Cornelia Anghel, „Domeniul Coroanei”: „Cred că Brâncuşi ar fi savurat acest vin”

S-au împlinit, vineri, 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari artişti ai omenirii. Ca în fiecare an, memoria sa este sărbătorită prin manifestări omagiale la care participă oameni de cultură de pretutindeni.

Ceva inedit, însă, se petrece la noi, prin lansarea unui vin special, denumit „SĂRUT”, de către „Domeniul Coroanei” din Segarcea, acolo unde îşi dedică întreaga viaţă şi pricepere familia Cornelia şi Mihai Anghel.

Despre acest vin rose, realizat din combinaţia a două soiuri, franţuzescul Pinot Noir şi româneasca Fetească Neagră, am rugat-o să ne dea amănunte chiar pe doamna doctor CORNELIA ANGHEL, care se ocupă direct de Departamentul „Vinuri” al „Domeniilor Coroanei” din Segarcea:

Alexandra Moadă: După cunoscuta colecţie de vinuri „Marama”, pe care aţi lansat-o în cinstea Reginei Maria, veniţi acum cu un titlu interesant „Sărut”, dedicat aniversării a 145 de ani de la naşterea celebrului sculptor Constantin Brâncuşi. De unde v-a venit acestă idee şi ce reprezintă acest vin?

Cornelia Anghel: Vinul este istorie şi cultură. Şi, în poveştile pe care le-am comunicat noi, alături de vin, am considerat că trebuie să fie şi o poveste despre iubire. Şi cum puteam să vorbim mai bine despre iubire, decît combinînd simbolurile şi simplitatea lui Brâncuşi. Aşa am ajuns la „Sărut”. Am zis să vorbim despre iubire şi am zis să le legăm vorbind de iubire şi de cultură. L-am ales pe Brâncuşi întrucît este din Oltenia şi ne-am gîndit la simplitatea şi simbolistica lui, deoarece pentru noi asta reprezintă Brâncuşi: simplitate şi simbol.

– A.M.: Ştiu că dumneavoastră vă ocupaţi cu secţiunea vinuri de la „Domeniul Coroanei”. Cu cine aţi colaborat pentru realizarea acestui vin? Din cîte ştiu, în trecut, aţi avut o colaborare cu oenologii francezi?

Cornelia Anghel: În momentul de faţă avem o consultantă, dar, în spate, a fost o altă doamnă care a ieşit la pensie. Stilul de lucru şi, aşa cum spunem în tot ce comunicăm despre „Sărut”, sufletul locului nostru de la Segarcea l-am descoperit alături de această doamnă din Franţa. Iar în anii aceştia am învăţat ce este de făcut să ne lucrăm strugurii şi să-i facem buni pentru că vinul se face în vie, nu se face în cramă! Avem soiurile acestea frumoase Pinot Noir, care este un soi de vin roşu, foarte frumos pentru un rose. Avem Feteasca Neagră, un soi românesc, soi căruia, de asemenea, i-am descoperit frumuseţea într-un vin roşu, dar şi într-un vin rose. Vorbind de „Sărut” şi de Brâncuşi – viaţa lui Brâncuşi fiind legată şi de România şi de Franţa – am zis că din cele opt soiuri de vin roşu pe care noi le avem în total, din care se poate obţine, de asemenea, un vin rose, am zis să le alegem pe acestea două şi să fie un soi francez şi unul românesc, aşa cum a fost viaţa lui Brâncuşi, între România şi Franţa. În continuare, noi avem aici o legătură în ceea ce facem cu Franţa, prin modul de lucru.

– A.M.: Avînd în vedere că azi se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, aveţi un mesaj cu ocazia acestei zile importante pentru cultura noastră?

Cornelia Anghel: Da, vă mulţumesc pentru întrebare! Ar fi nemaipomenit, ar fi o fericire, ar fi foarte bine pentru noi, toţi românii, să luăm de la Brâncuşi simplitatea, să luăm simbolurile şi să ne ghidăm în viaţa asta după ele şi atunci am fi mai buni cu toţii şi am reuşi să realizăm tot ceea ce ne propunem să facem. Să luăm simplitatea şi simbolurile, să ne alegem în viaţă nişte simboluri şi să ne ghidăm după ele, aşa cum a făcut Brâncuşi.

– A.M.: După cum se ştie, conform declaraţiilor unor buni prieteni a lui Brâncuşi, acestuia îi plăcea „să fumeze şi să bea vin”. Credeţi că Brâncuşi ar fi apreciat acest vin „Sărut” pe care îl lansaţi pe piaţă întru cinstirea lui?

Cornelia Anghel: Nu ştiu cum erau roseurile la vremea ceea, dar eu îmi doresc să cred – şi chiar cred – că l-ar fi gustat cu multă plăcere pentru că venea din ţara lui, unde a dorit să se întoarcă şi, din păcate, nu a mai reuşit. Cred că Brâncuşi l-ar fi savurat cu plăcere!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

17 Comentarii

  1. Ma bucur ca pot cumpara vinuri romanesti si in America. Acum vreo 20 de ani erau doar Murfatlar, Jidvei, Cotnari dar acum numarul sortimentelor este mult mai numeros. Nu sunt insa distribuite in reteaua marilor magazine alimentare. Pretul este foarte convenabil la banii de aici presupunand ca si standardul de calitate al acestor vinuri este corect. Nu am vazut vinuri de Segarcea, poate este o scapare a mea. Totusi am impresia ca cei din Moldova de peste Prut s-au descurcat mai bine ca cei din tara privind exportul de vinuri in America. Le doresc mult suces in afaceri Corneliei si lui Mihai Anghel.

  2. Va dati seama daca avea un Macallan la dispozitie, ce fericire ar fi fost pe el!

  3. „Sarutul” este cea mai inspirata eticheta a acestui vin. Aceasta eticheta ne face sa ne amintim pe cine am „sarutat” in vremurile trecute, dar mai ales ne ajuta sa ne orientam pe cine sa „sarutam” in zilele noastre si in viitor, in asa fel incat sa ne fie bine. Asa procedeaza „baietii destepti”. Daca nu „saruti”, nu esti democrat, civilizat, progresist, nu esti de partea buna a istoriei!

  4. Felicit Familia ANghel pentru inspirata eticheta ,
    „Sarutul” probabil va avea un imens succes si la oltenii lui Brincusi si peste tot chiar si in Franta unde si-a dus mare parte din viata si a realizat atitea Genialul TARAN OLTEAN ! Eticheta este fenomenala,aducind zimbete atit de necesare, zimbete si bucurie , sa ne lumineze pe toti!

  5. „Arta nu s-a desvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență. Tot ce se creiază prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut.” (Constantin Brâncuşi)

    Asadar, libertatea, lumina, bucuria rezulta din religie, din spiritualitate prin arta…

    iar dictatura, intunericul, tristetea, decadenta rezulta din ateism, din neomarxism, din „valorile” antihristice materialiste ale occidentului apostat, exprimat prin „arta” lor demonica prin cel mai recent exemplu din Primaria sect. 1 ocupata abuziv de alogeni, de impostori, de paraziti, asa cum au ocupat ca lupii la oi, toate institutiile tarii prin minciuna viclenie si „valori” occidentale, pentru a aduce decadenta, dictatura, intunericul, tristetea…

  6. Aprecieri din sufelt pentru inspiartia pe care o aveti si pentru ceea ce faceti. Vinurile de la Segarcea merita mult mai mult! Marama, Vardo, Marselan, Tamaioasa Roze… Acum Sarut. Sper ca distributia include si supermarketurile. Cu cit e mai aproape de noi cu atit ne este mai la indemina… Chiar si Marama…

  7. Stimata dna, Brancusi nu savura vinul. El punea bardaca la gura si o golea dintr-o sorbire. Cum a patit Milcovul la Ziua Unirii.

  8. Mi se pare neinspirata eticheta.Imi sugereaza sa pup paharul sau sticla,ori asta nu se face decit dupa ce eventual am terminat de baut ce-i in sticla sau mai degraba in citeva sticle.Nu rimeaza deloc „sarut” cu ce e in sticla.Imi pare rau de acele persoane fotografiate linga butoaie despre care banuiesc ca sunt responsabile pentru acest nonsens.V-o spune un consumator inrait

  9. Brancusi a Baut Vin , deoarece a avut o Raceala la Plamani , si s-a Tratat cu Vin , pare-mi-se la Paris .

  10. NeaGu mircea. VInu sarut e bun dupa masa de seara catre doispe noaptea.dupA aia poti sa pupi ce vrei

  11. Poti sa pupi orice, numai Cumintenia Pamantului nu te sfatuiesc s-o pupi. Vei avea cosmaruri tot restul vietii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.