Codul de conduită al parlamentarilor, un fel de „apă sfințită“

Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat miercuri în plenul reunit al Parlamentului, fiind criticat însă de parlamentarii PNL, PMP şi USR.

„Din păcate, deşi acest cod de conduită în mod clar ne este necesar, PNL a ales să se abţină, pentru că este ca un fel de apă sfinţită, nici nu ajută, nici nu încurcă. Am bifat şi noi un capitol, fără ca într-adevăr să avem un cod de conduită consistent. Din cauza aceasta, PNL a ales să se abţină şi sunt foarte curioasă să văd în cât timp vom ajunge să facem amendamente la propriul nostru cod de conduită“, a declarat deputatul PNL Adriana Săftoiu.

Deputatul Dan Barna a afirmat că USR a votat împotrivă, adăugând că adoptarea Codului este o cerinţă a MCV, însă ea trebuia îndeplinită, „nu bifată în mod formal“.

PMP a votat Codul de conduită, a declarat deputatul Corneliu Bichineţ, susţinând că scopul adoptării acestuia este „să încorseteze parlamentarii“, făcând trimitere la senatorul USR Mihai Goţiu. „Noi am votat, şi eu am votat acest cod, dar este o mare nenorocire şi veţi vedea în viitor. (…) Codurile acestea sunt făcute să încorseteze parlamentarii. Toate acestea sunt făcute pentru a-i determina pe parlamentari… Adică, dacă domnul Goţiu vrea să nu se tundă şi încalcă codul, vreţi să îl amendaţi cu jumătate din salariu? Atunci de ce să îl mai fugărească Palada la televizor? Este un cod care nu o să aducă nimic bun“, a spus Bichineţ.

În replică, deputatul USR Cristian Seidler a cerut cuvântul, declarând de la tribună: „Nu contează cât de lung am părul, ci contează cât şi cum gândesc“. La rândul său, Mihai Goţiu s-a angajat de la tribuna Parlamentului că, înainte de a veni la serviciu, va merge la stilist.

Social-democratul Eugen Nicolicea a afirmat în apărarea proiectului că acest cod este „copiat în proporţie foarte mare din Codul de conduită francez“.

Codul de conduită prevede că în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului şi au obligaţia să acţioneze cu onoare şi disciplină, ţinând cont de principiile separaţiei puterilor în stat, transparenţei, probităţii morale, responsabilităţii şi respectării reputaţiei Parlamentului. Documentul conține principii pe care trebuie să le respecte parlamentarii: independenţa, obiectivitatea, responsabilitatea, probitatea, exemplaritatea, respectarea reputaţiei Parlamentului, informarea cetăţenilor, regimul declaraţiilor.

Deputaţii şi senatorii nu trebuie să fie influenţaţi în exercitarea mandatului lor de nici o altă entitate, persoană fizică sau juridică şi nu trebuie să încheie o înţelegere prin care să condiţioneze votul exprimat în exercitarea mandatului de vreun avantaj financiar.

În exercitarea mandatului parlamentarii trebuie să dea dovadă de imparţialitate, luând în considerare interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă, potrivit sursei citate, şi au datoria de a acţiona cu competenţă şi corectitudine în exercitarea atribuţiilor şi în aducerea la îndeplinire a obligaţiilor ce le revin, de a participa la activităţile parlamentare, de a fi în contact cu cetăţenii şi de a exercita într-o manieră transparentă mandatul lor.

Deputaţii şi senatorii au şi obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice şi să participe activ la soluţionarea unui eventual conflict de interese în beneficiul interesului general. Aceştia trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor parlamentare şi bunul mers al activităţilor desfăşurate în cadrul structurilor parlamentare, să aibă o ţinută vestimentară decentă, să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*