Dansul

Gata cu distanțarea socială! Gata cu pandemia! Jos Guvernul Orban! Jos cu pesediștii, vrem alegeri anticipate! Se deschid uşile restaurantului. Poc. Poc. Poc. Se izbesc de pereţi. Se înmoaie uşile de parcă ar fi din zahăr.

Se prefac în fondante, mmmmmn! Ce gust! Ce gust princiar! Magicianule, nu e restaurant! E căsuţa de turtă dulce pe care câmpurile magnetice or s-o strivească în finalul dement al acestei text dement, uite-aşa or să fie storcoşiţi oamenii ăştia, săracii! Să se-nveţe minte! Să nu mai bârfească! Să nu mai comploteze!

Să nu mai tragă sfori! Să nu mai tragă pe nimeni de limbă, să nu mai tragă mâţa de coadă! Să nu tragă cu ochiul. Să nu tragă vânturi la sindrofii. Să nu tragă la măsea. Să nu tragă cu praştia, cu katiuşa, cu arcu’, cu Marcu. Hei, magicianule, câmpurile magnetice au început să pulseze, ce faci?! Fac un inventar, vezi bine, magicianule, zice magicianul, burzuluindu-se foarte. Deci! Ah, teribilul deci! Deci se deschid uşile restaurantului şi intră nebuna aia de Agatha. N-o ştiţi? Nu se poate să n-o ştiţi. Am spus dacă n-o cunoaşteţi pe Agatha. N-am greşit cu nimic. Am spus Agatha şi nu Agartha! Şi pictorul Bonifaciu se supără şi el că unii vor să inducă lumea în eroare. Strigă plin de supărare.

Fripturiştilor! Malagambiştilor! Conţopiştilor! Agatha asta e un înger! E un drac de femeie, zice Haralambie plescăind. E femeia-de-oţel din benzile desenate, strigă Jobo, alcoolicul iar Rudolf, vânzătorul de ziare-i ţine hangul. Hai, Agatho! Bum, buuum. Haralambie cade lat de emoţie.

Comisarul şef rămâne interzis. Nici madam Brizard nu se simte în apele ei. Cum să iasă tocmai acum de pe ring, tocmai acum când lumea întreagă din Adamville stătea cu ochii pe ea, drapată fiind în roşu, roşu?! Şi ce piruete făcea! E madam Brizard, nu e pachebot, zic eu, răutăcios, să risipesc vraja, vai, credeam că e pachebot, scâncesc fraţii Gerome întorşi dintr-o foarte lungă călătorie, credeam că e Titanicul!

Să vorbim despre Titanic, zic eu, săracii îi salvează pe cei bogaţi, asta e lecţia Titanicului, zice senatorul Protopopescu scălâmbăindu-se cu Izolba Verhoveen pe ring şi dându-şi aere de parlamentar european. Bonifaciu se ţine după fusta Agathei, e tot mai insistent, se înghesuie printre mese, se buluceşte, se izbeşte de o chelneriţă care răspunde la numele de Mata Hari, se ridică, alunecă iar şi urlă ca un apucat. Iubitoooooo!

Nişte complotişti din fundul sălii sar speriaţi. Gata, gata să aprindă fitilul, îşi zic ei cu năduf, să se dea de gol. Credeau că i-a dibuit poliţia secretă, siguranţa statului. Aşa îşi zic ei părând gata de a se preda. Ei, aşa de ochii lumii. Au ei metode periculoase. Pot scăpa din orice clenci. Vor apăra cu viaţa reţelele lor secrete din Est, din Vest, din Nord, din Sud. E doar Agatha, zice unul dintre complotişti răsuflând uşurat. Vai, Agatho, pictoraşul tău ne-a speriat de moarte, cum a mai strigat împieliţatul, din dragoste a strigat, mai zic plini de gravitate complotiştii şi se întorc la treburile lor, pâş, pâş, pâş. Treburi cu schepsis.

Sforicele politice. Bubuliene, masoniste, masochiste, manichiuriste. Pardon! E şi-o manichiuristă printre ei. Are ea un lac de unghii special. Dai pe unghiile agenţilor şi agenţii ies la iveală, se dau de gol, oameni şi ei, umblă după fuste. Agatha e înţelegătoare. Îmi face cu ochiul. Eu nici nu vreau s-o văd, mâncătoare de inimi.

Că m-a dus cu zăhărelul. Şi-acum, uite-o, se bagă în treburi complotiste. Zice, făcând pe nebuna. Amestecate mai sunt treburile astea lumeşti, oameni buni. Mă gândesc la conspiraţii, la trepanaţii, la ulceraţii. Uraaaaa! Așa strigă popoarele restaurantului, înveselite şi împătimite de parfumul Agathei. Cum care popoare?

Popoarele de personaje! Grebila Marumbo, Iosrio, Marabella, comisarul Bravissimo, unul dintre baronii nordului, Brabulis, Marchiza Van Dyck, Potloghin de la brutărie, Esmeralda și Bertha de la cofetărie, Paperov de la gazolina municipală, Bersgonian de la arhivele secrete, Adervistoian, comerciantul de blănuri, vicepreşedintele Weinberger, Abu Kadâr, fabricantul de cartușe din Alhombra, Matilda, spălătoreasa cartierului, Lady Zaza, Marghioala, femeie de lume, călătorită prin Casablanca, Copenhaga, Detroit, Lyon, Marsilia, Moscova, un conțopist, fost tunar, Gore Prezan, Emil, spițerul, Pricoliciul de la Arsenal, Eleonora, domnișoara Margareta, profesorul Stamatiade, Pache Pacherovsky, conțopistul de la Primărie, poetesa Carmen, domnul Pompiliu, Moreaugarin, Barzoti, bucătarul de la Mambo Pub, Don Pasqualedo, Bucătăresele Vesele din Nottingham, vicontele Blimberi, Di Giorgio, beltonianul Arbuzov, Ambalaia, prinţesa din Borobudur, epidemul din Gugumbe, regentul Matayo din Borobudur, Nicaor din Adamville, misterioşii din Kalabra, Pelerinul din Quatar, Geta Eterica, Temutul Caligarri, un comerciant de pânzeturi rare, pe nume Zibin, melcul cu cochilie de lumină veche, comisarul Mallory, doctorul acvatic, Daria Capucino, Salgazabar, Plotor, gastrobanianul de sticlă, de Barbosa, burgandaiul de Firossa şi de Gunatobanon, halebardierul din Grisa, Sira Serano, din Guadal, Efrona Rimina, cititoare în stele din Batoa Butuba, cruciaţii delicioşi din Jahaw al Manir, Abuuk Katar, Zakor Magaror, întâiul inginer al mândrei Bulbona, Sira Serano, din Guadal, Marmeidillah, peştoaica peştoaicelor, împăratul Owagama, generalul Opragamagopta, Gambria, năbădăioasa, comis-voiajorul caşaloţilor, Castel Blanco, armurierul. Uraaaaa! Așa strigă instrumentiştii veseli că popoarele-s slobode la gură şi că fac niţică mişcare printre mese, un tango, acolo, să se dezmorţească, dans nebun, de neoprit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.