Constantin Chiriac, primit cu fast de cea mai longevivă monarhie ereditară din lume

Ceremonia extraordinară a avut loc în prezenţa Familiei Imperiale. Constantin Chiriac alături de Wang Yong (profesor/director la Institute of East Asian Studies, Zhejiang Gongshang University) şi Isao Tomita (compozitor), ceilalţi doi laureaţi ai premiului oferit de Fundaţia Japonia, au fost primiţi alături de Preşedintele Fundaţiei, la Palatul Imperial al Japoniei.

Am avut multe călătorii. De-a lungul timpului am călătorit în 144 de ţări, am întâlnit mulţi preşedinţi, regi, şefi de stat, oameni foarte importanţi, dar întâlnirea de la Casa Imperială pe care am avut-o ieri a fost în mod cert cea mai importantă şi cea mai emoţionantă întâlnire pe care am avut-o vreodată cu o mare demnitate a unui stat. Am fost primiţi, cei trei laureaţi împreună cu Preşedintele Fundaţiei Japoneze de Familia Imperială, în Salonul Imperial. A fost un lucru de mare, mare cinste şi onoare. Întâlnirea a durat 1 oră şi 10 minute, fiecare dintre noi având posibilitatea de a vorbi câte 20 de minute în dialog. Din fericire, eu reprezentând probabil o structură care a adus atât de multe satisfacţii Japoniei, am vorbit aproape 25 de minute şi mie mi s-au adresat cele mai multe întrebări”, mărturisea Constantin Chiriac.

Constantin Chiriac în Oidip. Foto Dragoş Dumitru

La sosire, invitaţilor li s-au prezentat, timp de o oră, normele protocolare pentru ceremonie:

Eram în sala de aşteptare, era 15:12 minute, iar la 15:14 minute urma să fim primiţi. Este o punctualitate desăvârşită. Am fost instruiţi aproape o oră înainte, care este protocolul. Fiecare gest era o repetiţie pe care nu am trăit-o niciodată în altă parte, în pofida acestui lucru, totul a fost de un firesc incredibil şi cu două minute înainte de a fi primiţi de Familia Imperială a început o mişcare care a adus un zgomot infernal şi m-am gândit că probabil este ritualul. Era un cutremur de pământ care a ţinut câteva zeci de secunde, după care am fost primiţi foarte normal. Astfel de cutremure se petrec zilnic în Japonia. A fost totul de un firesc şi de o prietenie nemaivăzute”, a adăugat Constantin Chiriac.

Constantin Chiriac a dorit să răsplătească ospitalitatea şi amabilitatea cu care a fost primit printr-un gest simbolic, oferind un CD cu cântecele Mariei Tănase, o carte cu vinurile româneşti, o carte despre bucătăria românească şi o sticlă de vin, un Cabernet de Valea Călugărească. În urma întâlnirii cu Familia Imperială, Prinţul Moştenitor şi-a exprimat dorinţa de a participa la una dintre ediţiile Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

După ceremonie a avut loc premiera spectacolului Oidip la Tokyo Metropolitan Theatre. În următoarele zile, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu va susţine alte trei reprezentaţii ale spectacolului Oidip, care a primit o reacţie extraordinară din partea publicului japonez.

Un alt moment important a fost întâlnirea dintre Constantin Chiriac şi regizorul Kazuyoshi Kushida, care a dorit să discute despre proiectul montării unui spectacol Kabuki, în vederea dezvoltării Festivalului Kabuki pe care domnia sa îl pregăteşte pentru Jocurile Culturale şi Olimpice din 2020. Kazuyoshi Kushida a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.