Datoria externă, din galop în galop

Datoria externă totală a crescut cu 1,39 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

Datoria externă pe termen lung a însumat 69,559 miliarde de euro la 31 octombrie 2017 (73,8% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,1% faţă de 31 decembrie 2016, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2017 nivelul de 24,742 miliarde de euro (26,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 6,3% faţă de 31 decembrie 2016, mai arată BNR într-un comunicat de presă.

Potrivit Băncii Naționale a României, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,302 miliarde de euro, în primele zece luni din acest an, în creştere cu 87%, comparativ cu perioada similară din 2016.

Despre investițiile străine

BNR precizzează totodată că investițiile străine au crescut la 4,09 miliarde de euro, în primele zece luni ale acestui an, de la 3,4 miliarde de euro, în perioada similară de anul trecut.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,09 miliarde de euro (comparativ cu 3,4 miliarde de euro în perioada ianuarie – octombrie 2016), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,4 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 659 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat al BNR.

„În perioada ianuarie – octombrie 2017 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,3 miliarde de euro, comparativ cu 2,8 miliarde de euro în perioada ianuarie – octombrie 2016; în structură, balanţa bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,03 miliarde de euro, respectiv cu 296 de milioane de euro, balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai redus cu 274 de milioane de euro, iar balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 136 de milioane de euro”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Pe ce greste datoria externa pe aia sunt mai aprigi laudatorii PSD.Daca ar plati-o ei probabil ar face (vorba uneia toape aprige)-Ciocul mic.

    • Gheorghe, cand basescu a imprumutat 20 de miliarde de la FMI, bani care s-au evaporat, dece n-ai protestat? Ciocu` mic!

  2. Pe ce creste datoria externa pe aia sunt mai aprigi laudatorii PSD.Daca ar plati-o ei probabil ar face (vorba uneia toape aprige)-Ciocul mic.

  3. Ați remarcat că aștia de la BNR „au ascuns”, pe acolo „prin dosurile” BNR, și pe un anumit Eugen Ovidiu Chirovici, autor de cărți ?

  4. Trebuiesc confiscate averile frauduloase ale miliardarilor romani si se plateste datoria . Oricum sint averi furate .

    • Just! Asa ar trebui. Dar cine s-ao faca? Poate doar armata sa-i aresteze..

  5. Pentru linistea celor care sunt foarte ingrijorati de datoria externa a Romaniei le propun o tema de casa: 1)In urmatorii 3 ani datoria sa cresca cu 50% (vom fi sub cea a Germaniei,de ex.) 2)Toti banii sa fie directionati spre constructia de cai rutiere,cai ferate,refacerea zonelor portuare de la Dunare,aero- porturi modernizate in toate cele 8 regiuni europene 3)Pe fiecare sa circule : masini electrice,locomotive electrice si vagoane de calatori si marfa ,vapoare si chiar avioane de fabricatie romanesca cu larga cooperare europeana. 3)

  6. Duduie Romania, duduie si Datoria!
    O vor plati mandrii romani, urmasii lui Dragnea si Tariceanu!

    • Sper sa o plateasca postacii PSD-isti. Ei au facut-o, ei sa o plateasca.

  7. Nici unul nua observat ca investitiile straine au crescut!? Deci cum e cu Bau-Bau ca pleaca investitorii???

    • Au crescut cheltuielile de transport ale furaciunilor. Alea nu sunt investitii daca nu fac sa creasca nivelul de trai al lucratorilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.