De ce Microsoft preferă ”putreziciunea” autoritară

”Opriți putreziciunea autoritară din Europa”, scria directorul executiv al Human Rights Watch, într-un articol datat 27 aprilie. ”Partidul de guvernământ din Polonia, care a luat Fidesz drept model, continuă să submineze independența justiției…”, scria el. ”Dacă Polonia continuă pe linia aceasta, se va alătura regimurilor hibride și autocrațiilor care promovează o justiție politizată”, arăta un raport al Freedom House publicat săptămâna aceasta. ”Poate Europa să salveze democrația din Ungaria și Polonia?”, se întreba Carnegie Europe, tot săptămâna asta.

”Polonia lui Salazar și Franco”

Imediat după Ungaria, Polonia este pusă la zid în toată presa internațională, într-o campanie care s-a accentuat după declararea pandemiei de coronavirus. Justiția din Polonia a fost temă dominantă, însă acum guvernul de la Varșovia este atacat pentru încercarea, până la urmă abandonată, de a organiza alegerile prezidențiale la data stabilită, pe 10 mai. Polonia este a doua autocrație, al doilea regim hibrid sau a doua dictatură în devenire din UE – acesta este mesajul constant.

Iar când vine vorba despre opoziția din Polonia, atunci lucrurile devin și mai grave. ”Kaczysnki vrea să creeze un stat catolic al poporului polonez. Viziunea sa este că a lui Salazar sau ca a lui Franco, însă cu sprijin din partea SUA”, a spus eurodeputatul liberal Radoslaw Sikosrki, fost ministru de Externe, fost ministru al Apărării și fost președinte al Seimului polonez, citat de Euobserver. Sikorski, scolit la Oxford, este soțul jurnalistei americance Anne Applebaum, una dintre vocile cele mai critice la adresa regimurilor așa-zis iliberale din Europa Centrală.

Microsoft prefera autoritarismul?

Se pare că Microsoft nu își face revista presei, nu-și face temele la capitolul monitorizarea democrației. Bill Gates s-a retras recent din fruntea companiei, însă asta nu este o scuză pentru asemenea omisiuni. De ce? Pentru că, chiar săptămâna aceasta în care Polonia a fost înfierată în toate felurile, Microsoft a anunțat o investiție de un miliard de euro pentru un cloud regional în Polonia.

Da, Microsoft investește un milirad de euro într-o țară care este considerată de mai toată presa drept o dictatură în devenire. ”Clloud-ul regional din Polonia va permite folosirea pe scară și mai largă, implementarea mai rapidă și mai multe beneficii pentru instituțiile publice și companiile din sectoarele critice, precum și pentru start-up-urile din Polonia”, a spus, pe 5 mai, Jean-Philippe Courtois, vicepreședinte executiv al Microsoft pentru vânzări. Microsoft a anunțat că urmărește să îmbunătățească abilitățile digitale a peste 150.000 de angajați din Polonia și ale specialiștilor IT, studenților, profesorilor. Firește, premierul Mateusz Morawiecki (să nu uităm, șeful unui guvern care alunecă spre autoritarism, conform presei internaționale), nu a putut decât să se felicite: ”Scopul nostru pricipal este să accelerăm trasformarea Poloniei într-un hub tehnologic pentru regiunea Europei Centrale și de Est”, a spus el.

În Europa, Microsoft are centre cloud în: Irlanda, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Elveția, Norvegia. Centrul din Polonia va fi primul din Europa Centrală și deEst.

”Polonia are ocazia să devină inima digitală a Europei”, a spus managerul general al Microsoft Polonia, pe 5 mai. ”Anunțăm astăzi un parteneriat cu compania poloneza de cloud Chmura Krajowa și una dintre cele mai mari investiții în tehnologie digitală din Polonia de până acum – un miliard de euro pentru dezvoltarea abilităților, transformare digitală, crearea unui cloud Microsoft de importanță globală și pentru a oferi soluții cloud pentru companiile din Polonia”, a spus el.

Așadar, compania fondată de liberalul și progresistul Bill Gates, investește într-un regim hibrid, autocratic, catolic și cu multe alte epitete ”iliberale” puse de presa de mainstream din SUA și Europa. Dar nu este o greșeală. Un cloud regional în Polonia înseamnă că aici se va construi inftrastructură, de la clădiri la servere uriașe, care să stocheze datele și să ofere via internet puterea de calcul companiilor din toate țările din regiune. Asta presupune securitate și stabilitate politică. Cel mai probabil, în spatele deciziei Microsoft stă orientarea puternică a Poloniei lui Jaroslaw Kaczysnki către SUA, poate chiar și inițiativa Poloniei de a plăti 2 miliarde de dolari pentru o bază SUA permanentă în țară, așa-numitul ”Fort Trump”, rămas în stadiu de proiect. Este poate și o modalitate prin care banii se întorc astfel în Polonia. Când vine vorba despre securitate, inclusiv fizică, a informațiilor, contează securitatea și stabilitatea.

BMW preferă iliberalismul?

În 2018, BMW făcea în Ungaria ceea ce face acum Microsoft în Polonia. Prima uzină BMW construită în Europa după criza din 2008 a fost anunțat în Ungaria, o investiție de 1 miliard de euro. Pentru acest proiect a concurat și România. Așadar, dacă Microsoft investește într-o țară care, zice-se, a declarat război justiție independente încă din 2015, BMW invesește în ceea ce deja Freedom House numește ”regim hibrid”, căci Ungaria a fost decăzută de la statutul de democrație. În plus, Ungaria a renaționalizat până acum companii privatizate în anii 1990, bănci și chiar pilonul pensiilor private. De ce a investit BMW în această țară ”iliberală”? Din aceleași motive pentru care a făcut-o Microsoft în Polonia: pentru că în Ungaria este stabilitate politica și încredere.

Și, la fel ca în cazul Poloniei, Ungaria plăteste pentru aceste investiții.Anul trecut, presa maghiară dezvăluia că sprijinul financiar pentru proiectul BMW va fi de 50% din partea guvernului maghiar, în timp ce Slovacia, cealaltă țară vizată, oferea cel mult 35%. Fabrica BMW ar urma să primească subsidii maghiare de peste 60 de milioane de euro, la care se vor adauga investiții guvernamentale de circa jumătate de miliard de euro în infrastructura din zona în care se va construi fabrica. Jurnaliștii maghiari apreciază că în acest fel statul maghiar, și nu investitorul german, va fi cel care va plăti salariile angajaților BMW în patru din primii cinci ani de funcționare a uzinei.

Investitorii caută stabilitate, nu spectacole cu cătușe

Observăm că securitatea și stabilitatea politică sunt esențiale când vine vorba despre investiții. Cum investițiile vor fi căutate ca pâinea caldă în criza ce va începe, securitatea și stabilitatea vor fi și mai importante. În ce privește securitatea, Polonia face demersuri pentru un ”Fort Trump”, iar România are o bază SUA la Deveselu, una la Mihail Kogalniceanu și se extind dezvoltările NATO în jurul capitalei. Cât privește infrastructura, în cazul investiției Microsoft, și România ar fi avut ”autostrăzi digitale” cel puțin la fel de performante ca și cele poloneze. Dar ce putem spune despre stabilitate? Partidul Lege și Justiție va aduna cel puțin opt ani de guvernare, căci a câștigat și alegerile din 2019, și va conduce cu un președinte de aceeași culoare politică. Iar regimul Orban va aduna 12 ani la guvernare.

Cu cine să fi discutat BMW sau Microsoft în Romania? Cine sunt depozitarii memoriei instituționale, cine are continuitate? Să discute cu despre investiții în cloud computing și uzine auto cu procurorii DNA, generalii SRI sau cu doctorul Arafat? Au preferat Ungaria sau Polonia, acolo unde prima măsură a lui Jaroslaw Kaczyski a fost schimbarea șefilor serviciilor secrete civil și militar, despre care a spus că sunt ”mai degrabă instituții politice decât instituții care să protejeze interesele Poloniei. Acești oameni erau o amenințare mai mare decât cele care vin din afara Poloniei“. În România, guvernele se schimbă în ritmul anchetelor DNA și rapoartelor MCV. Aici ar putea fi un răspuns: anatema MCV-ului face diferențieri chiar și în ”viteza a doua” a UE, între țările mai sus menționate și România și Bulgaria, cu statut de paria. În Ungaria sau Polonia, guvernările acuzate de ”iliberalism” nu sunt paralizate și luptă pentru atragerea investițiilor și a prosperității pentru sine și pentru cetățeni, în timp ce în România soluția a fost și mai multă anticorupție, mai mult spectacol judiciar, mai multă paralizie administrativă și mai multă instabilitate.

Viktor Orban sau Jaroslw Kaczynski se simt în siguranță nu doar datorita pozitiei lor la Bruxelles, ci mai ales datorita umbrelei oferite de interesele germane de afaceri în Ungaria, respectiv datorită intereselor de afaceri și de securitate americane în Polonia. Au fost pariuri plătite cu bani grei, respectiv prin asumarea riscului unei relații tensionate cu Rusia, dar care le-au adus deja dividente politice europene lui Orban, respectiv americane lui Kaczynski. Iar cei doi se bucură și de beneficiile economice care să le asigure menținerea la putere.

Falsa problema a alegerilor prezidențiale

În final, revenim la falsa problemă a alegerilor prezidențiale din Polonia. Au au fost ”amânate” într-un mod relativ bizar: ele vor avea loc pe hârtie, vor fi anulate în jutsiție și apoi reprogramate. Presa liberală a sărit la gâtul guvernului care dorea să organizeze scrutinul, însă aceeași presă nu a suflat o vorbă despre riscul răspândirii epidemiei când, în aceeași zi în care guvernul Franței anunța măsurile de izolare, pe 15 martie, aveau loc alegerile locale din Franța. Președintele Andrzej Duda este dat de sondaje câștigător chiar din primul tur, cu contracandidata liberală căzând în ultimele luni pe poziția a patra. Chiar Platforma Civică (partidul liberal de opoziție) a anunțat că va studia posibilitatea de a veni cu un alt candidat, dacă legea o va permite. În aceste condiții, este limpede că apelurile disperate din presa internațională pentru amânarea alegerilor din Polonia au ținut cont nu numai de sănătatea polonezilor (numărul de cazuri de gripă și numărul deceselor este similar cu cel din România, la o populație de circa două ori mai numeroasă).

În rest, comparațiile cu Franco, acuzațiile de iliberalism, autoritarism sunt retorică, fire narative ale presei. Faptele țin de marile investiții și interesele marilor companii, lucruri mult mai puțin mediatizate. Decizia Microsoft de a investi în Polonia nu face decât să plaseze asemenea caracterizări ale Poloniei acolo unde le este locul – în registrul minor al retoricii politice #rezist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

9 Comentarii

  1. Cred si eu ! Cind or fi vazut investitorii imaginile in care baietii in uniforme se jucau „de-a razboiul” si se dadeau acum vreo luna cu tancheta pe la Piata Unirii, or fi zis ca e vorba de vreo lovitura de palat prin Zimbabwe sau Haiti, ca s-o fi rupt creanga si o fi cazut guvernul ! Asa ca s-au speriat si au cautat plaiuri mai pasnice, fara Tontons Macoutes pe strazi !

  2. Daca te uitai (mielule),la scenariul din țările africane .Înainte de vaccin ,medicii veneau însoțiți de armata. Mi-au rămas în minte (pe viață) ,cuvintele unei femei (mama a doi copii), care a simțit că ceva nu era ok. Ei (cei din sat) veniseră de bunăvoie sa se injecteze (bintuia Ebola). Femeia respectiva a întrebat :”Daca ați venit sa ne ajutați ,de ce ați adus armata ???. „

  3. In urma cu aprox 8 ani ,înainte de marea cenzura de pe net ,oameni grei din USA scriau despre transcendentalism (in sensul de comuniune dintre om și mașina – nu în sensul din dicționar) Ideea era ca toți oamenii sa poarte microcip ,pt a se ajunge la un nivel așa zis superior al rasei umane . Similar in vremea respectivă apăruseră site-uri care luptau împotriva acestei idei.De fapt sub acoperirea de „nivel superior al rasei umane” se afla înjosirea și controlul ei.

  4. Iei dintr o parte, dai in alta parte. Deocamdata toti iau de la noi, da’lasa ca o sa vina si randu’ nostru ?

  5. #rezist trebuie trimisi in China sa protesteze in fata fabricilor occidentale a caror produse inunda piata UE si a SUA, veritabil dumping social.

  6. Statul de drept e o mod a fa face speculă cum face Soroș pe bursă. În realitate nu există, niște mafioți își fac de cap, prin justiție și controlează politruci prin dosare penale justiție mânărită de ONG-uri, de alde Macovei, Prună, Predoiu și alții ca ei. Să aibă UE ce minciuni să scrie în MCV. Bulgaria oricâtă corupție at avea nu există o Macovei bulgăroaică sa fabrice MCV.
    Bulgarii n-au „norocul” României și președinte neamț să arunce cu penali, corupți. Judecătorii să zică nu e așa. Werner se face că uită ce minciuni tocmai a trântit.

  7. Cum dracu vine asta Microsoftul la iliberali, unde e amenintat insusi statul de drep, vine cu investitii serioase. In statul de drept extrem liberal brevetat de Soros si Macovei se tine de trase tepe prin vreo trei dosare care au in nume Microsoft si culmea niste tepari romani in stransa legatura cu coinventatorul statului de drept si al binoamelor si protocoalelor secrete Secu-Justitie, Microsoft e facuta constant scapata, desi au smenuit multe sute de milioane. Microsoft, Bechtel si multi altii sunt smirna in statele iliberale, le trag teapa numai liberalilor.

    Ce coincidenta liberalii Sica Mandolina, Catzu si Werner sunt in cele mai inalte functii ale statului liberal. Nu cumva insusi liberalismul e cea mai mare tzeapa trasa vreodata? Globalistii ii invart pe degete pe liberalii astia.

  8. scrie clar ca polonia si ungaria au oferit …facilitate.. financiara ….este de fapt mita …si n-are nimic cu capitalismul….concurenta este mare si oferta mica …povestile cu liberalism si illiberalism sint simple delire ….

  9. Cam asa!
    E doar o speranta, negarantata, ca oferind avantaje investitorilor straini costurile mari ale tarilor gazda se vor amortiza in timp, ba chiar vor aduce profit inzecit. Precum si credinta ca acele industrii vor relansa economia. Desi investitorii pot pleca brusc, cand ti-e lumea mai draga, din varii motive.
    Realitatea ne arata insa altceva. Polonia este un caz particular, intr-o relatie speciala cu US, din motive lesne de inteles.
    Cat despre investitori, intradevar, „stabilitatea si securitatea” sunt garantiile de preferinta pe care un regim politic autoritar, dictatorial chiar, le ofera generos. Ergo, preferinta investitorilor pentru regimurile de mana forte, in care puterea e concentrata in mana unei persoane ori a unui mic grup. Se poate negocia mult mai usor. Organizarea democratica, cu pretentiile de protectie a muncii, a sanatatii, a mediului, displac cel mai mult.
    In concluzie, din pacate, analistii nostri, cei cativa politicieni inteligenti cu viziune pe care ii mai avem, par sa fi ramas cumva in anii ’90, mizand totul pe alianta cu o singura superputere ca unica sansa. E ca in gestionarea portofoliului financiar — punem toate ouale de aur intr-un singut cos, nicio diversitate, niciun plan B sau C… in caz ca ramanem cu ochii in soare … ca de atatea ori in istoriai contemporana…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.