Livrările de petrol şi gaze fac din ţările UE un importator net în relaţia cu primele trei state care vor forma Uniunea Eurasiatică. Nici dacă noul spaţiu gândit de Putin se va extinde la nivelul întregii CSI, lucrurile nu se schimbă prea mult, conform money.ro.
Teoretic, începând cu 1 ianuarie 2012, trei ţări din spaţiul ex-sovietic îşi vor integra ecconomiile în ceea ce premierul Rusiei şi, cel mai probabil viitorul preşedinte, Vladimir Putin, a numit încă de acum două luni Uniunea Eurasiatică. Este vorba despre Rusia, Belarus şi Kazahstan.
Cele trei foste republici foste sovietice, care au împreuna o populaţie de 170 de milioane de locuitori, vor forma un singur spaţiu economic, de la începutul anului viitor. Din 2015, Uniunea va lua fiinţă în mod oficial, scopul fiind unificarea economiilor şi monedelor fostelor ţări sovietice, dar şi adoptarea unor politici comune in ceea ce priveste vizele şi imigratia.
În ce relaţii comerciale se află Europa cu cele trei state care vor pune bazele noii Uniuni? Deficit comercial cu Rusia şi Kazahstan, excedent în relaţia cu Belarusul, ţară care se confruntă cu grave probleme economice în prezent.
Astfel, potrivit datelor Eurostat, în 2010, importurile ţărilor UE din Rusia se ridicau la astronomica sumă de 158 de miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de doar 86,5. Din Kazahstan, cele 27 de state UE au importat în valoare de 15,8 miliarde de euro, dar au exportat de doar 5,2 miliarde. Doar balanţa cu Belarusul a fost excedentară: importuri de 2,6 miliarde şi exporturi de 6,7 miliarde. Deci, la nivelul anului trecut, UE a avut un deficit comercial de peste 78 de miliarde, cu cele trei ţări, determinat, evident, de importurile masive de materii prime energetice, în special petrol şi gaze, din Kazahstan. Cel mai probabil, deficitul va creşte, dacă ţinem cont de preţurile în creştere anunţate de Gazprom pentru clienţii săi europeni la sfârşitul întregului an.
Cum stau lucrurile dacă, strict teoretic,Putin va reuşi să integreze în noua Uniune toate statele care formează acum Comunitatea Statelor Independente CSI. Nu este un calcul hazardat, dat fiind că, pe de o parte, noul spaţiu poate acceptă din start noi memmbri, lucru deja spus de Putin şi, pe de altă parte, nu este greu de intuit care sunt intenţiile premierului rus: destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX, după cum a spus el, chiar în momentele în care se puneau bazele noii uniuni euroasiatice. La nivelul anului trecut, totalul importurilor UE din cele 11 state membre ale CSI se ridicau la aproape 199,9 miliarde de euro (acum zece ani erau de doar 76 de miliarde) iar exporturile au fost de doar 122,5 miliarde. Rezultă deci un deficit de 77,3 miliarde de euro. O consolare: dacă în zece ani importurile au crescut, anual, cu 10%, exporturile au avut o medie anuală de creştere de aproape 14%.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.