Compania Națională a Uraniului, devalizată și sabotată în mod sistematic

În primăvara anului 1990 a fost înființată Centrala Industrială a Metalelor Rare, direct în subordinea Guvernului României. Spre sfârșitul aceluiași an, societatea este transformată în Regie Autonomă. La șase ani după aceea, în anul 1996, societatea alimentează pentru prima dată reactorul de la Cernavodă cu combustibil fabricat din dioxid de uraniu românesc. Un an mai târziu, se înființează Compania Națională a Uraniului SA, în subordinea Ministerului Economiei și Comerțului. Acesta este momentul în care industria uraniului din România începe declinul. În anul 1997 încetează activitatea de exploatare la minele Sucursalei Banat. În anul 1998 încetează activitatea la Mina „Avram Iancu“ din cadrul sucursalei Bihor. În anul 2009, Sucursala Bihor se închide complet. În anul 2010, la uzina de la Feldioara s-a pus în funcțiune o instalație de sintetizare a probelor de dioxid de uraniu pentru efectuarea testului canadian de control al calității produsului finit.

În decembrie 2015, CNU a pierdut contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană. Cheltuielile totale ale companiei au scăzut doar cu 14,5% în primul semestru din 2016, la 52,48 milioane lei. Cheltuielile de personal s-au diminuat cu 8,4%, la 34,88 milioane lei, în condițiile în care efectivul de salariați al CNU s-a redus de la 1.332 la 1.144 persoane.

Pe 30 iunie 2016, CNU avea plăți restante în sumă totală de 19,48 milioane lei. Guvernul Cioloș a anunțat Comisia Europeană că intenționează să acorde CNU un ajutor de stat individual pentru salvare, constând într-un împrumut pe 6 luni, în sumă de până la 62 milioane lei, motivând, printre altele, și „creșterea instabilității la granița de est a Europei“, context în care autoritățile europene din domeniul atomic recomandă menținerea de stocuri de uraniu pentru centralele nucleare europene, suficiente pentru perioade de până la 5 ani.

Începutul sfârșitului

Cum a pierdut CNU contractul cu Nuclearelectrica? Potrivit unei HG din 2009, stocul de uraniu constituit la uzina Feldioara din cadrul CNU în perioada 1993-2008 a fost transmis fără plată din proprietatea privată a statului în patrimoniul CNU. În schimb, contravaloarea concentratelor tehnice de uraniu devenea obligație bugetară pentru companie, de virat la bugetul de stat, la nivelul prețului stabilit pentru concentratul de uraniu în diuranat de sodiu, transferat anterior. Într-un control derulat în 2012, Curtea de Conturi a constatat că CNU a virat eronat la bugetul de stat contravaloarea uraniului transmis fără plată din domeniul privat al statului în patrimoniul companiei. Inspectorii au stabilit că transferul a fost efectuat la un nivel inferior valorii cu care s-a făcut descărcarea din gestiune. Acest lucru a dus la afectarea bugetului de stat cu suma de 51,263 milioane lei. Curtea de Conturi a dispus ca această sumă să fie plătită de către CNU. Compania a contestat în instanță, dar magistrații Înaltei Curți au decis că societatea este bună de plată. CNU a fost nevoită să recalculeze prețul pulberii de dioxid de uraniu livrată către Nuclearelectrica. Aceasta a însemnat o majorare cu 76% a prețului de livrare. „Până la punerea în aplicare a deciziei irevocabile a ÎCCJ, ponderea obligației la bugetul de stat din prețul de vânzare către SNN a pulberii de dioxid de uraniu a fost de 10%, comparativ cu 80% după aplicarea acesteia. În cadrul negocierilor cu SNN nu s-a ajuns la un consens privind acceptarea noului preț, astfel încât CNU SA s-a aflat în imposibilitate de a mai livra marfa la prețul din contract, care nu acoperă obligațiile la bugetul de stat și costurile de producție. În aceste condiții, SNN a reziliat contractul cu CNU SA“, se arăta într-un document al companiei.

Până în anul 2011, activitatea de extragere și prelucrare a uraniului a fost subvenționată de stat în proporție de 55-75% din valoarea costului de producție. La începutul anului 2016, într-o informare adresată de CA al companiei către Ministerul Energiei, se arăta că aceasta se află într-o situație extrem de critică, inclusiv ca urmare a rezilierii contractului de livrare de pulbere de dioxid de uraniu cu singurul său client, Nuclearelectrica, iar variantele posibile de ieșire din această situație erau închiderea companiei, intrarea în insolvență, privatizarea parțială, prin păstrarea unei participații majoritare a statului român, sau fuziunea cu Nuclearelectrica, oricare dintre acestea necesitând măsuri imediate de ordin juridic, economic și strategic din partea Guvernului.

Cum i-au pus cruce

În primăvara lui 2016, CNU a decis să închidă exploatarea zăcământului de uraniu de la Crucea, județul Suceava. În contrapartidă, societatea urmează să deschidă o nouă exploatare de minereu de uraniu la Tulgheș – Grințieș, județul Neamț. Circa 700 din cei 1.200 de angajați ai CNU vor fi disponibilizați în acest an, după ce mina de uraniu Crucea-Botușana din județul Suceava se închide temporar. Asta, în condițiile în care CNU și-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, societate care a preferat să cumpere uraniu mai ieftin de la o companie canadiană. Noul furnizor de pulbere de uraniu al Nuclearelectrica, firma canadiană Cameco, a încheiat recent un acord de cooperare cu partenerul chinez al Nuclearelectrica la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, China General Nuclear Power. În anunțul privind încheierea acordului se subliniază că este vizată în primul rând dezvoltarea de proiecte noi, demarate de la zero, de explorare și producție de uraniu.

Într-un comunicat remis Președinției și celor două Camere ale Parlamentului, sindicaliștii de la CNU denunță sabotajul și jocurile de interese care au adus compania în pragul falimentului.

COMUNICAT

Cu ocazia acceptării României ca membru al Agenţiei Energiei Nucleare (NEA), vă facem cunoscute eforturile disperate ale sindicatului nostru de a menţine România în rândul statelor care exploatează şi prepară uraniu, producând în final combustibil nuclear.

Compania Naţională a Uraniului a fost şi este devalizată şi sabotată în mod sistematic. Specialiştii noştri au fost supuşi unor condiţii de precaritate materială extremă. Familiile noastre au fost lipsite de suport elementar numeroase luni, iar angajaţii, încurajaţi să părăsească domeniul de activitate. În contextul în care activitatea noastră este absolut rentabilă pentru statul român.

Se încearcă în continuare falimentarea CNU de către grupuri de interese axate pe închiderea şi conservarea activelor miniere. Echipamente strategice performante au fost distruse şi vândute ca fier vechi, cu sprijinul unor factori politici etc. Motiv pentru care am sesizat instituţiile abilitate.

Prin activitatea benevolă a unor consultanţi independenţi, dl Octavian Ștefan şi dl Andrei Grigorescu, sindicatul nostru a primit atât sprijinul instituţiilor EuroGeoSurveys şi Comisiei Europene, cât şi know-how-ul pentru restructurarea activităţii de exploatare şi preparare uraniu spre un nou obiectiv.

Astfel, a devenit posibilă dezvoltarea activităţii Companiei Naţionale a Uraniului pe baza asocierii cu un partener ai cărui acţionari sunt companiile de profil ale Germaniei, Guvernul Marii Britanii şi Guvernul Olandei.

În urma acestor eforturi, Compania Naţională a Uraniului are asigurat exportul de combustibil nuclear în Uniunea Europeană, unde producţia noastră este considerată prioritate a strategiei energetice a Uniunii Europene!

Legislaţia naţională trebuie modificată în acest sens pentru a fi conformă cu cea europeană.

Facem apel la dumneavoastră pentru depolitizarea conducerii companiei şi numirea în funcţia de director general a dlui Iosif Moldovan, fost conducător al acestei companii. Dl Moldovan este un expert care a reuşit să împiedice falimentarea companiei, colaborând cu sindicatul pentru bunul mers al CNU.
Sperăm că veţi înţelege importanţa acestui demers şi a unei abordări consensuale de către dumneavoastră pentru interesul României.

Colegiul Director al Sindicatului Exploatare-Preparare Uraniu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.