Carnea a devenit un lux pentru cei mai mulţi români. O simt pe pielea lor ciobanii care vând cu greu carnea de miel în România. De aceea, mulţi dintre ei preferă să exporte animalele, iar pentru români taie mieii doar la comandă, ca să nu rişte să rămână cu marfa nevândută.
„Să tăiem după ce-o să primim comanda. E carne. Nu putem s-o ţinem aşa. Vom tăia 10-20 când va veni clientul”, spune ciobanul Andone Şuiu.
Ciobanii spun că e mai comod să vândă mieii în cantitate mare la export. Oricum, românii nu se înghesuie să dea banii pe carnea de miel.
„Vine cineva din afară şi plăteşte 120.000 în viu. Care-l ia în viu 120, care-l ia tăiat, 180. Aşa s-a dat şi anul trecut”, spune şi baciul Vasile.
Cu mai puţin de 1 luna înainte de Paşte, ciobanii şi-au făcut deja planurile şi au hotărât că cel mai bine pentru ei este să vândă mieii la export. Cei care mai păstrează totuşi miei şi pentru a-i vinde în piaţă speră să primească pe kilogram cel puţin la fel ca anul trecut, adică între 15 şi 25 de lei.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.