De ce sunt alte țări în topul mondial al sănătății

Nu mai e niciun secret pentru nimeni că România are cel mai slab sistem de sănătate din Europa. Asta nu au spus-o numai pacienții și medicii, ci și studii și analize oficiale. Țări ca Albania, Bulgaria și Muntenegru, favorite până acum la ultimele locuri, au depășit anul trecut țara noastră. Ce face diferența? Cum au reușit țări ca Mexic, Costa Rica sau Malaezia să fie în topul țărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate?

Infecții nosocomiale dobândite în spitale care curmă vieți, spitale gata să se prăbușească peste bolnavi, lipsa medicamentelor, lipsa inclusiv a feșelor sterile din spitale, lipsa vaccinurilor și numărul tot mai mic al copiilor imunizați, cazuri de malpraxis care își găsesc dreptatea la CEDO, relații de comunicare precare între medici și pacienți. Aceasta este pe scurt radiografia unui sistem medical care pare că nu se mai face bine niciodată. De la ceilalți, din fruntea topurilor, avem numai de învățat.

Franța – sistem dual de sănătate
Franța se află în fruntea clasamentului, în primul rând datorită modului dual de abordare a sănătății. În Franţa există în jur de 2.700 de instituţii medicale (pentru diagnostic, supraveghere şi tratament), din care o treime sunt de stat şi două treimi private. Majoritatea medicilor lucrează în cabinete private, însă veniturile lor sunt obținute în mare parte din fondurile de asigurări, finanțate din sistemul public. Asupra acestor fonduri nu au însă și drept de management. În schimb, guvernul francez este principalul responsabil pentru gestionarea financiară a sistemului de asigurări de sănătate, prin stabilirea unor prime, în raport cu veniturile oamenilor, și stabilirea prețurilor serviciilor și produselor. Țara are atât opțiuni private, cât și publice, care fie cer pacienților să plătească din buzunar mici sume de bani subvenționate, fie se bazează pe sistemele de Securitate Națională ca să acopere costurile. În Franța, liniile de comunicare dintre doctori și pacienți sunt extrem de deschise. Medicii vorbesc direct cu pacienții și le încurajează alegerea liberă.

Malaezia și primele de asigurare
Malaezia a fost vizitată în 2016 de mai mult de un milion de turiști veniți în interes medical din întreaga lume și se estimează că cifra va crește anul acesta. Este una dintre țările cu cei mai buni medici din Asia, pregătiți în America, Australia sau Anglia. Toți vorbesc engleză, ceea ce este foarte important pentru comunicarea cu pacienții străini. Locuitorii țării beneficiază de prime de asigurare foarte accesibile pentru toți locuitorii, astfel că o persoană sănătoasă, în vârstă de 50 de ani, ar putea avea o primă anuală între 400 și 1.000 de dolari pentru servicii de sănătate.

Portugalia –
sistem mixt
Această țară este ideală pentru mame și copiii lor, pentru că aici mor doar trei copii la mia de nașteri, potrivit unor statistici oficiale naționale. Este una dintre cele mai mici cifre din întreaga lume, pentru că sunt unele țări, puține, e adevărat, care au reușit să scadă chiar la două decese. În Portugalia este, în principal, un sistem public. Unele profesii şi-au creat propriul subsistem în interiorul lui şi beneficiază de un sistem mixt, cu o asigurare publică adiţională. Medicii de familie sunt angajaţi ai sistemului public; contractele lor sunt diferite: pot fi salariaţi sau pot avea contracte mixte, care să prevadă atât venituri salariale, cât şi din capitaţie şi plată pe serviciu; această opţiune există doar pentru cei care lucrează în echipe multidisciplinare, în cadrul unor unităţi speciale.

Costa Rica – asigurare pentru cuplu
Sistemul public de sănătate se numește Caja Costarricense de Seguro Social. Asigurații plătesc lunar o taxă în funcție de venitul pe care îl declară, undeva între 6% și 12%. Această taxă acoperă și soțul sau soția asiguratului și nu este mai mică de 75 de dolari. Totodată, nu depășește 150 de dolari per cuplu. Cu această sumă, toate costurile sunt asigurate în sistemul de stat.

Potrivit celui mai recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, în Germania există 30 de unități ambulatorii pentru afecțiunile mentale la fiecare 100.000 de oameni și un spital de psihiatrie la fiecare 300.000 de nemți. Printre cele mai multe din lume. Această situație a propulsat Germania pe primele locuri în topurile cu cele mai bune sisteme de sănătate. O situație relativ similară se află și în Luxembourg, tot în domeniul sănătății mentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.