De la an la an tot mai fără „gust”. Populismul ieftin al politicienilor și cam atât

La „Serbările Naționale – Țebea 2017”, ce s-au dorit a fi un omagiu adus lui Avram Iancu, conducătorul românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848 , au participat duminică aproximativ 5000 de oameni din toate colțurile țării. Printre politicienii prezenți la ceremonii i-am remarcat pe liderii celor două mari partide PSD și PNL, respectiv Liviu Dragnea și Ludovic Orban.

Octavian Goga scria în „PRECURSORII”

„…În această postură l-a surprins călătoria împăratului Franz Iosef în Ardeal, vizita tînărului monarh în Țara Moților. Toate stăruințele prietenești de atunci, cu tot mirajul unor avantagii politice pe seama a lor săi, nu l-au putut îndupleca să apară înaintea domnitorului. Vizita plăpândului Habsburg s’a desfășurat într’o atmosferă de amărăciune si doliu. Foștii lănceri, lănceri lipsiți de comandantul lor, se uitau cu sprîncenile încruntate la acest convoiul nedorit. În fața casei cu șindrile de la Vidra nu așteptă decît tatăl eroului, întinzînd un pahar de vin oaspelui, cu un gest liniștit de politeţă patriarhală. Avram Iancu pregătise acest gest de mușcătoare ironie și se afundase în codru ca un vultur cu aripile zdrobite, aruncînd prietenilor săi sentința lapidară ca un dicton biblic:

– Toate sunt în zadar, un nebun și cu un mincinos nu se pot înțelege…

De aici înainte o singură dată l-au mai putut urni din pasivitatea lui. In năzuința de a-și crea un acord cu împrejurările, conducătorii politicei ardelene au făcut totul ca să curme protestarea solitarului din munții apuseni, care împrăştia sugestiuni neplăcute Burgului de la Viena. S’au dus deci la dînsul, l-au acoperit de mustrări, i-au insinuat că confundă binele public cu rosturile lui şi cu puterea l-au dus la Sibiu.”

Țebea, un sat ca oricare altul din Țara Zarandului

Dar, totuși, Avram Iancu a fost aici înmormântat în urmă cu 145 de ani. Localitatea ce a a devenit, duminică, loc de pelerinaj pentru mii de oameni veniți să asiste la Serbările Naționale, dedicate „Crăișorului Munților”.

Manifestare ce ar trebui să aducă omagiu fostului conducător al Moților din timpul Revoluției de la 1848. Însă în ultimii ani a fost folosit de politicieni ca prilej pentru a-și atrage simpatizanți.

Din atmosfera de sărbătoare de la Țebea nu au lipsit discursurile populiste și cu tentă naționalistă, refulările anti-maghiare și băile de mulțime ale politicienilor, în prim-plan de această dată fiind Liviu Dragnea și Ludovic Orban ce au făcut „băi de mulțime”.

După slujba religioasă a avut loc în dimineața zilei de 10 Septembrie 2017, la biserica din Țebea a urmat ceremonialul depunerii coroanelor de flori la mormântul revoluționarului pașoptist și defilarea gărzii de onoare. Cimitirul bisericii fiind înconjurat de mulțimea ținută la distanta de locul de veci al lui Avram Iancu, pentru a nu-i deranja pe „măriile lor”.

Mormântul și monumentul comemorativ al lui Avram Iancu au fost acoperite cu zecile de coroane de flori, depuse de politicieni și de reprezentanți ai unor instituții publice. Ca apoi mulțimea să se îndrepte spre locul de petrecere amenajat pe câmpul și dealul din vecinătatea cimitirului.

Bairamul de după

Țebea a fost colorată la propriu și la figura până și aerului i s-a dat mirosul de grătar, mititeii fiind la mare cinste. Cum altfel într-o astfel de zi memorabilă, alături de Avram Iancu, ce sărbătoare poate fi aia fără mici și bere, în ritmuri de muzică populară.

Coadă a fost și la corturile „lăsate de la d’mnezi de partid” prin grija politicienilor, corturi cu fasole și virșli (micii deja sunt din altă ligă, nu se mai dau la pomeni), corturi de circ cu politicieni puși pe cântări cu muzică pentru popor, sponsorizată de partid.

Au fost și morocănoși la comemorarea lui Avram Iancu, unii supărați pe unguri și pe studenți, alții pe români de-ai noști care înjură aiurea fără să țină cont că s-au mărit pensiile. Alții cu războiul ce se apropie. Uzând de laitmotivul minților hodinite „rămânem fără Ardeal”. Perla zilei fiind zicerea lui Ludovic Orban: „Vă spun astăzi dragii mei că ie pericol să vină vremuri grele pentru țară. S-ar putea să vă chemăm la luptă, să fiți pregătiți!” Ocrotește-i Doamne pe Români!

A fost „perfect” la Țebea, o mulțime de personaje pestrițe și plăcut până la urmă. Sper că Avram Iancu e pe mâini bune acum.

„Străbunica mea avea 10 ani când l-a văzut prima dată (pe Avram Iancu) așezat pe banca din fața casei, unde a și murit, la Baia de Cris. Era de mână cu tatăl ei și a văzut că era încălțat numai la un picior. Tatăl ei l-a întrebat: „De ce umbli așa? Nu crezi că lumea o să creadă că ești bolund?” Și el a răspuns: „Am avut minte și la ce mi-a folosit?” Asta e istorie auzita de când eram copil și mi-a rămas în memorie după atâția ani pentru că face parte din noi, din istoria noastră din viața noastră!”, scria cineva pe Facebook.

Am constatat că

Spectacolul folcloric a avut o audienta mult mai mare decât „Ceremonia” de la Mormântul lui Avram Iancu. Marea majoritate a oamenilor venind la Țebea după terminarea manifestării oficiale . Interesant este faptul că acum alt gorun a primit denumirea „Craiului Munților” în locul celui uscat și betonat.

Închei tot cu un fragment din „PRECURSORII”: „În coborîrea amurgului se vor aprinde iar focuri pe culmi, fumul lor se va ridica la cer pașnic şi blînd, ca fumul jertfei bine primite. Tîrziu în lumina albă de lună va picura din nou glas de fluier printre crengile brazilor, ca o chemare de departe: «.Astăzi cu bucurie Romînilor veniţi!»

Ascultă, Sire, acest fluier cu toate povețele lui! E fluierul țăranilor noștri, fluierul lui Iancu, fluierul fermecat, în cîntecul lui e toată mîntuirea noastră!..” Octavian Goga, „Precursorii”, Atelierele Grafice Cultura Naționale, București – 1930.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Orghici 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.