
După ce Rusia a început să bombardeze din nou porturile ucrainene de la Marea Neagră, afectând exportul cerealelor, Polonia și Ungaria au amenințat că vor bloca rutele terestre de transport a cerealelor ucrainene sper Vest. Mesajul premierului polonez Mateusz Morawiecki a fost cât se poate de limpede și a fost făcut miercuri, la o reuniune a miniștrilor Agriculturii din Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. ”Vreau să fiu limpede. Nu ne vom deschide frontierele. Fie Comisia Europeană va fi de acord să stabilim împreună un regulament care să extindă interdicția asupra importului de cereale din Ucraina, fie vom face singuri acest lucru”, a spus Morawiecki. În Polonia vor avea loc alegeri legislative în această toamnă, iar conservatorii eurosceptici aflați la guvernare și care se bazează mult pe votul polonezilor din regiunile rurale, dependenți de agricultură, au pierdut din avansul în fața liberalilor pro-europeni.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că atacurile ruse asupra porturilor ucrainene sunt ”barbare”. ”Știm deja că asta va crea o uriașă criză alimentară în lume”, le-a spus Borrell reporterilor de la Bruxelles. Însă Politico.eu scrie că, începând de anul trecut, doar 40% din exporturile ucrainene de grâu se fac pe cale maritimă. 60% din aceste exporturi se fac pe cale terestră, prin țările din Estul Europei, unde grâul ucrainean netaxat a sufocat agricultura acestor state. Primele reacții au fost cele ale fermierilor și politicienilor polonezi (în condițiile în care Polonia este unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei pe plan militar și diplomatic), în vara anului trecut, iar apoi au avut loc proteste în Ungaria și Bulgaria. În mai 2023, cele cinci tari amintite mai sus au încheiat un acord cu Comisia Europeana prin care au primit compensații de 100 de milioane de euro și mai cu seamă asigurări că transporturile ucrainene de cereale nu se vor opri în aceste țări, ci le vor tranzita în drumul lor spre Vest. Planează însă din nou spectrul unei crize, pentru că acordul urmează să expire pe 15 septembrie, iar la aceasta se adaugă și blocada porturilor ucrainene la care recurge Rusia. De aici și întâlnirea miniștrilor Agriculturii din cele cinci state, care au semnat o declarație comună mai puțin categorică decât cea a premierului Morawiecki, dar care cere totuși pe un ton ferm ca executivul UE să prelungească măsurile ce urmează să expire la 15 septembrie, mai cu seamă că, spun miniștrii Agriculturii, se așteaptă recolte mai mari în acest an.
Pentru spaniolul Josep Borrell, situația agriculturii din țările est-europene nu pare să stârnească îngrijorări. ”Ucraina și UE trebuie să depună eforturi maxime pentru a simplifica exportul de alimente din Ucraina, în special prin creșterea cât se poate de mare a capacității coridoarelor alternative de transport. Asta înseamnă un efort mai mare pentru vecinii Ucrainei. Va trebui să contribuim mai mult, să ne deschidem frontierele și să facilităm transportul, pentru a lua grâul ucrainean din porturile Mării Negre. Asta va cere mai multa implicare din partea statelor membre. Am făcut mult, trebuie să facem și mai mult”, spune Borrell, nefăcând altceva decât să reia într-o limba de lemn bruxelleză apelul ministrului ucrainean de Externe, care vorbește tot despre ”eforturi maxime”, ”implicare” și ”cât se poate de mult”.
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a protestat împotriva ”politizării” transportului cerealelor prin tarile Europei de Est. ”Porturile ucrainene au o importanță strategică pentru asigurarea securității alimentare globale, în absența altor rute alternative și în contextul politizării tranzitului cerealelor prin Europa de Est. Având în vedere importanța programului pentru alimentație al ONU, chestiunea protejării porturilor de la Marea Neagra ar trebui pusă pe agenda ONU și ar trebui să devină o cauză pentru întreaga lume, inclusiv pentru tarile asiatice. Apelând la un calcul cinic, livrarea în Ucraina a rachetelor și a sistemelor antirachetă este nimic în comparație cu distrugerea infrastructurii portuare și a cu pierderea singurei rute comerciale”.
Aceeași ”narațiune” a politizării tranzitului cerealelor o remarcăm și la ambasadorul Ucrainei la UE, Vsevolod Cențov. ”Apreciem toată munca depusă până acum pentru ”Culoarele Solidarității” de către Comisia Europeană și statele membre UE vecine Ucrainei. Declarațiile unor state despre necesitatea extinderii interdicției exportului cerealelor ucrainene provoacă îngrijorări grave. Aceasta politizează realitatea practică a unei provocări logistice care periclitează eficacitatea culoarelor solidarității”, a spus ambasadorul ucrainean, pentru Politico.eu.
La începutul săptămânii, Rusia a anunțat că părăsește Inițiativa Mării Negre, care facilita exportul de cereale din Ucraina. Moscova a avertizat că, din acel moment, porturile ucrainene la Marea Neagra vor fi potențiale ținte militare. Kievul a anunțat că va continua să exporte cereale pe ruta temporară creată prin inițiativa abandonată de Rusia. În replică, Ministerul Apărării de la Moscova a avertizat că ”țările sub al căror pavilion se află asemenea nave vor fi considerate parte la conflictul din Ucraina”.
Moscova a justificat renunțarea la acordul pentru facilitarea exporturilor de cereale prin faptul că armata ucraineană a minat coridoarele către porturile ruse și că Rusia nu beneficiază cu adevărat de ridicarea sancțiunilor împotriva exportului de îngrășăminte. ”Imediat ce prevederile vizând Rusia vor fi respectate, partea rusă va reveni la implementarea acestui acord”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Joi, o zi mai târziu, Ucraina a ripostat avertizând că navele de transport cereale ce merg spre porturile ruse la Marea Neagră ar putea fi amenințate. O serie de analiști arată că amenințările ucrainene pot avea efect, câtă vreme porturile de la Marea Neagra sunt vitale pentru Rusia și că portul Novorossiysk este de departe cel mai mare port al Rusiei, la acesta adăugându-se porturile de la Marea Neagră Tuapse și Taman.
Potrivit serviciilor secrete americane, marina militară rusă a început să mineze din nou apele Mării Negre, pentru a bloca porturile ucrainene.
După retragerea din acordul pentru facilitare exporturilor ucrainene de cereale, armata Rusa a început să bombardeze porturile Cernomorsk și Odessa cu drone și rachete, vizând în special depozitele și terminalele de cereale și de petrol. Rusia a mai avertizat că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene ar putea fi considerate ”nave care transportă încărcături militare”.
Miercuri, Ucraina a anunțat că va folosi o rută temporară pentru exportul cerealelor prin apele teritoriale ale României. ”Scopul este să facilităm deblocarea transportului internațional în zona de nord-vest a Mării Negre”, a spus ministrul ucrainean al Dezvoltării Infrastructurii.
Romania tace si pupa in c_r americani, bruxelezi si ucraineni…
Miercuri, Ucraina a anunțat că va folosi o rută temporară pentru exportul cerealelor prin apele teritoriale ale României.–––Poate ne informeaza presa daca Ukraina a cerut permisiunea Romaniei sa foloseasca temporar exportul cerealelor,sau daca platesc Romaniei pt. ca se folosesc de zonele teritoriale ale tarii noastre .Altfel daca au luat aceasta hotarire fara asentimentul Romaniei ,nu prea este corect si ne demonstreaza inca o data ,ca toti pot face ori ce cu tara noastra ,atunci cind vor ei.
Sunt împotriva ”politizării” transportului cerealelor prin tarile Europei de Est. Aceste transporturi trebuie să se facă pe criterii economice, deci ca o afacere în care tarifele sunt stabilite pe bază de cerere/ofertă. Cine le dorește să plătească prețul pieței că americanii (și nu numai ei) le-au dat zeci de miliarde. Pentru guvernanții noștri ar fi o sursă serioasă de diminuare a deficitului bugetar. Dacă politicienii României ar face asta cred că nimeni n-ar mai zice nimic de pensiile lor speciale.
“Potrivit serviciilor secrete americane, marina militară rusă a început să mineze din nou apele Mării Negre, pentru a bloca porturile ucrainene.” – Asta este o minciuna cat casa, deoarece minele de data trecuta au fost puse de Ucraina, nu de Rusia. Pozitia polonezilor si a ungurilor este corecta in privinta interzicerii importurilor cerealelor ucrainene.
Asta-i……
Intrebare nu știți? Armamentul (parte din el ) intra prin România si cerialele (parte din ele) ies tot prin Romania. Da ,colonia americana de la Marea Neagră.
PS.Pai ce poziție strategica le-am dat americanilor ar fi trebuit ; acces SUA fara vize,investitii masive in infrastructura, energie, industrie,etc.
Americani ne dau pe bani mulți ( încredințare directă) armament fără nicio condiție pusă de partea română . Pretul e fixat de americani , fără negociere. Cat cer atata dau slugile umile și trădătoare.
Vedeți ce e in satele din România!
Fara apa curentă, canalizare și gaze. Copii care abandonează școala din cauza sărăciei accentuate.
Noi cumpărăm de multe miliarde armament. Industria noastră nu mai există demult. Suntem rușinea Europei!
Pe unde intră armamentul nu pot ieși cerealele?
Titlul e greşit. Corect ar fi fost nu „UE adoptă poziția Ucrainei”, ci „şefa Comisiei Europene şi ciracii săi de la Bruxelles, împreună cu conducerea Ucrainei, se supun ordinelor venite de la oligarhiile globaliste, via Washington”.
@Obs: motivul este tocmai acela că reducerea exporturilor de cereale AFECTEAZĂ interesele marilor puteri financiare, fiindcă sunt cerealele produse în Ucraina pe pământuri aparținând globaliştilor străini care nu vor să-şi vadă reduse profiturile. De aceea nici nu vor să permită Rusiei să exporte îngrăşăminte agricole, deşi asta ar ajuta țările sărace cărora, cu ipocrizie, le plâng de milă. Nu-i interesează deloc foametea din Africa, mai ales că o foarte mică parte din respectivele cereale ajung acolo, majoritatea rămânând în Europa. Iar povestea ucraineană cum că „noi suntem salvatorii de la foamete a întregii lumi” este încă o minciună sfruntată a unui regim corupt, care şi-a vândut şi distrus țara.
Colonia americama Romania nu are mimic de spus, nu protesteaza.
Ce spune si ce vrea americanul , aceea se face. Aici sunt slugile umile si tradatoare.
Firmele americane trebuie sa-si scoata cerialele din Ucraina!
Au ele mult pamant agricol scolo.
Te poti opune? NU. POTI CERE CEVA COMPENSATII ? DA, dar eu sunt sluga umila si nu indraznesc sa nu cumva sa supar stapanul.
Ps.Cu asemenea fibra suntem o tara ciuntita ,fara pretentii,
UE face tâmpenii peste prostii..Vezi cum aruncă cu banii europenilor spre ukraina pentru război, pentru arme și munție, in timp ce solicită incă bani de la țările membre pentru că sunt la fundul sacului..Tâmpiți grămadă care intețesc, escaladează războiul și distrug europa..
„Miercuri, Ucraina a anunțat că va folosi o rută temporară pentru exportul cerealelor prin apele teritoriale ale României. ”Scopul este să facilităm deblocarea transportului internațional în zona de nord-vest a Mării Negre”, a spus ministrul ucrainean al Dezvoltării Infrastructurii.”
Nici macar nu se ostenesc sa lase impresia lu’ romanache ca i-ar fi intrebat pe conducatorii locali ai acestui teritoriu. E de inteles din perspectiva lor, discuta direct cu decidentii reali. Iar aia sunt la Washington si Bruxelles.
Dece sa mananci Pâine scumpa ? Când poti sa mananci pâine ieftina ! Si-ti mai cumperi si o Bere Rece !
Obraznicia ucrainenilor va convinge in cele din urma occidentul ca a pariat pe un cal bolnav de nervi, cu musculatura unei mirtoage intretinute cu steroizi din vest, pe care ursul rusesc o va face bucati. O bucata va fi Odessa, si atunci Ucraina, ce mai ramane din ea, ramane fara iesire la mare si, deci, fara grija exporturilor de cereale cu barcutele. Atunci sa vezi ce lectii le vor da polonezii!
Daca acest export de cereale ar fi afectat marile puteri, abordarea UE ar fi fost cu totul alta, asa ca pozitia Poloniei si Ungariei este foarte corecta si absolut necesara. Modul cum se raliaza guvernantii de la Bucuresti este lamentabil.