Alergiile alimentare le îngrădesc dreptul la educație

Copii refuzați de grădinițe

În Europa, un copil din 20 este alergic la unul sau mai multe alimente, dar, potrivit statisticilor, numărul este în creștere. Autoritățile din România ignoră și această situație, având în vedere că nu au o statistică reală a numărului copiilor afectați. Din păcate, alergiile alimentare au devenit motiv de luptă pentru mulți părinți care nu sunt lăsați să-și înscrie copiii la grădiniță dacă au astfel de probleme.

„Doamna directoare mi-a zis să o țin acasă pentru că nu are cum să facă. Nici programul «Cornul și laptele» nu este adaptat copiilor cu alergii. Nu au soluții, noi nu avem soluții și așa copiii noștri rămân excluși“, povestește o tânără mamă care s-a văzut nevoită să-și țină fetița acasă din cauza alergiilor alimentare, după ce trei directori de grădiniță au refuzat înscrierea acesteia. Este o chestie de comoditate și de siguranță, mai ales pentru că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea în cazul unor copii cu astfel de probleme.

Alți părinți au încercat să se adapteze. „Am fost acceptați la o grădiniță cu program scurt, unde mănâncă numai fructele, iar eu îi dau dimineața de acasă mâncare pregătită“, povestește o altă mamă. Alții au renunțat pentru că este foarte greu să deții controlul, mai ales când cumperi mâncarea din altă parte.

Investigații care nu sunt subvenționate

Este drama a zeci de mii de părinți care au copii cu alergii alimentare. Și când vorbim despre astfel de probleme, ele nu se rezumă numai la discriminare și suferința bolii, ci și la mulți bani pentru consultații și investigații medicale. Alergiile trebuie investigate de două ori pe an. Dar astfel de investigații nu sunt subvenționate. Iar cheltuielile anuale ajung undeva la 2.000 lei. La toate acestea se adaugă costurile pentru alimentaţie. Părinţii găsesc greu produse care să înlocuiască alimentele alergene. „Lupta mămicilor este în bucătărie, unde foarte multe plâng cu uşa închisă. Nu ştii efectiv ce să-i dai copilului de mâncare. La petrecerile unor copii, cel mai dureros moment pentru noi este momentul tortului şi nu poate să mănânce tortul respectiv şi trebuie să-i explici de ce.“

Părinți disperați

Mai întâi, părinții trebuie să procure o trusă de urgență. „Autoinjectoarele cu adrenalină nu sunt susținute de Casa de Asigurări de Sănătate și costurile sunt importante: 200 lei un autoinjector și termenul de valabilitate este de un an. Părintele trebuie să fie atent la tot ce are în frigider: cum gătești, cum cumperi, trebuie mereu să citești etichetele produselor“, explică Sorina Marin, medic alergolog. Părinții cer ca investigațiile medicale să fie compensate sau gratuite, iar meniul din grădinițe să fie adaptat nevoilor copiilor cu alergii. În alte ţări din Uniunea Europeană, cum este Ungaria, de exemplu, formulele de lapte praf sunt subvenţionate de stat în cazul copiilor cu alergie la lapte. În România, o cutie cu lapte praf specială pentru copiii alergici costă peste 70 lei.

Medicii spun că intrarea în contact cu un produs alergen poate provoca unui copil de la o simplă iritaţie până la şoc anafilactic. Pe lista alimentelor care provoacă frecvent alergii se regăsesc laptele, ouăle, soia şi oleaginoasele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.