Ziua Culturii Naționale

Concert de gală al Orchestrei Naționale Simfonice a României, în New Jersey

Turneul american al Orchestrei Simfonice Naționale a României, unul dintre cele mai ample și mai de succes proiecte românești realizate vreodată în Statele Unite, se apropie de final și va atinge punctul culminant miercuri seara, în data de 16 ianuarie a.c., la State Theatre din New Jersey, cunoscuta sală de concerte din apropiere de New York City.

Concertul este dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale pe pământ american, fiind cel de-al doilea eveniment organizat cu această ocazie după ce, în data de 15 ianuarie a.c., Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în S.U.A. au oferit publicului din Washington, D.C., un concert cameral al ansamblului “Violoncellissimo”, format din partida de violoncele a orchestrei, condusă de vizionarul său fondator, violoncelistul și profesorul Marin Cazacu.

Programul concertului de la State Theatre va include, alături de Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, Concertul pentru violoncel de Antonín Dvořák,“Suita” din Der Rosenkavalier a lui Richard Strauss și “Bolero”-ul lui Maurice Ravel. Rapsodia 1 enesciană a răsunat deja, interpretată magistral și primită cu ovații de către miile de spectatori, pe mai multe scene din Florida și Michigan, pentru a triumfa în 11-12 ianuarie la New York, unde muzicienii români au fost invitații celebrului Wynton Marsalis și ai nu mai puțin faimoasei Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Întregul turneu, ce reprezintă debutul american al acestei fenomenale orchestre alcătuite din unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni români, aparținând mai multor generații de membri ai Orchestrei Române de Tineret, se bucură de altfel de girul marelui muzician și profesor Wynton Marsalis. La pupitru evoluează dirijorul româno-american Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai apreciați șefi de orchestră ai momentului la nivel internațional, iar solistul majorității concertelor, în afara celor new-yorkeze, este noua vedetă a circuitelor concertistice de muzică clasică, violoncelistul Andrei Ioniță, medaliat cu aur la concursul “Ceaikovski” de la Moscova din 2015.

Cea dintâi deplasare transatlantică a Orchestrei Simfonice Naționale a României este organizată de un consorțiu de parteneri români și americani, între care Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Agenția Primo Artists, Institutul Cultural Român din New York, Ambasada României la Washington, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consulatul General al României de la Miami, precum și Kravis Center, Barbara B. Mann Performing Arts Center, Phillips Center for the Performing Arts, Rose Theater Lincoln Center, Wharton Center for the Arts și State Theatre New Jersey.

Violoncellissimo” a fost înființat de renumitul violoncelist și profesor Marin Cazacu în 2001, pentru a pune în valoare talentul și abilitățile muzicale ale studenților săi, în special de la clasa de violoncel. Cu timpul, neobișnuitul grup, cu o componență care variază în funcție de programul ales, și-a creat o reputație foarte bună, impunându-se atât prin calitatea interpretării, cât și prin spectaculosul aparițiilor. În 2008, „Violoncellissimo” i-a uimit pe melomanii reuniți la Ateneul Român printr-un concert în care au evoluat nu mai puțin de 60 de tineri violonceliști. În 2013, pe aceeași scenă, în fața publicului au apărut 100 de violonceliști, într-un eveniment care a întărit reputația excelentă a ansamblului, deschizându-i calea spre cele mai cunoscute scene naționale și internaționale. La Washington, ansamblul va fi format din 9 violonceliști, un percuționist și un pianist.

Orchestrele Naţionale de Tineret reprezintă cel mai important program educaţional naţional dedicat muzicii clasice creat în 2008 de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscută este Orchestra Română de Tineret, desfăşoară o notabilă activitate concertistică atât în ţară cât şi peste hotare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.