Cum vor britanicii să se apere de atentate

Poliția britanică va avea dreptul să deschidă focul asupra acelor șoferi care sunt pe punctul de a comite un atentat, a declarat joi directorul Consiliului Național al Șefilor de Poliție (National Police Chiefs’ Council – NPCC) din Marea Britanie, Simon Chesterman, citat de agenția EFE, preluată de Agerpres.

Până în prezent agenții de poliție britanici erau autorizați să deschidă focul numai pentru a opri conducătorii vehiculelor aflate în mișcare să provoace pagube suplimentare, dar ultimele atentate comise la Londra, Nisa și Berlin, în care teroriști au pătruns cu vehicule în mulțime, au determinat revizuirea acestei măsuri.

„Am văzut în ultima vreme tactici multe și oribile de a comite atentate cu mașini și camioane”, a explicat Simon Chesterman în fața presei, precizând că, deși până în prezent politica era de a nu deschide focul asupra șoferilor, în urma ultimelor evenimente s-a decis schimbarea acestei proceduri.

„Atunci când un vehicul este folosit ca armă principală de atac, nu rămân multe opțiuni la dispoziție, decât de a trage asupra șoferului pentru ca el să frâneze, mai ales dacă este vorba despre un camion”, a explicat directorul NPCC, care coordonează operațiunile forțelor de ordine britanice.

Unul dintre cele mai mari riscuri avute în vedere până în prezent pentru astfel de situații era posibilitatea ca gloanțele trase să ricoșeze și să provoace astfel victime colaterale, dar Simon Chesterman a susținut că la ora actuală poliția britanică este echipată cu muniție care străpunge suprafețele vitrate și portierele vehiculelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.