Pleacă banii tot către țările bogate

Cum contribuie românii cu 15 mld € la crearea de locuri de muncă în UE

Cresc importurile și tot cresc, iar exporturile românești nu pot ține deloc pasul cu ele. Statistica a prezentat rezultate detaliate pentru primele patru luni ale acestui an – date diseminate ale schimburilor comerciale cu străinătatea. Astfel, vânzările de produse către Europa au ajuns la 23 de miliarde de euro, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În schimb importurile au avut o dinamică mult mai accelerată, fiind de 28 de miliarde de euro, un avans de 7,5% față de 2018, rezultând un deficit de 5 miliarde de euro, indicator care, la fel, este în creștere. Anualizând, putem estima că anul 2019 aduce un nou record negativ pentru ieșirile de capital din România provenind din schimburile comerciale, deficitul, doar cu statele UE, fiind de circa 15 miliarde de euro.

Exporturile către statele UE au o pondere de 77,6% în total exporturi. Ţările situate pe primele trei locuri în derularea exporturilor au fost Germania (23,3% din total exporturi), Italia (11,1%) şi Franţa (7,4%).

Exporturile de maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile au reprezentat 29,6% din total exporturi în perioada ianuarie – aprilie 2019.

Cât priveşte importurile, acestea s-au cifrat la 28,108 miliarde de euro, în urcare cu 8,3% faţă de perioada ianuarie – aprilie 2018. Importurile provenite din celelalte 27 state ale UE au o pondere de 75,2% în total importuri, iar valoarea acestora a urcat cu 7,5% în perioada menţionată. Ţările situate pe primele tei locuri în derularea importurilor sunt Germania (19,9% din total importuri), Italia (9,2%) şi Ungaria (7,2%). Importurile de maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile deţin 26,8% din volumul total al importurilor.

N-ai industrie, nu emiți pretenții

Se poate vedea destul de clar că economia României este destul de dependentă de Germania, iar acest lucru este destul de ușor de înțeles având în vedere paleta de investiții nemțești în țară. Paradoxal, tocmai aceste investiții alimentează deficitele, Germania fiind net câștigătoare în relația comercială cu România. Motivul este că multe dintre aceste investiții sunt unități de producție din sectorul pieselor auto, unde se practică masiv lohn-ul. Adică materia primă este importată iar aici doar se asamblează, produsul finit fiind trimis înapoi către firma mamă, aceasta făcând vânzarea. avantajul local fiind încă ieftina forță de muncă locală. Cu totul altceva ar fi dacă marea majoritate a importurilor ar fi subansamble care să fie înglobate în produse superioare, care să fie vândute de subsidiara locală. Sau, încă și mai bine, ca investițiile în producție să includă și engineering-ul, care aduce cel mai mult plus valoare.

În al doilea rând, bineînțeleles că un alt motiv al creșterii explozive a importurilor o reprezintă creșterea salariilor din sectorul bugetar(care au antrenat, într-o anumită măsură, creșteri și la privat) și a pensiilor. O bună parte din venituri, după cum arată datele oferite de mai multe companii de consultanță, se duc pe mâncare. Și multă mâncare se aduce din import, odată pentru că intervine sezonalitatea pentru anumite tipuri de produse, dar și prețul. De multe ori, produsele de import sunt mai ieftine, fie din pricina folosirii unor metode care permit producții superioare în alte țări UE, fie pentru că întreprinderile agricole de acolo sunt mai eficiente, fie din pricina unor subvenții superioare acordate fermierilor.

În sfârșit, deficitele mari se datorează dezindustralizării României. Țara noastră nu mai are industrie de capacitate mare. Dar nevoie de produse ale acestei industrii există. Cu precădere pentru chimie și petrochimie, pentru că de aici provine jumătate din deficitul comercial al României, potrivit datelor pe anul trecut. Cu o industrie din care nu ai există decât punctual pe la Petromidia și Borzești, cu Rafo, Carom, Oltchim , combinatele de îngrășăminte închise, piața locală nu mai poate asigura deloc necesarul de produse de profit. Prin urmare, odată cu creșterea PIB-ului, crescând necesarul, va crește și importul și deficitul va accelera în continuare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1057 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Dau un exemplu…exista candva o fabrica care facea cutii viteza…motoare..punte fata..punte spate…scaune…faruri parbrize…etc Acum le fac strainii si romanii doar asambleaza…dar banii pe produs care se vinde in Romania il dau romanii…..Afacere foarte paguboasa dar ne mandrim cu ea…

  2. Deci ar trebui analizat cine a distrus industria petro-chimica romaneasca, la ordinul cui si prin ce masuri, iar aceste masuri trebuiesc inversate, iar faptuitorii pusi la index.

  3. Asta se datorează așa ziselor reforme pe care le-au cerut „deștepții” din UE și „proștilor” de români care le-au acceptat. Adică vă primim în UE doar după ce voi vă distrugeți industria ca să importați de la noi. Cretini conducători am mai avut și încă mai avem. Și încă poporul ăsta îi mai alege… după popor așa și conducătorii.

  4. Asa zisa industrie chimica „romaneasca” a fost energofaga, a mers in pierdere si a dus la nivelul de viata pe care il stimcu totii din „epoca de aur” Orice analiza ar trebui sa inceapa cu distrugerea Romaniei de catre cei care au „industrializat” Romania.

  5. Sistemul e simplu. Fabrica germana importa din Germania materiale la pret real, acestea se prelucreaza in Romania si se exporta inapoi in Germania la un sfert din pretul real catre o firma intermediara germana care o revinde altei firme germane, cu aceiasi patroni, la pretul real. Astfel profitul ramane in Germania iar deficitul in Romania. In plus, se poate spune de catre patronat fraierilor de muncitori si ingineri romani ca nu se pot mari salariile pentru ca nu este profit.

  6. Pai credeti ca degeaba au pus banditii de-o lovitura de stat in 89 sa producem noi sa le vindem lor si sa someze ai lor sa ne imbogatim noi?

  7. @Paul Visoianu… peste tot în lume industria chimică este energofagă… dacă n-ai habar, eu zic să nu comentezi. N-ai înțeles nimic din ce s-a întâmplat României și nouă ca popor în ultimii 30 de ani.

  8. Titlu senzationalist care denatureaza realitatea.
    Continut care nu respecta realitatea.

  9. Candva multi directori de firme ziceau: De ce sa cumparam din Romania cand la acelasi pret luom marfa din strainatate…adica de ce sa lom ciment romanesc…zahar…faina…legume si fructe…zarzavaturi….etc,,Ceea ce se inatampla si acum in supermarketuri. DAR…daca cumperi din Romania dai de munca la romani…statul le ia taxe pentru sanatate scoli…pensii si salarii. Rolul statului ar fi sa se produca cat mai mult in Romania.

  10. Păi romania nu e in UE ?? Cine-l oprește să nu-și creeze locuri de muncă in romania ?? Iarăși alții sunt de vină la imbecilitățile și impotența românului patriot ?? Bani ai semnat benvol să-i dai. Nu te-a obligat nimeni,. Ai vrut .. Deci care e problema ta ciumete impotent ? Ieși din europa. IEȘI ! Out ! Fă ca englezu bre. Să văd dacă ai sânge-n instalație. Dacă a doua zi mai ai ce băga sub nas.

  11. #Alina – Daca stii mai multe si mai bine de ce nu zici? Chiar m-ar interesa sa vad discrepantele dintre realitate si continutul articolului. Astept sa revii.

  12. #Vasile – Sunt intrutotul de acord cu continutul ambelor postari, in special cu cea adresata lui Paul Visoianu.

  13. #Marele URS – De data asta nu cred, sunt convins ca partea principala a vinei nu o constituie imbecilitatea si impotenta „romanului patriot” (cum, cu dispret total deplasat si nefondat, spui), ci „achizitionarea agresiva” a Romaniei pe post de piata de desfacere, de catre diversi „parteneri” europeni sau de prin alte parti. In plus, cred ca atunci cand e vorba de banii pe care si-i adjudeca statul din veniturile fiecaruia dintre noi, nimeni nu este consultat daca este de acord sa dea si cat sa dea. Iar atitudinea si exprimarea aroganta de „ciumete impotent”, precum si de atotcunoscator sfertodoct iti apartine intrutotul.

  14. Mirajul extern ii face pe multi romani sa lase totul vraiste,copii,parinti,batatura,si sa se duca pe coclauri pentru diferite „avantaje”materiale,dar se inghesuie la carnatii,branza,produsele neaose romanesti,saturati fiind de stilul lor alimentar si produse!Cata pizza,shaorma,s.alte scoici sa bagi in tine daca n-ai o sarmaluta si o ciorba zdravana cu bors?Ne rezumam acum cu ce-am ramas,lamentari nu-si mai au rostul,bani furati,flota,platforme petroliere,ind.masini de tot felul,alrom,le stim,stim si vinovatii si conturile grase dar lupta”coruptia ucide”,o manipulare cretina la care au pus botul la fel de stupizi,s-a dat pe comanda politica in timp ce mormanu’ crestea si jaful national exacerba,terenuri,imobile,paduri rase nederanjandu-i nimeni cu nimc!Ii deranja Dragniea,cu vila din Teleorman,nu-i nimc,l-au gabjit NELEGAL!CE FACURA?TOT RAHATU’PRAF!Deci,ne rezumam la ce AVEM,SI TOT MAI AVEM,si daca am fi ROMANI ADEVARATI AM OCOLI PRODUSELE STRAINE SI AM LUA NUMAI ROMANESTI,DAR TOTI,EU ASA FAC SI MAI VAD CATIVA,OCOLESC SUPERMARQ.,ALEG PIATA,TURISMUL SALUT VOUCHERELE,NU-SI CUNOSC TARA SI ALEARGA PE „COASTE DE AZUR” SI LAUDAM BULGARIA?,IN LOC SA-TI CANTE GREIERII PE VARF DE MUNTE?,SI AR FI PERFECT!ASA AU PROCEDAT SI AMERICANII PENTRU MASINILE,PRODUSELE LOR,TOT,SI LE-A MERS BINE,NOI BAGAM JAFURI IN TARA SI SE MIRA CA LE IA FOC!CAND CRESTE PIB-UL,POTI GANDI MULTE,INVESTITII,PENSII SI SALARII ADECVATE,UN DEFICIT MIC NU E DERANJANT SI HAI SA-L LASAM SA CREASCA FARA BETE IN ROATE SI ALTI „PREZICATORI”!CAND E BINE NU E BINE,RAUL,INVOLUTIA,PROSTIA,SUNT MAI ATRACTIVE?CE VRETI FRATILOR?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.