
Audierea în cazul procurorului șef adjunct al DNA, Marius Iacob, la Secția pentru Procurori în materie disciplinară a CSM a fost amânată pentru 5 septembrie. Iacob s-a prezentat, miercuri, la CSM după ce Inspecția Judiciară a declanşat o acţiune disciplinară împotriva sa, acuzându-l de abateri disciplinare pentru că a delegat un procuror să reprezinte DNA în procesul civil cu Mihaiela Iorga.
Reamintim că Inspecţia Judiciară (IJ) a declanşat o acţiune disciplinară împotriva sa, acuzându-l că, încălcând mai multe dispoziţii, a delegat un procuror şef serviciu să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. De asemenea, este aşteptat în Secţia pentru procurori în materie disciplinară şi procurorul Carmen Simona Ricu, şef de serviciu în DNA, desemnat să reprezinte Direcţia în procesul Mihaielei Moraru Iorga şi care ar fi încălcat astfel regimul incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, scrie news.ro.
Inspecţia Judiciară a anunţat în 4 mai că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul Marius Constantin Iacob, adjunct al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor sau deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de către conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.
De ce este acuzat Marius Iacob
Potrivit IJ, procurorul Marius Iacob a desemnat-o pe Carmen Simona Ricu să reprezinte DNA la judecarea cauzei având ca obiect suspendarea executării ordinului procurorului şef al DNA privind suspendarea procurorului Mihaiela Moraru Iorga, încălcând astfel Ordinul procurorului general privind participarea procurorului în cauzele civile, care limitează participarea procurorilor DNA în anumite tipuri de cauze civile şi, pe de altă parte, impun participarea în toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă instanţe şi de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului instanţei supreme.
De asemenea, procurorul Marius Iacob ar fi încălcat şi Regulamentul de ordine interioară al DNA, care reglementează limitativ atribuţiile consilierului juridic al DNA, fără să existe posibilitatea substituirii acestuia în faţa instanţelor de judecată de un procuror din aceeaşi structură.
Carmen Simona Ricu, procuror şef serviciu la DNA, cercetată și ea în acest caz
În acest caz este cercetată disciplinar şi Carmen Simona Ricu, procuror şef serviciu la DNA, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.
„Urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob – procuror şef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susţinând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror şef al DNA”, susţinea Inspecţia Judiciară.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Marius Iacob mai este vizat de o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare, alături de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.