Cum pot să scadă prețurile la gaze

Există doar 3 modalități care pot aduce prețuri mai mici la gaze: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii (transport, distribuție și înmagazinare), concurența ridicată în piață și reducerea fiscalității, conform lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Nu există tarife mici, dacă costurile unitare sunt mari
Gradul anual de utilizare al sistemului de distribuție la nivel național este la un nivel de  cca.10% și este în scădere de la an la an în special ca urmare a stimulării construiri de noi rețele de gaze, fără un studiu de piață prealabil, care să arate dacă există interes al consumatorilor pentru a consuma gaze.
Se ajunge astfel în situația în care, aceste conducte rămân parțial neutilizate deoarece nu se racordează noi consumatori la ele sau nu este un consum sustenabil pentru investiție. Astfel, investițiile ineficiente din ultimii 30 de ani, stimulate sau patronate de diferite programe naționale și instituții de stat,  și din ce în ce mai ineficiente în ultimii ani adaugă continuu costuri, fără a crea și premiza de noi venituri, ceea ce conduce la creșterea costurilor unitare și implicit a tarifelor și a prețurilor la gaze. La acestea se adaugă măsurile populiste de acordare a ”gratuității” pentru a construi rețele de distribuție pentru unii consumatori care să fie împărțite în facturile tuturor consumatorilor.
Oprirea ”gratuităților” și aplicarea principiului beneficiarul direct și exclusiv al unei investiții trebuie să suporte investiția pentru a nu genera costuri pentru alți consumatori, concomitent cu impunerea de către ANRE a unor criterii de eficiență în Planurile de Dezvoltare a Rețelelor, dar și al managerilor si membrilor Consiliului de Administrație, astfel încât să se evite socializarea costurilor și să se asigure creșterea eficienței, poate determina reducerea costurilor unitare, respectiv scăderea tarifelor și implicit a prețurilor.
Acțiunile trebuie să vizeze realizarea de noi investiții, doar dacă acestea sunt acoperite de o cerere reală și care să susțină fezabilitatea investiției, dar și schimbarea metodologiei de tarifare care să țină seama de centre de costuri la nivelul localităților și evitarea subvențiilor încrucișate sau a socializării costurilor, care există în prezent.
Scăderea prețului gazelor marfă din producția internă, nu se poate realiza ”din pix”, așa cum s-a încercat prin OUG 114 și OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investițiilor în noi capacități de producție, ceea ce face ca producția să scadă și să crească importurile. Importuri la care nu se pot stabili ”din pix” prețurile, și care în lipsa concurenței vin cu prețuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a prețului la gaze erodează producția internă de gaze, crește dependența de importuri și mărește artificial prețul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluția prețului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că prețurile medii reale, plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor.
Singura metodă reală este concurența acerbă între furnizori, care să aducă în permanență în piață prețurile cele mai mici posibile pentru acel moment.
Prețurile reglementate sunt natural mai mari decât prețurile din piața liberă, deoarece acestea sunt suficient de mari încât să acopere orice risc al furnizorilor în perioada de reglementare față de evoluția piețiii en gros, transferând toate riscurile și costurile consumatorului.
Fiscalitatea în domeniul gazelor în România este una ridicată și a crescut în permanență în ultimii ani.
În numele protejării consumatorilor, statul român a introdus în ultimii 15 ani în permanență noi taxe și le a crescut în continuu pe cele existente cu scopul de a obține bani la bugetul de stat. Fiscalitate mică, înseamnă prețuri mai mici.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4934 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ne-a făcut chisăliță, îmbrobodîndu-ne cu țevi. Chisăliță, mai bine spune-ne cît sînt costurile de producție! De pildă la OMV-Petrom costurile de producție sînt de 14 usd/butoi (baril) de țiței, primul trimestru al anului acesta, dar îl facturează la prețul „pieții” ce, azi, e undeva la 75 usd/butoi, de cinci ori mai scump sau cu 500%.

  2. Articolul pare scris de producatorii de gaze.sa scada preturile altii,nu ei.piata gazului nu e una concurentiala,ca avem 3 producatori mari si lati.pretul de vanzare a gazului extras nu tine cont de costul de productie ci se bazeaza pe cotatiile internationale.acesti producatori monopolisti nu extrag gaz pe Marte,ci extrag din perimetrele concesionate de statul roman pe redevente insignifiante.in aceste conditii singura masura corecta si adevarata pentru scaderea pretului la gaz ESTE IMPOZITAREA PROFITULUI EXCEPTIONAL A PRODUCATORILOR,insotita de subventii pentru consumatori.
    PS-va mai aduceti aminte de celebra liberalizare a pretului gazului de acum cativa ani?va mai aduceti aminte ce promiteau atunci politrucii liberali si useristi?

  3. După spargerea Rusiei în bucăți,cat un județ de-al nostru,atunci vom lua ieftin,nu numai gazul ci și pâinea,îngrășămintele(pe motiv că suficienti celoveci s-au metamorfozat in Ucraina).Noii conducători ruși vor avea tot interesul să-și vândă bogățiile imense.Dar atât cât trăiește Putin,pare imposibil.

  4. Continuare la comentariul meu de mai sus:deja,bogătașii Rusiei,își pierd răbdarea cu Putin.Ceva se pregătește.Ghiciti,ce anume?De câteva zile lumea a aflat că am trecut cu brio de acel moment periculos de inflexiune in care posibilitatea aruncării unei nucleare de către muscali era foarte probabilă.Rusii,nu vor mai arunc în veci vreo nucleară.Putin știe asta,că nu-i prost.Iar convențional, Rusia este neglijabilă într-o confruntare directă cu NATO (din fericire Romania este in NATO).Asta este completarea mea la infantilismul celor 6 inși de mai sus.Nici trolii nu mai sunt ce erau o dată.

  5. Completare la completare:Grobienii nu știu că gazele rusești ajung ,daca doar acestea ar exista,pentru toată lumea,nu zic secole,dar pe un secol pariez că ajung.Dar ,cum am spus,cu Putin la 2m…

  6. Ia sǎ se impoziteze cu 99% traderii care pun adaos peste 5% şi prețurile scad la o treime.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.