Cum pierde statul român aproape 90 de milioane lei

Cum pierde statul român aproape 90 de milioane lei? Este întrebarea la care dă un răspuns mai mult decât explicit economistul Adrian Câciu. Într-o postare pe pagina sa de FB, Câciu scrie:

O vânzare de titluri de stat extrem de ciudata, prin care statul român pierde aproape 90 de milioane lei, dobânzi suplimentare, s-a petrecut astăzi.

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de pe piața internă suma de 718,4 milioane lei cu o dobânda de 4,72% și o maturitate a împrumutului de 140 de luni (11 ani și 8 luni).

Emisiunea de titluri de stat care a stat la baza împrumutului viza atragerea unei sume de 600 milioane lei la o dobânda de 3,65%.

În loc sa respingă ofertele ca fiind necompetitive, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat mai mult decât și-a propus, adică 718,4 milioane lei la o dobânda cu 1,07 puncte procentuale mai mare.

Adică la o dobânda cu 22,6% mai mare decât dobânda din prospectul de emisiune.

Pe calculul la total maturitate, asta se traduce într-o plata suplimentara de dobânzi de 89.555.160 lei.

De ce era necesar ca statul sa plătească o astfel de dobânda suplimentara în contextul în care contravaloarea acestor bani se putea duce pe o luna de pensie minima mărită sau pe dotări la vreun spital, asta nu pot sa înțeleg.

Dar pot sa spun ca, în trecutul recent, prin august, pe maturitate similara, statul se împrumuta la 4,27%.

Ca să ne înțelegem:
Jocul cu dobânzi crescute acceptate asa ușor, duce toate dobânzile la titlurile de stat în sus.
Ori sa faci chestiunea asta, în contextul în care dobânzile erau în scădere, ajungând în jurul lui 4,1% nu știu cum se interpretează, dar nu e deloc corect fata de stat.
Asta este opinia mea, eu nu as fi acceptat o astfel de dobânda, pentru ca nu eu plătesc ci cetățenii si copiii noștri vor plăti și împrumutul și dobanda.
E vorba de responsabilitate aici.
Cum să arunci dobânda în aer, peste dobânzile din piață secundara?
Asta o fi „increderea investitorilor”? Așa arată ea?
Detalii în link.“

 

Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. de ce se face asta? Pentru ca pot si nu-i intereseaza, a fost seceta pentru ei si grupurile lor de interese si trebuie sa recupereze, sa multumeasca „sustinatorii”.
    Familiile si copii lor, clar nu vor plati aceasta datorie, ba chiar din contra. Familiile si copii lor se vor hrani din aceste miscari mafiote, tangente cu atacuri la siguranta statului.

    Pe de cealalta parte, populatia obosita de atata lupta anti-coruptie pe social media este latenta pentru ca nu li se traduce, pentru ca stirea nu le este prezentata in propozitii simple, pe care sa le poata intelege.
    Sa nu uitam ca avem analfabetism functional la cote crancene.

  2. Pai parandaratu,renta,ploconu,spaga…Adica di jaba ne-am ales si reales? Timpu trece si guvernarea trece si vinE batranetile,iar sistemul de pensii cica este ne sugstenabil si tre sa umplem sub saltea.

  3. A fost TRAS LA RASPUNDERE in 30 de ani VRE_UN GUVERN SAU PARTID PENTRU NENOROCIRILE PE CARE le-a facut? Exista o lege nescrisa a guvernarii in ROMANIA, NICI UN GUVERN NU IL ACUZA DECAT VERBAL PE CEL CARE A PLECAT.DE ce, PENTRU CA INFORMATIA O AU TOTI, FIECARE STIE DESPRE FIECARE CAT AU ACUMULAT SI CUM AU ACUMULAT.SI D_NAUL STIE DAR EL LUCREAZA SELECTIV SI PUNCTUAL IN FUNCTIE DE STAPAN . Pensiile speciale/de servici sunt o parte din cheia care invarte sistemul JUDICIAR DIN ROMANIA asa dupa cum ne-a aratat GUVERNUL MEU.Magistratilor li sa amintit ce grade de libertate pot avea ca sa nu li se urce la cap independenta.

  4. Da ce, dă domnul Câțu din buzunarul lui diferența de dobândă? Îl trage cineva la răspundere? # de toate felurile se mai burzuluiesc prin televiziuni și în piețe? Se mai crizează doamna Chichirău? Nu, Nu, Nu! Înseamnă că e bine și necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.