Ciolacu, discuții la nivel înalt. Sprijin american pentru dezvoltarea porturilor de la Galați și Constanța

Marcel Ciolacu a discutat, joi, cu James O’Brien, coordonator al Biroului pentru aplicarea Sancţiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, despre climatul de securitate la Marea Neagră, în contextul recentelor atacuri ruseşti asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina.

Premierul a salutat adoptarea de către Administraţia SUA a Strategiei privind Marea Neagră şi a arătat deschiderea Executivului român de a conlucra strâns în perioada următoare pentru realizarea obiectivelor strategiei, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Guvern.

„Partea română a exprimat, totodată, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act. Acesta reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului SUA şi care se alătură deciziilor importante de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administraţia SUA, inclusiv în urma dialogului şi consultării apropiate cu România”, se mai arată în document.

Cei doi oficiali au reafirmat sprijinul pentru securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esenţială pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către pieţele globale, după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a nu prelungi Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră şi a prezentat măsurile complexe implementate de Guvern pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere cu Ucraina, ceea ce a contribuit la creşterea capacităţilor de tranzit la punctele de frontieră, precizează comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, pentru partea română, rămâne o prioritate utilizarea şi dezvoltarea capacităţilor de tranzit deja existente şi angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii şi al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creşterea capacităţilor de stocare şi export prin porturile de la Galaţi şi Constanţa.

S-a trecut în revistă, de asemenea, cooperarea economică, precum şi schimburile comerciale bilaterale în creştere, dar şi investiţiile americane din România, adaugă comunicatul Executivului.

Au apreciate în același timp eforturile comune privind progresele în materie de includere a României în Programul Visa Waiver.

Recomanda 1

16 Comentarii

  1. Sprijin american pentru dezvoltarea porturilor de la Galați și Constanța… oare cat va fi nota de plata, ca nimic nu e pe gratis la amerloci!?

  2. Marcel Slugacu…altul din lunga listă de argați ai americanilor.
    Băi fraților… votăm și noi la anul niște naționaliști ? ALTCEVA !!!!!
    Sau votăm tot ceea ce am votat de 30 de ani încoace ? Că ne ducem dracului în felul ăsta…

  3. Păi ai nevoie de cale ferată și șosele adecvate, pe urmă port. Iar evident ukranul iți va distruge agricultura proprie, de care se pare că nu pasă nimănui.. Romania devine un deșert și o gropaă de gunoi in urma unei astfel de politici..Pentru ce măgărie faci cu americanul UE nu te despăgubește bre..

  4. Eu zic sa faceți portul Galați cadou ucranienilor și Constanța americanilor. Asa ar trebui sa se comporte o sluga pupincurista cu stăpânii. Nu merge fără cadouri dacă vrei sa fii ținut in brate și mângâiate la cocosul găinii cu oua ecologice și creasta de Vest a Eurooei.

  5. Cerealele Ukraine sint ale Carrgil, ale Blackrock și Monsanto și sunt împuțite de modificări genetice!

  6. Modernizati porturile ca se le puteti da olandejilor! N-ati invatamint nimic din „autostrazile lui Bechtel”!

  7. Ucraina interzice limba romana in teritoriile romanesti aflate sub ocupatie ucraineana si conducatorii nostrii transforma Romania in pres de sters bocancii pentru ucraineni, chiar daca, prin asta, afecteaza poporul roman si, mai ales, fermierii romani…

  8. Primul ministru al Romaniei primeste personal ordine de la un functionar de rangul al „nspelea” al guvernului american.
    Expresie irefutabila a slugarniciei si lipsei totale a unei politici externe a Romaniei. Atentie domnule Ciolacu, sunt multe exemple in istorie in care si slugile au sfarsit-o prost…

  9. „Strategia” zionista americana este de a acapara Portul Constanta,de a pune stapinire pe Marea Neagra,de fapt.Tuciuriul nu surprinde cu nimic,si nici presa,daca prezinta acest dezastru ca pe o adevarata strategie aducatoare de avantaje Romaniei.Asta care se numeste „presa” la timpul lor au fost prezentate ca mar strategii:scutul de la Deveselu,adincirea bratului Chilia,Parteneriatul Strategic,etc.Toata lista banditilor care au condus Ambasada americana de la Bucuresti ne-au fost prezentati de aceasta presa tradatoare drept „prieteni ai Romaniei”.Cele 150 de miliarde de $ reprezentind datoria externa a Romaniei vin de la aceste „strategii”,”pretini”si presa care minte cu nerusinare.

  10. presa gheboasa din romania canta slava america-cerealele sant ale firmelor americane nu a fermierilor ukrainieni….

  11. Doamne cât servilism, un prim ministru român primește ordine de la un neica nimeni american. Atât de multă umilință și lingușeală n-am mai văzut!

  12. Covrigarule, nu-i de ajuns ca ai pus tara pe butuci, acum te ploconesti in fata criminalilor americani. Parca te vad agatat de coada avionului atunci cand si-or lua talpasita.

  13. – „coordonator al Biroului pentru aplicarea Sancţiunilor”
    – „Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către pieţele globale”

    Comentariu inutil. Continuati, pentru ca meritati !

  14. Adica sprijin pentru Ucraina sa poata aia sa tranziteze cereale si arme prin porturile noastre! Ca pana acum nu i-a pasat nimanui de Constanta si Galati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.