De la Vatican la poalele Cibinului

Până la finalul lunii ianuarie, Cabinetul de Stampe al Palatului Brukenthal găzduiește expoziția „Sibiu 825“. În premieră absolută, poate fi văzut documentul care menționează pentru prima dată numele vechi al Sibiului, Cibinium. Documentul semnat de Papa Celestin al III-lea şi adresat regelui Bela al II-lea este datat 1192-1196 și a fost obținut în facsimil din Arhivele Vaticanului.

Pentru prima dată, sunt înfățișate publicului obiecte legate de activitatea mitropolitului Andrei Şaguna. Astfel, în vitrinele de la Brukenthal pot fi văzute potirul acestuia, decretul de numire ca episcop şi cartea de rugăciuni în manuscris. Viața sibienilor de-a lungul secolelor mai este evocată și prin exponate din secolul XIII, vase de lut descoperite aici, hărţi, monede emise la Sibiu, documente, grafică şi tablouri.

„825 de ani de existenţă a oraşului Sibiu constituie o perioadă densă în fapte, personalităţi, instituţii, premiere şi evenimente care au făcut oraşul de pe malurile Cibinului să fie cunoscut în întreaga lume.
Datat în 1191 şi menţionat pentru prima dată cu denumirea de Cibinium în 1192, oraşul Sibiu a cunoscut o dezvoltare rapidă în spațiul transilvănean. Astăzi, vorbim despre Sibiu ca fiind un important centru cultural, turistic şi economic, având la bază secole de istorie ce au marcat viaţa cetății“, notează Alexandru Constantin Chituţă și Adrian Georgescu, curatorii expoziției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.