De ce își permite Putin să aresteze investitori americani?

Unul dintre cei mai respectați investitori străini din Rusia, Michael Calvey, a fost arestat sub acuzația de deturnare de fonduri. Calvey a condus, începând din 1994, fondul de investiții Baring Vostok și a reușit să lucreze foarte bine cu oficialii guvernamentali în timpul regimurilor Elțîn și Putin. Odată cu arestarea sa, Bloomberg, Financial Times sau The Economist arată că alți mari investitori se întreabă ce înseamnă asta pentru afacerile lor la Moscova sau dacă nu urmează să fie arestați sau urmăriți de fostul KGB (FSB), dacă se implică în dispute precum cea a lui Calvey. Acesta a fost arestat împreună cu alți trei angajați ai unei bănci. Cazul este instrumentat de FSB.

Președintele Putin, care s-a întâlnit deseori cu Calvey la diverse evenimente economice, a declarat că urmărește îndeaproape cazul. ”Sperăm ca asta să nu afecteze în vreun fel climatul investițional”, a spus Putin. Însă despre ce climat investitional este vorba, când sancțiunile americane au redus de zece ori sumele investite. Presiunile de acest fel nu-i vor ușura situatia lui Calvey. Acesta a fost apărat de mai multe personaje influente din Rusia, printre care Gherman Gref, fost ministru, un apropiat al lui Putin și acum președintele Sberbank.  Judecătorii au decis menținerea lui Calvey în arest pentru doua luni. Calvey reușise să navigheze bine prin apele tulburi ale afacerilor din Rusia și a ajuns chiar să angajeze part-time un fost cosmonaut pentru a-l ajuta în hățișul de interese.

Cazul Calvey este comparat în presa americană cu cel al lui Bill Browder, fostul sef al Hermitage Capital, implicat în celebrul dosar Magnitki. Browder a fost condamnat în contumacie în Rusia la nouă ani de închisoare. Interopolul a refuzat, în 2014, arestarea sa în baza unui mandat rus. Parlamentul European consideră că dosarul lui Browder a fost unul politic. Având în vedere precedentul, mai mulți investitori străini au început să-și scoată capitalul din Rusia.

Potrivit Bloomberg, problemele lui Calvey își au originea în disputa sa cu acționarii Băncii Orient Express, o bancă unde fondul lui Calvey a cumpărat un procent din acțiuni în urmă cu circa zece ani, când a pariat pe creșterea pieței de retail. Banca a început să aibă probleme în ultimii ani, cand economia rusă a încetat să mai crească, și a fuzionat cu o bancă a lui Artem Avetisian, un investitor rus cunoscut pentru legăturile cu serviciile secrete (bun prieten al fiului lui Nikolai Patrușev, fost șef FSB și actual secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse) și rolul său în consilierea guvernului rus.

În 2018, banca centrală a Rusiei a cerut acestei bănci să-și majoreze capitalul, iar atunci Calvey și ceilalți acționari nu au reușit să cadă de acord cât din acest efort să-i revină fiecăruia. Baring Vostok i-a dat in judecată pe ceilalți investitori, într-o instanță de la Londra. I-a acuzat că au preluat ilegal active ale băncii.

În Rusia, o dispută cu cine nu trebuie te poate costa scump, scrie Leonid Bershidsky pentru Bloomberg. În plus, cazul Calvey mai arată că regimul Putin nu mai pune preț pe investitorii străini și pe banii lor și mizează mai mult pe marii coloși economici controlați de stat. ”Kremlinul știe că investițiile vestice s-au redus deja, sub impactul sancțiunilor impuse de SUA. Indiferent ce i se întâmpla lui Calvey, lucrurile nu pot să se înrăutățească prea mult. Investițiile străine în primele nouă luni din 2018 au fost de 2,4 miliarde de dolari, față de 25 de miliarde în aceeași perioadă a anului 2017”.

”Când Putin vorbește despre necesitatea avansului tehnologic, el nu se bazează pe vreun antreprenor, fie el rus sau străin, ci pe companiile gigant care au acumulat resurse uraișe în timpul regimului său. Și investițiile directe vin de la stat, nu de la vesticii care s-ar încumeta să-și lase banii în seama unui Calvey. Potrivit Russian Venture Capital Association, 58% din investițiile din Rusia din 2017 au fost făcute de două mari fonduri de stat. Soarta lui Calvey va depinde probabil de abilitatea sa de a-și rezolva disputa cu asociații din Orient Express. Cel mai probabil, Kremlinul nu-l va ajuta, în ciuda a ceea ce a făcut pentru a ajuta la construcția economiei ruse”, scrie Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Cand aud placa asta cu ïnvestitorii straini”,nici decenta nu mai e intreaga !Cand iti vine un tunar care pune 1 dolar ca sa scoata 10 dolari de la bogata Rusie,si eu i-as aresta sau trimite acasa…

    • Vorba lui Vadim vin rupti in cur si ajung milionari.Arestati si confiscata averea. si la bulau.Speculanti.

  2. Cand aud placa asta cu ïnvestitorii straini”,nici decenta nu mai e intreaga !Cand iti vine un tunar care pune 1 dolar ca sa scoata 10 dolari de la bogata Rusie,si eu l-as aresta sau trimite acasa…

    • De ce își permite Putin etc.? Păi uite, de aia, că Rusia nu e colonie a USA (=Uniunea Sovietică Ailaltă). Individul ăla a reușit să lucreze foarte bine pe timplul regimului lui Elțin? Iată deja ceva ce seamănă cu un auto-denunț!

  3. @Ciobotaru Razvan : precizeaza-ti termenii, n-o lua cu explicatiile „bancare”. Singurul motiv al arestarii lui Calvey fiind, conform însusi articolului, bankruta frauduloasa. Banca Centrala a Rusiei, care le-a cerut bancilor reunite ale lui Calvey-Avetisian sa-si mareasca fondurile de rulment, capitalul, a dat semnalul de alarma ca intreprinderea celor doi era subreda. Mai ales ca-n Rusia – si nu numai -, se practica (desi-n mod oficial, toata lumea vorbeste de „operatii ilegale”, interzise) sistemul celebrei Piramide a lui Ponzi – vezi si faima si decaderea rapida ale fondului american de investitii al altui armenian, însa american, Madoff. Hermitage Capital Management de care vorbesti si care-i o sucursala a HSBC, îsi are, si el, sediul în Insulele Caïman. Stii ce-i aia „insuele Caïman” : paradis fiscal, frauda de proportii. Si-n privinta lui Bowder, ucrainean de origine, partea ironica a istoriei consta-n faptul de-a fi nepotul … primului secretar al Partidului Comunist … American. Iar într-a lui Magnitzki, cazut, fara-ndoiala, victima unei reglari mafiote de conturi (la fel unui Boris Nemtzov, alt mare „opozant” politic, si ala, mort agatat de bratul unei prostituate ucrainence), e bine de stiut c-avocatii angajati initial au refuzat, ulterior sa-l mai apere, pe el si „fondul” lui de … „investitii”. Toate afacerile de care pomenesti au aparut la vremea lui Ieltzân. Nu-i amesteca pe „Putin” si „oligarhii rusi”, ca n-are nici un haz. Mai ales ca Bowder si-acuma detine, prin Hermitage Capital, în care-i actionar de referinta, floarea intreprinderilor rusesti, de la Gazprom, la Rosneft… ceea ce-nseamna, în modul cel mai haios posibil ca, sanctionând Venezuela, SUA, în realitate, se auto-sanctioneaza, fiindca-n Venezuela opereaza si Gazprom, si Rosneft, ale „comunistului” ucrainean (adica aliat al SUA) de Bowder (cetatean american). „Comunist” este el, americanul, si-nca din tata-n fiu, nu Maduro, venezueleanul.

    • ma corectez: Bill BRowder. Detendorul majoritar, dupa moartea lui Magnitzki, fondatorul, al fondului de investitii Hermitage Capital Management – fond bazat în Marea Britanie (Guernessey), si-n principal, în INSULELE CAIMAN, tot britanice, arhi-cunoscute ca paradis fiscal -, si nepotul primului secretar al Partidului Comunist … American.

  4. Chiar? Cum de-si permite? Doar se stie ca numai americanii au voie sa aresteze pe oricine oriunde li se nazare! Cata obraznicie……. :-))))))

  5. De retinut:” 58% din investițiile din Rusia din 2017 au fost făcute de două mari fonduri de stat.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.