De ce a suspendat China tranzacțiile valutare ale mai multor bănci străine

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a suspendat până în martie cel puţin trei instituţii străine de creditare care efectuau tranzacţii valutare, au declarat miercuri pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Lichidarea poziţiilor spot pentru clienţi şi alte activităţi legate de operaţiunile transfrontaliere (onshore şi offshore) se află printre serviciile suspendate de PBOC, relatează Bursa.ro.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Chinei nu au comentat informaţia.

Numele celor trei bănci nu este cunoscut iar motivarea deciziei nu a fost inclusă în documentele trimise băncilor străine de PBOC, susţin sursele.

Măsura vine după ce în august Banca Centrală a Chinei a devaluat moneda naţională, yuanul, la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii aproape trei ani. De atunci, PBOC s-a confruntat cu dificultăţi în gestionarea cursului de schimb şi în stoparea ieşirilor de capital, în condiţiile încetinirii economiei.

Autorităţile de la Beijing au avertizat băncile că se vor confrunta cu noi restricţii dacă profită de diferenţele de curs valutar, susţin sursele.
Ei speră să atenueze presiunile asupra yuanului şi asupra achiziţiilor de valută. Dar nu cred că autorităţile vor adopta măsuri dure de control al capitalului, le vor consolida probabil pe cele existente, a declarat un economist sub protecţia anonimatului.

Un raport pe 2015 realizat de Asiamoney arată că principalele bănci străine prezente pe piaţa forex din China sunt Deutsche Bank, Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), HSBC, Citigroup şi BNP Paribas. Întrebaţi dacă au primit notificări de la PBOC, reprezentanţii Citi, Deutsche Bank, HSBC şi BNP Paribas au refuzat să comenteze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.