Cum fac alții? Bulgaria rambursează 100 de milioane euro consumatorilor de gaze

Bulgarii au reușit să obțină o înțelegere foarte avantajoasă pe prețul gazelor cu gigantul rusesc Gazprom, astfel încât Guvernul a decis să fie rambursați circa 100 de milioane de euro consumatorilor. Cea mai mare parte a acestei sume se va duce direct la cetățeni, dar și termoficarea va beneficia.

Prețul gazelor naturale este cu 53% mai mic astăzi în Bulgaria decât acum un an, a declarat premierul Boyko Borisov în cadrul unei ședințe extraordinare de guvern, potrivit Novinite. Ca atare, în cadrul ședinței de Guvern, autoritățile au decis ca furnizorul de gaz Bulgargaz, controlat de stat, să ramburseze clienților care au achiziționat gaze în perioada 1 ianuarie – 31 martie suma de 201,6 milioane de leva, peste 103 milioane de euro. 30 de milioane de euro vor merge la compania de termoficare a capitalei, Toplofikatsiya Sofia, și 11 milioane de euro către alte companii de distribuție. Restul, la cetățenii cu centrale termice.

Motivul pentru această rambursare a banilor este decizia Gazprom, luată în luna martie, de a reduce prețul de livrare a gazelor naturale către Bulgaria cu mai mult de 40%, retroactiv din august 2019. Compania rusă a returnat deja sume plătite către Bulgargaz pentru gazul achiziționat-diferența de preț- iar operatorul de gaz bulgar a anunțat disponibilitatea de rambursa la rândul lui aceste sume de bani către consumatori.

Consumul de gaze al Bulgariei este asigurat în cea mai mare parte prim importuri de gaze de la Gazprom. În ceea ce privește prețurile, la Sofia consumatorii casnici plătesc echivalentul a cinci eurocenți/kWh. Pentru comparație, prețul plătit în București este de 3,11 cenți.

La noi, mai complicat…

Bulgarii încă au prețuri reglementate la gaze, adică stabilite prin decret. În România, peste 10 anile, piața gazelor pentru casnici se liberalizează, adică renunțăm la prețurile impuse de ANRE. Liberalizarea nu adduce însă neapărat și ieftiniri , deși , față de un an în urmă gazul s-a ieftinit cu mai mult de 50%. ENGIE și E.ON, funrizorii care dețin peste 90% din piața casnicilor oferă, de la 1 iulie, gaze la același preț ca și în prezent, în ciuda faptului că ei își fac achizițiile mult mai ieftin. Au apărut și oferte cu 10 – 15% mai ieftine decât prețurile celor doi ‘mari’, dar sunt doar de la furnizori mici, locali. Problema lăcomiei furnizorilor a fost semnalată inclusiv la nivel guvernamental, ministrul Economiei Virgil Popescu precizând că așteaptă ieftiniri ‘semnificative’, în caz contrar urmând să sesizeze Consiliul Concurenței, care să investigheze aspecte legate de un posibil abuz de poziție dominantă.

„Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită oferte (pentru perioada de după 1 iulie 2020, când se liberalizează piaţa gazelor naturale, n.r.), ‘semnaţi cu noi’, că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ. Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa, o să am o întâlnire cu furnizorii să le explic că reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului la achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului”, a afirmat Virgil Popescu.

În acest moment, achizițiile de gaze se fac, în piață, la prețuri cuprinse între 40 și 50 de lei/MWh. Prețul final pe care-l cer marii furnizori este de 125 de lei, în cazul ENGIE, și 138 de lei, în cazul E.ON.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1071 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Nu as da exemplul Bulgariei. Rusi le-ar da gaze si pe gratis….Sa nu uitam dorinta ruseasca inca de acum o mie de ani de a avea imperiu pana la Constantinopole. Bulgarii sunt deja slavizati.
    Dar adevarat este o mafie a fostilor securisti care au furat-cumparat girand cu masina lor Dacia sau apartamentul …cumparand combinate de petrol si gaze si campuri de sonde petroliere.
    Poate ar trebui sa li se comfiste averea facuta din furat.
    Cum sa faci tu o tzara cu bruneti ajunsi la putere ca Iliescu..Nastase…Romascanu tziganu.

  2. @hi hi hO
    ar trebui sa continui cu „HotulCinstit” de la Cotroceni, cu spagarul-penal Lucovid, cu auto-vindecatul Flutur, cu Alinutzele si alte fete „lăbărale” care s-au culcat sanatoase si s-au trezit moarte, cu tanti-Nuti – devenita peste noapte „lăbărală”, cu ministru Grinda, cocalaru’Base, KukuveauaMov, coana’Macovei si tzatza aia in halat de baie-Pruna, Lighioana Stanciu, madam’Troacea, „Andrei Caca-Mica”, securistii-USRI, etc

  3. Incercati sa explicati omului simplu de ce plateste din buzunar huzureala politica si agresivitatea obsesiva fata de rusi, la fiecare factura pentru gaze. Sa vedem ce iese…

  4. S-a făcut propunerea către UE ,de că tre o fosta tara comunistă ca:toate salariile și pensiile sa fie egale în interiorul uniunii.Altfel nu prea se justifică aceasta uniune cred eu și nu cred că sunt sigurul.Sunt tari care nu vor să mai fie tratate ca niste gunoaie

  5. Bulgaria are dreptate : ei n-au nici un gram de gaz natural asa ca ei isi permit , in timp ce Romania are mult , mult gaz natural , insa nu mai e de mult al nostru !
    E un paradox : Europa centrala ( Austria , Cehia , Slovacia , Ungaria , etc ) n-au nici un gram de gaz natural sau petrol , si huzuresc in el , in timp ce noi le platim si lor consumul… Ce sa-i faci, tara obedienta , fosta si actuala colonie !

  6. Bugarii iau gaz de la rușii? Groaznic! Și ambasadorul USA din Bulgaria nu iese să atenționeze că nu-i voie cu rușii? Și președintele Tramp nu-l sună pe peședintele Bugariei, cum îl ordonâ presedintelui Iohannis să alungăm chinezii de la Cernavodă, iar guvernul românesc Ludovic Orban se execută cu celeritate ca să importăm energie de la unguri și bulgari? Și de unde “prețul gazului stabilit prin decret”? Păi urlă toate televiziunile și ziarele de la noi ca nu-i legal, că monștrii de Dragnea și Vâlcov au fixat prețul, că nu ne lasă iubitorea UE, și repede patrioții Câțu și Orban au anulat fiindcă e piață liberă și distribuitorii sunt liberi la jăcmanit gatitul mâncarii și încalzirea românilor. Bulgarii și ungurii sunt bine cu Rusia și China, câțeii care ne conduc România chelălăie lângă latratul Occidentului, care își vede altfel pe față de interesele economice cu acestia, României fraiere fiindu-i interzis. Asta e. Să ne iubim serviciile prioritore de patrie care fac jocurile: “rien ne va plus”. Alegeți singur traducerea: Nu mai plasați pariuri sau Nimic nu merge bine, Totul merge prost.

  7. Bravo lor!
    Si romanii merita sa plateasca triplu lichefiatul amerlocilor din Adriatica, pentru ca sunt niste prosti care ascuslta de imbecilii astia tradatori, pusi stapani peste colonie, si carora le-am dat gratis gazul Romaniei.
    Ba mai mult Romania a pierdut si traficul din gazele livrate bulgarilor prin Dobrogea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.