
Ce se poate spune despre un stat în care forțele speciale trimise să rețină un politician acuzat de Parchetul General că vrea să „răstoarne sistemul constituțional“ nu reușesc să-și îndeplinească ordinul și îl fac pierdut pe acuzat, care apoi pleacă în fruntea unui marș antiregim și intră nestingherit într-un hotel pentru a face duș? Dar despre un stat în care acuzatul cu pricina este reținut după două zile și apoi eliberat de judecători?
În spatele acestui adevărat circ din Ucraina, avându-l în prim-plan pe Mihail Saakașvili (fost președinte al Georgiei, apoi fost guvernator al regiunii Odessa și acum apatrid căzut în dizgrația regimului de la Kiev), este o dispută prezentă și în alte state est-europene – cea dintre politicieni, servicii, judecători și procurorii anticorupție.
Saakașvili a fost acuzat de procurorul general Iuri Luțenko că a primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean apropiat Kremlinului, pentru a da jos regimul președintelui Petro Poroșenko. Procurorul general este unul dintre apropiații președintelui, tot mai des acuzat că patronează un sistem corupt. Saakașvili este „cavalerul anticorupție“, astfel îl portretizează susținătorii, presa apropiată și mulți comentatori vestici. Biroul Național Anticorupție (NABU) este „lancea“ cavalerilor anticorupție ucraineni, cooperează cu FBI și a fost susținut de Departamentul de Stat de la Washington atunci când procurorul general a dispus reținerea unor procurori anticorupție. NABU este susținut și de FMI, care condiționează acordarea împrumuturilor de renunțarea la adoptarea unei legi care să permită revocarea de către parlament a procurorilor anticorupție. Procurorul general ar fi dorit să ascundă tentativa de demitere a șefului NABU în spatele perdelei de fum a reținerii lui Saakașvili.
Pe fondul acestui război între instituțiile de forță, cu siguranță că forțele speciale au refuzat să execute ordinul reținerii lui Saakașvili. Procurorul general a făcut un pas în spate și a declarat că a vrut să-l pună pe Saakașvili sub arest la domiciliu doar pentru a nu fi asasinat de serviciile secrete ruse. În cele din urmă, președintele Porosenko pare să fi „șoptit“ judecătorilor să-l elibereze pe apatridul Saakașvili, pentru a nu-l transforma în „martir“ anticorupție și rival la alegerile din 2019.
D-le Marchievici , pe când vom vedea în paginile Cotidianului și dezvăluirile jurnaliștilor de investigație italieni cu privire la trăgătorii lunetiști gruzini , extrem de bine plătiți la Maidanul kievean pentru răsturnarea regimului Ianukovici ?
Ucraina este un stat esuat. Nu ar trebui sa avem relatii diplomatice cu o tara care ocupa ilegal Bucovina si Tinutul Hertei… se aude!?