De ce plata energiei subțiază portofelele românilor

Preţul mediu al energiei din piaţa liberă, care reprezintă două treimi din consumul total de electricitate al României, a fost, în primul trimestru al anului, de 55 de euro/MWh, mai mare decât în ţări dezvoltate ale Europei, precum Germania, Austria, Franţa, toate ţările scandinave, Olanda, Luxemburg sau Irlanda de Nord.

Preţul pe care l-au plătit firmele din România pentru energie este unul dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor Eurostat. Doar în Grecia, Spania, Italia sau Ungaria au fost preţuri mai mari. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, energia din piaţa liberă a fost în medie cu peste 30% mai scumpă.

55 de euro/MWh este preţul mediu al energiei din piaţa liberă, printre cele mai mari din Europa

Declarații panicarde… cu folos

Explicaţia găsită de specialiştii de la Comisia Europeană pentru preţurile neobişnuit de mari din România, dar şi din Ungaria, este iarna deosebit de grea prin care a trecut această parte a Europei. Într-adevăr, ianuarie şi februarie 2017 au fost luni extrem de reci, cu săptămâni la rând în care temperaturile au coborât chiar sub minus 20 de grade Celsius. Consumurile energetice au crescut foarte mult, atingându-se recorduri postrevoluţionare. Pe fondul cererii foarte mari, dar şi al declaraţiilor panicarde ale oficialilor, care au vorbit chiar despre iminenţa unei crize energetice şi despre sistarea exporturilor, preţurile au urcat accelerat. Bineînţeles, producătorii au profitat de conjunctură, vânzând scump şi având un prim trimestru şi prim semestru foarte bun (Complexul Energetic Oltenia a realizat profit după ani de zile pe pierdere, iar Hidroelectrica pare să aibă cel mai bun semestru din istorie, având în vedere că a înregistrat un profit de peste 150 milioane euro la cinci luni). Pe de altă parte, furnizorii, traderii şi clienţii finali firme au tras ponoasele. De altfel, traderi cu afaceri de sute de milioane de euro au intrat în insolvenţă ca urmare a exploziei preţurilor.

Şi casnicii au de suferit

În cele din urmă, „valul“ a ajuns şi pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici, la 1 iulie facturile gospodăriilor din România crescând în medie cu 8,6%. Până la jumătatea acestui an, 80% din piaţa reglementată a consumatorilor casnici era reglementată. Prin urmare, 80% din energia livrată populaţiei au fost achiziţionate din piaţa liberă. Cum preţurile au urcat cu 30%, a urmat impactul şi în facturi. Iar aceasta nu este tot. Preţurile mari de pe piaţa spot s-au păstrat din iarnă până în prezent, astfel încât majorarea preţului reglementat de la 1 iulie s-ar putea să nu fie suficientă, iar în iarnă, să urmeze o nouă scumpire.
Este adevărat că polul frigului din UE, în această iarnă, a fost în România, iar preţul energiei a urcat spectaculos. Totuşi, cum se explică faptul ca electricitatea din România, ţară cu un mix echilibrat al producţiei, ba chiar cu 5.000 de MW instalaţi în regenerabile, care produc cea mai ieftină energie (e adevărat, fiind subvenţionată), să fie mai scumpă decât în ţări dezvoltate, unde nivelul de trai este evident mai mare? Răspunsul analiștilor rezidă din situaţia excepţională de la începutul acestui an, pentru că, din datele de anul trecut, se vede că România era printre cele mai ieftine pieţe din Europa. Astfel, pe fondul unei ierni mai blânde în Vestul Europei, preţul energiei a rămas relativ la fel în Germania, Franţa, Austria, Olanda, crescând puternic doar în România, Ungaria (cu 83%!) şi Bulgaria. Să fie realitate, sau un simplu pretext al băieților deștepți?

1.01.2018 data de la care se va liberaliza piața de energie pentru consumatorii casnici

Populaţia trebuie să fie pregătită pentru şocuri

Piaţa de energie a consumatorilor industriali (firmele) este liberalizată încă din 2015. Până în acest an, pe fondul aportului masiv în piaţă al energiei ieftine produse de regenerabile, preţurile s-au păstrat la niveluri relativ mici. Ba chiar, 2015 faţă de 2014, a consemnat o scădere cu peste 20% a preţului mediu de tranzacţionare. Iată însă că, în acest an, piaţa a fost lovită de condiţii meteorologice anormale şi de speculaţii nereuşite, factori care au pus presiune pe preţ.

De la 1 ianuarie 2018, şi piaţa de energie pentru clienţii casnici va fi liberalizată în întregime, deci astfel de şocuri ar putea fi resimţite şi de către populaţie în factura lunară la curent. În prezent, ofertele din piaţa liberă ale furnizorilor de energie sunt considerabil mai mici decât cele de pe piaţa reglementată, unde preţurile chiar au crescut la 1 iulie. Aşa cum Cotidianul a mai relatat, trecerea la un alt furnizor poate aduce facturi mai mici chiar cu peste 20%. Însă, exact ca şi în piaţa de energie a firmelor, oricând pot apărea situaţii de explozie a preţurilor de piaţă, pentru care cel ce face acest pas trebuie să fie pregătit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1070 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.