De ce nu se dau publicităţii cele 30 de secunde care au declanşat iadul de la Colectiv?

În primele zile, numărul victimelor de la Colectiv era 27 şi o ţară întreagă le plîngea. Acum a ajuns la 60 şi contorul morţii parcă nu mai impresionează pe nimeni după instalarea noului Guvern. Dincolo de florile şi lumînările depuse la locul tragediei, aflarea Adevărului ar trebui să fie cel mai curat omagiu pentru cei dispăruţi, iar acest lucru bate pasul pe loc.

Ştim de la anchetatori că au reuşit să recupereze imaginile de pe camerele de supraveghere, în care s-ar vedea ce s-a întîmplat cu adevărat în acele 30 de secunde care au declanşat iadul de la Clubul Colectiv. Interesul public faţă de tragedie este imens, iar numărul uriaş de victime, morţi, răniţi, dar şi traumele familiilor acestora legitimează şi mai mult comunicarea datelor la zi din anchetă, aşa cum se face în toate ţările civilizate ale lumii într-un astfel de caz.

La toate aceste lucruri se adaugă informaţiile apărute în spaţiul public imediat după tragedie, care induc ideea că la Clubul Colectiv a fost şi altceva decît un accident. Personal, îmi este greu să cred că a fost altceva, dar, aşa cum prevede orice manual de criminalistică, la debutul oricărei anchete nu trebuie exclusă nici o variantă şi doar verificarea fiecăreia poate să ducă la abandonarea unor piste fanteziste de cercetare! Însă, din start, nici una nu trebuie să fie refuzată.

Florin Chilian: „La Colectiv a fost crimă cu premeditare”

Între toate persoanele care au aruncat în spaţiul public semne de întrebare în legătură cu informaţiile oficiale există cineva care are o doză foarte mare de credibilitate: binecunoscutul artist FLORIN CHILIAN. Iată ce a postat Florin Chilian pe site-ul său:

Mai am un motiv pentru care trebuie să mă îndoiesc de variantele oficiale şi asta se poate verifica extrem de repede. Am preluat de pe pagina D.nului Andrei Manţog, cu acordul acestuia următoarea conversaţie uluitoare întîmplată pe data de 29 octombrie 2015, cu o zi înaintea tragediei din clubul Colectiv, conversaţie avută de dînsul cu un funcționar din Guvern, a cărui identitate nu a fost dezvăluită:

M-a rugat numai să precizez că dansul nu crede că aşa ceva poate fi adevărat. Nici eu nu pot. Ce om normal şi întreg la cap poate crede aşa cevadar D.nul Procuror General al României Tiberiu Niţu, dvs puteţi afla imediat dacă este adevărat sau nu. Numele amicului din guvern îl puteţi afla instantaneu şi cred că sînteţi dator să o faceţi.

Dar mă mai întreb d.nule Procuror General al României Tiberiu Niţu ce interes aţi avea să daţi un ordin de aflare a adevărului. Eu unul nu cred că aveţi mai ales pentru că vă cred prins în haţişul de crime şi minciuni ai ultimilor 25 de ani. În definitiv domnule Procuror General al României Tiberiu Niţu dumneavoastră aţi tras în terorişti în noaptea de 21 decembrie 1989. Doar că domnule Procuror General al României Tiberiu Niţu, în noaptea de 21 nu erau încă terorişti. Eram noi copiii şi tinerii unei lumi nefireşti în care aţi tras dumneavoastră. Teroriştii au apărut mai tîrziu, după 22 în orice caz.

La Colectiv a fost crimă cu premeditare. Focul nu a pornit de la artificii. A fost pus de o mînă criminală. Aşa cred eu”.

Şi aici, pe site-ul său, dar şi într-o emisiune TV, Florin Chilian a precizat că are mari rezerve faţă de această variantă, însă faptul că procurorii nu au verificat informaţia ziaristului Andrei Manţog, deşi era foarte simplu să afle cine şi dacă este în realitate acel funcţionar de la Guvern, l-a făcut să se întrebe dacă nu cumva conversaţia gazetarului este adevărată!

Florin Chilian nu este oricine în spaţiul public, el fiind celebrul autor al pieselor „Zece” şi „Chiar dacă”. Nu are, deci, nevoie de a inventa ceva pentru a dobîndi vreo notorietate, căci are suficientă prin meseria sa. El pune răspicat aceste întrebări tocmai pentru că nu poate fi bănuit de intenţii ascunse: i-a cunoscut bine pe cei de la „Goodbye to Gravity”, ştie ce înseamnă artificiile folosite în spectacole şi nu vrea să înghită pe nemestecate varianta oficială dacă nu se dă un răspuns la semnele lui de întrebare. Aşa ar trebui să facem toţi! Mai ales că în acele „reconstituiri” făcute pe la TV nimeni nu a demonstrat că artificiile pot provoca de la distanţă aprinderea buretelui, toţi „investigatorii” lipind pur şi simplu artificiile de burete sau aşezîndu-le la o distanţă foarte mică de acesta. Doar imaginile din Clubul Colectiv, cu acele 30 de secunde ar putea cu adevărat să ne lămurească!

Florin Chilian ştie că ar putea fi acuzat că este adeptul teoriei conspiraţiei, dar iată cum îşi motivează neîncrederea în ceea ce ni spune din partea anchetatorilor:

Focul nu a pornit de la artificii. A fost pus de o mînă criminală. Aşa cred eu şi dacă există o şansă, una singură la un milion ca aceste lucruri să fie adevărate atunci avem obligaţia de a nu lăsa lucrurile aşa! Nici un om normal la cap nu ar vrea sa fie adevărat dar dacă este?!!!! E de datoria noastră să aflăm adevărul pentru ca o aşa nenorocire să nu se mai întîmple şi sînt acolo două nume, unul în clar şi altul care se poate afla imediat.

Nu mă interesează cei care se tem de veşnicele teorii ale conspiraţiei. Am trăit deja destule şi prea s-au adeverit multe dintre ele, începînd cu revoluţia, cu mineriadele la care un şef din poliţie sau SRI ordona subalternilor să dea foc la autobuzele de intervenţie ele MAI şi, dacă vreţi, la forurile din pasta de dinţi. Toate, dar toate s-au adeverit.

Nu poţi să nu ramîi stană de piatră cu sufletul înghetat cînd te gandeşti la ce s-a întamplat la concertul trupei „Goodbye to Gravity” din clubul Colectiv. Nu vreau şi nu pot să vorbesc despre cei care au plecat. Încă nu pot…

Este mesajul disperat al unui artist foarte cunoscut, care şi-a văzut colegii cum se sting unul după altul, alături de alte zeci de tineri care veniseră să-i vadă. În fotografia de sub titlu îi vedeţi, cu cîteva clipe înaintea declanţării iadului de la Colectiv pe CLAUDIU PETRE (eroul decorat post-mortem de preşedintele Iohannis) care reuşise să iasă din club, dar care s-a întors să-i salveze pe cei rămaşi înăuntru, punînd mai presus viaţa celorlalţi decît pe a sa, pe TEODORA MAFTEI, jurnalista care trecuse anterior de mai multe ori pe lîngă moarte şi reuşise s-o învingă, şi pe ALEXANDRU PASCU, basistul trupei „Goodbye to Gravity”. Ei şi mulţi alţii din imagine au murit înainte de a afla ce s-a întîmplat cu ei!

Din cîte am înţeles, ancheta este aproape finalizată şi nimeni nu spune dacă au fost analizate toate ipotezele, dacă a fost audiat ziaristul Andrei Manţog, acel „funcţionar de la guvern” care i-a spus înainte de un plan diabolic, mama tînărului care i-a telefonat lui Florian Chilian pentru a-i spune ce i-a relatat fiul său, scăpat ca prin minune din tragedie etc! Toate aceste nedumeriri nasc semne de întrebare şi anchetatorii ar trebui să fie primii interesaţi de liniştirea opiniei publice.

Atunci cînd un poliţist a fost ucis de turcul care l-a luat pe capota maşinii, anchetatorii au difuzat imediat imaginile acelea înfiorătoare, fără să invoce secretul anchetei. De ce nu sînt date publicităţii şi în acest caz cele 30 de secunde care au generat tragedia de la Colectiv? Nu vrem să vedem cum ard oamenii, nu vrem să asistăm ca la spectacol văzînd disperarea lor, ci doar acele momente cînd artificiile au aprins buretele şi focul s-a întins pe tavan! Să fim toţi convinşi că a fost un accident şi nu altceva!

Altfel, temerile lui Florian Chilian vor prinde şi mai mult contur, iar ancheta va intra şi mai mult sub spectrul neîncrederii, iar sentinţa definitivă, oricare ar fi ea, nu va face decît să nască şi mai multe întrebări.

Recomanda
Ion Spanu 607 Articole
Author