ales pentru a candida de cativa generali patrioti,care nu doreau alte razboaie inutile tip Afganistan,si Iraq,unul care se profila chiar cu Rusia in Siria!Ulterior generalii au fost indepartati prin tertipuri tip „pioni”ai Rusiei,si Trump s-a trezit cu niste monstrii in jur,care il imping spre razboi cu Iranul,monstrii teleghidati de interesele Arabiei saudite si Israelului!Se spera ca Pompeo nu face parte din gruparea sionista care trage la razboi,purtat de americani,pentru alte interese,decat americane!

  3. Când citeaști “administrație disfuncțională și haotică” îți dai seama că, sau de unde primește președintele Iohannis textele pe care le silabisește de la pupitrul prezidențial, sau că există o bază de expresii limba de lemn euro-atlantică pe care o accesează consilierii care-i scriu cuvântarile. Devastator este că și cucernicele fețe ce conduc Biserica envanghelică C. A. a sașilor din România, când au atacat și contestat Referendumul “casătoria este între un barbat și o femeie” au folosit aceeași sursă afirmând “o putere dictatorială și distructivă” despre o ințiativă civică susținută și de parlamentul Românie.

  4. cit timp ramine grasunelul Fonfeo adica pompeo,mare lucru nu se va schimba
    O imensa greseala a facut Boss Trump pastrind in departamentul de Stat foarte multi sorosisti si clintonisti asa-zis ‘democrati”
    A se vedea cazul jegului de ambasador de la noi pe nume Klemm.
    Klemm care este stilpul de nadejde al statului subteran din Ro securist si sorosist ,cel ce-l tine in scaun pe semiretardatul cotrocenist

  5. Mke Pompeo e reprezenatul statului subteran-deep state- impus sau recomandat lui Trump de unii mai șmecheri de conduc america din umbra.Pompeo parca e de la democrati-prea le face politica alora sub mandatul lui Trump..

  6. Pompeo, pompos cu arborarea aroganta a propriei sale vulgaritati. Pompatul tarii utopiei realizate…

  7. Nu sunt de acord ca administratia Trump e „haotica si disfunctionala” : Democratii neo-nazisti au facut imposibilul, cu Russiagate, insinuarile si insultele, s-o compromita, si n-au reusit. Trump e, din fericire, om de afaceri si infinit mai inteligent decât Democratii. Strategiile lui (colorate, fiindca tipu’-i foarte colorat, direct, dar si tenace -), au destins atmosfera mondiala (în timp ce Democratii, prin Clinton si Obama, au declansat razboaie soldate cu genocide si dezastre materiale imense si înrautatit pâna la compromitere relatii intereuropene: „divide et impera”, fiindca tipii tot concureaza economic Lumea Veche, adica prima piata mondiala). Mass-media SUA si din Vestul Europei fiind, si ele, pline de agenti Democrati (= Soros = neo-nazism = Bolton). Adica anti-europeni „divide et impera”: Estul de Vest, Rusia de restul Europei, etc).. Banul. Fiindca antieuropenii din mass-media si oamenii politici (adica, în general, socialistii, motiv pentru care si sunt în cadere libera) înghit sume colosale, cu trotzkismul în care-au fost educati (urla ca-i vor binele Europei, în timp ce-o distrug. De la institutii, la bugetele de dezvoltare, alocate-n scop … invers. Revolutia permanenta si paguboasa, dusmania-ntre popoare. Adica sorosism. Bugetar, inclusiv). Revenind la Trump, cine sa faca ordine si curatenie dupa Bolton decât el însusi? mai ales ca, de, famelie mare, si Jared Kouschner, ginere-su, deja e consilier prezidential pentru Orientul Mijlociu. S-ar putea ca Trump sa-i largeasca aria competentelor. Daca nu-si cheama alt prieten general de armata drept consilier. Lac sa fie. Curatit de Bolton, toxicul.

  8. @Marcu Anton, @Tot el : tocmai de-aia cred ca tipu’-i pe lista de remanieri a lui Trump. Cred ca-i urmeaza, si-nca repede, lui Bolton, si el. Al Capone. Fiindca nu-i nici o diferenta (nici macar fizica).

  9. Adica Trump ii da jos pe toti consilierii care nu-s prieteni cu Rusia da e vina statului profund. Am inteles.

  10. Baiatu’ asta proaspat demis era clar ca are ceva defect la scufiță ! Probabil ca si cind era mic, de citiva anisori, tăia coada pisicilor de pe strada iar acum, la virsta senectuții, cred ca se joaca in subsolul casei cu soldaței de plumb, planuind cum va invada el planeta !

  11. Ar fi bine.Trump a promis ca va aduce militarii americani acasa pt.ca nici o tara din lume nu poate sustine razboaie la nesfîrșit.Iar Bolton venise cu propuneri de incepere a noi razboaie cu Iran,Koreea de nord,și era împotriva oricaror negocieri de pace in cel mai pur stil democrat.Se duc cei 4 ani de mandat a lui Trump și Klemm tot nu e schimbat! Trump se confrunta cu o puternica opozitie nu numai a democratilor dar și a multor republicani vopsiti..Din echipa lui din admin.,au fost multi care scurgeau catre presa inf. ca sa-l compromita.Să vedem ce ne mai rezerva viitorul..

  12. John Bolton este adeptul teoriei lui H.Truman a dominației SUA după război”victoria SUA in înrăzboi a creat condiții favorabile dominației poporului american în lume” doctrina Truman consta în promovarea unor politici de restrîngere și limitare a comunismului prin crearea unor mecanisme eficiente sub patronajul SUA.Spre deosebire de predecesorul său (F.D.Roosevelt), H.Truman s-adovedit a fi mult mai hotărîtor și mai decis în acțiunile sale a incheiat alianțe și tratate cu sprijinul MArii Britanii.La 29 aug.1949 intra ia fiintaNATO,despre care rusii spuneau ca aduce prejudiciu ONU,este agresiv,st.vestice exclud URSS ,cercurile conducatoare din SUA si Marea Britanie „rapeau”posibilitatea ca un nr. tot mai mare de state sa promoveze o politică externă și internă independentă și să lefolosească drept mijloace auxiliare pentru înfăptuirea planurilor lor agresive îndreptate spreinstaurarea dominației mondiale anglo-americane. Dintr-o simpla concetrare de arme, NATO devine o forta ca structură,formare şi strategie,pe continent au fost amplasate peste 5000 de focoase nucleare etc.Franta De GAulle se retrage etc.Toti presedintii de dupa Truman au dus o politica „conservatoare”,de razboaie si interventii in 1962 Kennedy a dezamorsat incidentul”Cuba”,au fost razboaie si interventii cumplite.La Zidul Berlinului pe 12 iunie 1987, Reagan l-a provocat pe Gorbaciov spunând „dărâmați acest zid!”Zidul Berlinului a căzut, Războiul Rece a fost declarat neoficial terminat la Summitul din Malta pe 3 decembrie 1989, iar doi ani mai târziu, Uniunea Sovietică s-a destrămat.John Bolton continua aripa conservatoare de „razboinic”.Complexele militare americano-atlantice-asia-pacific stau la panda si au putere.Sperantele sunt minime.Spun ca eliminarea,inghetarea diferendelor SUA-Rusia si a celorlalte conflicte,in general dorita de Trump-si de Rusia?China?,popoare, nu vor face rau Romaniei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.