Creștere dramatică a dobânzilor. BNR a plătit 3 miliarde de euro pentru datorii

România se confruntă cu o creștere accelerată a costurilor de finanțare a datoriei publice, pe fondul dobânzilor crescute la titlurile de stat și al împrumuturilor semnificative necesare pentru a acoperi plățile urgente. De la o dobândă de 3,47% în decembrie 2016 pentru titlurile de stat pe 10 ani, nivelul dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,97% în noiembrie 2024. În primele zile ale lunii noiembrie, titlurile au atins chiar 7,02%, un prag semnificativ care reflectă vulnerabilitatea fiscală a țării în fața creșterii costurilor de creditare.

La nivelul împrumuturilor pe termen scurt, dobânzile sunt de 5-6 ori mai mari decât în urmă cu opt ani, o evoluție dramatică, explicată în parte și prin politica monetară restrictivă a Băncii Naționale a României (BNR), care a ajustat recent rata dobânzii la 6,5% în august 2024.

Creșterea împrumuturilor și scăderea rezervelor valutare

România a accelerat ritmul împrumuturilor pe piața internă și internațională, chiar și în condițiile unei dobânzi ridicate, pentru a acoperi sumele necesare plății datoriei publice. Numai săptămâna trecută, guvernul a contractat aproximativ un miliard de euro printr-o serie de împrumuturi, o practică pe care analiștii o consideră „anormal de intensă”.

Această intensificare a împrumuturilor este susținută de contextul fiscal actual: România are de plătit în 2024 datorii publice de circa 130 de miliarde de lei, dintre care 35 de miliarde de lei reprezintă dobânzile. În anul următor, suma totală a plăților aferente datoriei publice va fi de aproximativ 111 miliarde de lei.

În paralel, rezervele valutare ale BNR au scăzut cu aproximativ 3 miliarde de euro într-o singură lună, de la 65,8 miliarde de euro la 62,8 miliarde de euro între septembrie și octombrie 2024, pe măsură ce autoritățile au apelat la aceste rezerve pentru a susține serviciul datoriei publice. În luna noiembrie, Ministerul Finanțelor are de achitat datorii de 649 milioane de euro, ceea ce va necesita resurse suplimentare.

Presiunea pe bugetul de stat și riscurile pentru viitor

Într-o declarație anterioară, Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, menționa că România s-a confruntat cu un vârf de plată de circa 1,2 miliarde de lei în octombrie, ceea ce a necesitat o serie de împrumuturi masive, fără a ține cont de dobânzile crescute. Contactat recent pentru a explica situația împrumuturilor, Nanu nu a oferit un răspuns, dar acțiunile sale subliniază presiunea imensă pusă pe finanțele publice.

În contextul actual, țara riscă o creștere a cheltuielilor cu dobânzile, care se apropie deja de 3% din PIB. Vicepreședintele CFA, Adrian Codîrlașu, anticipează că aceste costuri vor crește anul viitor la cel puțin 3,5% din PIB, accentuând și mai mult vulnerabilitatea fiscală a României.

Evaluarea S&P și perspectivele îngrijorătoare

Cu un rating de credit BBB- acordat de agenția Standard & Poor’s, România se află la limita inferioară a categoriei „investment grade”, o situație care ar putea pune dificultăți suplimentare în accesarea finanțării externe. Diferența de randament dintre obligațiunile guvernamentale pe 10 ani și cele pe 2 ani, de 97 de puncte de bază, reflectă dezechilibrele și incertitudinea din piață, în condițiile în care de obicei titlurile pe termen lung au randamente mai mari decât cele pe termen scurt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4930 Articole
Author

14 Comentarii

  1. la UrCraci, MARII PRIETENI ai României, măR🤮g…
    ● RumburKK- StatMajoriZdu’ GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK

  2. Ha, ha! PiNaLii di-or lua guwiernaria pi persuană fizică, râmășag că până-n primăvară o pun pi burtă! Numa’ cu fâsoi ș’ botox nu să puati trăi!

  3. @7:07
    Chiar o sa mai dam, ca nu ne-am invatat minte! Urcacia a dat o lege prin care la scoala copiii sa nu mai aiba voie sa vorbeasca limba romana nici in timpul pauzelor.

  4. lasati Patriotul de 1 miliard, platiti lui Isarescu si ai lui alte 199!
    Sa votati cu mintea, nu cu burta, mai draga!

  5. …scurta observatie: la articolele anumitor autori nu mai reusesc sa postez de luni bune, desi sunt comentarii tehnice, la subiect…recunosc, la cele cu teme politice comentez argumentat, de multe ori in dezacord cu autorul, asta sa fie motivul?…

  6. …revenind, aceste imprumuturi facute in orice conditii, fara numar, denota imbecilitatea guvernantilor care habar nu au cu ce se mananca gestionarea unei tari…si amintesc faptul ca popalaul de la finante si covrigarul si-au dat derogare de la legea raspunderii fiscal-bugetare…inca un lucru: foarte multi i-au votat, inclusiv in iunie…

  7. LA MAI MARE!!! cand o sa vina cifrele de final de an, cu deficitu marit, crestere sub 1.4%, rezerve externe in cadere si o sa scada ratingul la C, taxele crescute, instabilitatea fiscala deja a devenit o certitudine in colonia asta, sa vedem ce „investitori” mai gaseste Ciolacu pentru visele lui umede pe care se bazeaza re-echilibrarea economiei si scaderea deficitului anual pana in 2029

  8. Nu avem bani dar cumparam de 12 miliarde arme si ne afundam in datorii. Cu exceptia Norvegiei tot occidentul se afunda in datorii. Si asta dupa ani de zile de crestere economica va dati seama ce va fi cand o sa vina o criza.
    Privatii produc iar statul isi bate joc de bani. Si nicio tara nu are un plan de a reduce datoria. Asta inseamna un singur lucru ca in viitor or sa dea toti faliment.

  9. @Ghro
    Oricum cam toata UE e cu vata in nas si nici dreaq nu mai vine sa investeasca in paradisul Ursulei. Deja chinezii tocmai au anulat o investitie de 4 miliarde de coco pe cociocul oiropean. Si nici VW nu se simte prea bine. Daramite colonia?

  10. Pai ce ii intereseza pe hotii de guvernanti?? ce platesc ei? Platesc prostii de privati, angajati, patroni, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.