Comisia Europeană, plan important

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), introducând „principiul destinaţiei” şi impozitarea tranzacţiilor intracomunitare, transmite Mediafax.

„Planul de reformă va îmbunătăţi şi va moderniza sistemul atât pentru guverne, cât şi pentru companii. În total, suma de peste 150 de miliarde de euro din TVA este pierdută anual, acest lucru însemnând că statele membre pierd venituri care ar putea fi folosite pentru şcoli, drumuri şi servicii medicale. Din această sumă, aproximativ 50 de miliarde de euro – 100 € pentru fiecare cetăţean european pe an – se pierd prin fraude la TVA-ul pentru tranzacţii transfrontaliere. Aceşti bani pot fi utilizaţi pentru finanţarea organizaţiilor infracţionale, inclusiv teroriste. Se estimează că aceste sume vor fi reduse cu 80% datorită reformelor propuse”, a comunicat miercuri Comisia Europeană.

„Astăzi, propunem înnoirea actualului sistem TVA, instituit în urmă cu un sfert de secol în mod temporar. Avem nevoie de un sistem definitiv care să ne permită să contracarăm mai eficient fraudele transfrontaliere la TVA”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE responsabil de Euro şi Dialog Social.
„La 25 de ani de la crearea pieţei unice, companiile şi consumatorii încă se confruntă cu 28 de sisteme diferite în cazul TVA-ul. Infractorii şi posibil teroriştii au exploatat mult timp aceste lacune, organizând fraude anuale de 50 de miliarde de euro. Acest sistem anacronic bazat pe graniţele naţionale trebuie să ia sfârşit”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare.

Comisia Europeană propune patru principii fundamentale în sistemul de colectare a TVA:
– combaterea fraudelor: TVA-ul va fi impus tranzacţiilor transfrontaliere între companii;
– o singură plată: companiile care efectuează tranzacţii transfrontaliere vor putea plăti TVA-ul folosind un portal unic;
– principiul destinaţiei: TVA-ul se va plăti în statul membru în care este ultimul consumator, la cota stabilită în statul respectiv;
– reducerea birocraţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.