
Crestin-democratul flamand Herman Van Rompuy, astazi presedinte al Consiliului European (deseori numit ”presedinte al Uniunii Europene”), a publicat pe blogul sau, creat in 2005, un poem al preotului flamand de orientare nazista si antisemita Cyriel Verschaeve, condmnat la moarte in contumacie, dupa eliberarea Belgiei de sub ocupatia nazista.
Van Rompuy a publicat poemul in 2007, cu putin timp inainte de a fi ales presedinte al camerei inferioare a Parlamentului Regatului Belgiei. Postarea ar fi putut fi inlaturata macar in decembrie 2008, cand Van Rompuy a devenit premierul Belgiei sau in 2009, cand a fost ales, in spatele usilor inchise, pentru a conduce Consiliul European. Nu a facut-o si, mai mult, colaboratorii sai au inclus link-uri catre acest blog chiar si pe pagina oficiala a presedintelui Consiliului European, scrie Liberation, adaugand ca postarea cu pricina nu pare a pune vreo problema unui om carear trebui sa incarneze valorile europene.
Poetul Cyriel Verschaeve a fost un admirator si apoi colaborator al nazistilor. Preotul Verschaeve a fost numit de ocupantii germani la conducerea ”Consiliului cultural flamand” in noiembrie 1940. Incepand din vara anului 1941, Cyriel Verschaeve isi depaseste sfera culturala de activitate si incepe sa recruteze soldati pentru trupele Waffen SS, insarcinate sa combata ”bolsevismul satanic”. Preotul flamand a incercat sa-l convinga pe Heinrich Himmler sa renunte la paganismul de care seful Securitatii Reich-ului era pasionat si sa sprijine o versiune nazista a crestinismului. In august 1944, cand trupele aliate se indreptau spre Belgia, Cyriel Verschaeve este evacuat de protectorii sai nazisti si devine consilier al unui efemer guver5n flamand in exil. In 1945, Verschaeve fuge in Austria, tara de unde nu a fost niciodata extradat, desi a fost condamnat la moarte de justitia belgiana. A murit in 1949. In 1973, o organizatie paramilitara flamanda ii exhuma ramasitele si le repatriaza ilegal in Flandra, acolo unde Cyriel Verschaeve se odihneste si astazi.
Liberation mai scrie ca provincia belgiana Flandra nu si-a acceptat niciodata trecutul colaborationist si in multe localitati flamande se pot intalni si astazi strazi ce poarta numele lui Cyriel Verschaeve, una dintre aceste strazi aflandu-se la doar cateva sute de metri de fostul lagar de concentrare de la Breendonck, de undii evreii belgieni erau transportati catre lagarele de exterminare.
Povestea lui Cyriel Verschaeve seamana izbitor cu cea a unui alt poet si preot de orientarae nazista – Nyiro Jozsef, la a carui reinhumare pe teritoriul Romaniei s-a opus guvernul de la Bucuresti, in mai 2012, cand Budapesta si nationalistii maghiari au pus la cale o adevarata provocare.
Asadar, Nyiro Jozsef a fos preot, poet, ziarist. Revenit la viaţa laică, Nyiro Jozsef a desfăşurat, timp de două decenii, o susţinută activitate de scriitor, ziarist, fiind totodată, alături de bunul său prieten Vass Albert – viitorul condamnat pentru crime de război – un politician extremist din Partidul National Maghiar din Transilvania. Nyiro Jozsef a fost căpetenia unuia din grupurile de „grupele teroriste de elemente declasate, şovine şi fasciste” care au atacat, devastat, incendiat, terorizat şi ucis români la Cluj şi în împrejurimi, în zilele premergătoare sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940. ca membru al Parlamentului Ungar reprezentant al maghiarilor din Transilvania, Nyiro Jozsef s-a stabilit în capitala Ungariei, unde a înfiinţat revista „Magyar Ero” (Forţa Maghiară), unul dintre instrumentele celei mai violente propagande panhungariste, şovine şi antisemite ale regimului horthysto-szalasist. În martie 1945, împreună cu membrii Guvernului Szalasi şi cu majoritatea colegilor săi din Parlamentul Ungar, a fugit în Austria, într-un convoi al armatei germane, după care şi-a continuat drumul până în Germania, unde a locuit în zona aflată sub control american. In 1950 s-a stabilit definitiv în Spania lui Franco, unde a murit in 1953. A fost acuzat de crime de razboi in Ungaria si in Romania.
Ramasitele pamantesti ale lui Nyiro Jozsef urmau sa fie reingropate la Odorheiu Secuiesc, si transportate prin Transilvania escortate de un grup de husari…Asemanator cu funeraliile ”paramilitare” de care a avut parte Cyriel Verschaeve, numai ca de data aceasta cu girul oficial al guvernului de la Budapesta.
Revenind la articolul publicat de Liberation, intrebarea pe care si-o pune autorul, Jean Quatremer, este: ”E acceptabil oare ca politicioanul ce trebuie sa incarneze Europa sa il reabiliteze astfel pe un poet nazist, fie el si flamand? Ce legitimiatatea mai poate avea UE pentru a-l condamna pe premierul ungar Viktor Orban care face acelasi lucru cu scriitorul nazist Nyiro Jozsef?”
De altfel, UE nu a condamnat decat extrem de palid episodul provocator al reinhumarii lui Nyiro Jozsef, dupa cum la fel de palid a condamnat si derapajele revansarde al Constitutiei Ungariei intrata in vigoare in 2012. Consiliul Europei a fost ce care s-a sesizat in privinta acestora. Cat despre UE, aceasta a criticat cu adevarat guvernul de la Budapesta doar atunci cand premierul Orban a impus bancilor straine cele mai mari taxe din UE, cand a nationalizat fondurile de pensii private, cand a rascumparat serviciile de utilitate publica de la companiile vestice ce le-au cuimparat in anii privatizarilor ce au precedat aderarea la UE sau cand a interzis temporar constructia de mari centre comerciale, pentru incurajarea micilor comercianti autohtoni.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.