Basamacul penal

Procurorii DIICOT au dispus, în 8 noiembrie 2016, punerea în mișcare a acțiunii penale față de coordonatorul unui grup de firme din industria vinului, care a prejudiciat bugetul statului cu peste 4,5 milioane de lei, informează Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Banii au fost furați ”prin sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a impozitului pe profit și a accizelor aferente producției și comercializării de vinuri și băuturi alcoolice”, se arată în comunicatul DGAF.

În septembrie 2015, inspectorii fiscali au sesizat procurorii DIICOT, iar după un an aceștia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de coordonatorul grupului, informează Agerpres.

Potrivit documentului, societățile controlate de inspectorii DGAF s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin omisiunea evidențierii, în actele contabile, ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Totodată, a fost comunicată organelor de urmărire penală și posibila săvârșire a unor fapte precum producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și ultrajul.

”În scopul creării unei aparențe de legalitate a operațiunilor realizate, societățile erau creditate periodic și sistematic cu importante sume de bani din surse necunoscute. Persoana care coordona activitățile grupului a tergiversat, prin orice mijloace, efectuarea controlului, interpunându-se mereu între organul de control și reprezentantul de drept al societății, în scopul sustragerii de la obligația legală de a pune la dispoziția inspectorilor antifraudă a tuturor documentelor și informațiilor necesare stabilirii stări de fapt fiscale”, se mai arată în comunicat.

Totodată, în timpul controalelor antifraudă au fost identificate nereguli la achizițiile de struguri, producția de băuturi alcoolice și vânzarea fără documente justificative a acestora.
În procesul de vinificație desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2013 de către una dintre societățile implicate, aceasta a declarat achiziții de struguri mai mari decât în realitate, susțin inspectorii DGAF.

Mai mult chiar societatea a întocmit rapoarte de producție privind ”prelucrarea unor cantități fictive de struguri, rezultând astfel suspiciuni rezonabile asupra încadrării produsului rezultat în categoria vinurilor liniștite”, se subliniază în documentul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.